Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

szerző: Brjeska Dóra, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az Európai Unió területén minden gond nélkül magunknál tarthatjuk vény nélküli, vagy vényköteles gyógyszereinket, persze kivéve a fokozottan ellenőrzött szereket. Viszont, ha szeretnénk minden problémától mentes, gondtalan nyaralást, érdemes egy-két praktikus apróságra is időt szánni.

Akik rendszeresen gyógyszert kell, hogy szedjenek, az utazások alkalmával sem szabadulhatnak tőlük. Viszont a repülőterek fokozott biztonsági ellenőrzésénél előfordulhat, hogy ezek fennakadnak. A következő hasznos, és nagyon praktikus tanácsok segíthetnek, hogy megelőzzük, illetve minél gyorsabban orvosoljuk az ilyen helyzeteket. Ezzel a biztonsági személyzetet, saját magunkat, és a többi utast is megkíméljük a kellemetlenségektől.

Orvosi igazolás, jó, ha van

Bár általánosságban nem kötelező, a légitársaságok és a Budapest Airport weboldala is azt tanácsolja, hogy mindenképpen vigyünk magunkkal igazolást, ha vényköteles gyógyszrekkel utazunk. Nem kell semmi különleges, és bonyolult nyomtatványra gondolni, mindössze egy formanyomtatvány az OGYÉI oldaláról, ami tartalmazza az orvos és a beteg adatait, a gyógyszer nevét, hatóanyagát, adagolását és az utazás hosszát. Erre első sorban akkor van szükség, ha kézipoggyászban szeretnénk a gyógyszereinket utaztatni.

A biztonsági ellenőrzésnél nem kell automatikusan bemutatni az orvosi igazolást, azonban egy esetleges ellenőrzés esetén praktikus segítség lehet. Mivel a formanyomtatvány minden információt angolul is tartalmaz, elkerülhetjük a fölösleges kellemetlenségeket, magyarázkodást, félreértéseket, és biztosan nem maradunk gyógyszer nélkül.

A formanyomtatvány innen tölthető le: ogyei.gov.hu

Bizonyos betegségek esetén a gyógyszerek csak injekció formájában adhatók. Ezekben az esetekben mindenképpen szükség lesz a pontosan kitöltött orvosi igazolásra. Aki esetleg aggódik a feladott csomagok miatt, megnyugodhat, mert igazolás birtokában kézipoggyászban is utaztathatjuk a szükséges mennyiségű injekciót.

Fontos, hogy minden gyógyszerre, injekcióra, cukorbetegek esetén a méréshez szükséges estközökre is külön-külön igazolást kell kiállítani.

Eredeti csomagolás, pontos adagolás

A legtöbben, akik folyamatosan szednek gyógyszereket, az egyszerűség kedvéért általában gyógyszeradagolóba teszik, ami a mindennapokban nagyon praktikus, utazásnál viszont nem a legjobb megoldás. Ha repülővel utazunk, minden gyógyszert, akár vényköteles, akár nem, eredeti csomagolásban vigyünk magunkkal. Persze nem szükséges a doboz, de a fóliából ne vegyük ki. Ezen a csomagoláson mindig többször is szerpel a gyógyszer neve és/vagy hatóanyaga, ami segítség lehet az ellenőrzést végzőnek, hogy gyorsan, probléma nélkül be tudja azonosítani, össze tudja párosítani az igazolással a gyógyszert.

Ami fontos lehet, hogy vényköteles gyógyszerekből csak az igazoláson szereplő adagolás szerint, az utazás alatt szükséges mennyiséget vigyük magunkkal. Egy teljes levelet nyugodtan feldarabolhatunk, ha túl sok, de vigyázzunk, hogy a hátoldala olvasható maradjon. A mennyiségi megkötés és az eredeti csomagolás kiemelten fontos, ha fokozottan ellenőrzött szerekről van szó.

Fokozottan ellenőrzött szerekkel, fokozott előkészületek

Fokozottan ellenőrzött gyógyszerek a kábítószernek és pszichotrop szernek minősülő készítmények. Ezekre az Európai Unión belül, és kívül is szigorúbb szabályok érvényesek. Az általánoshoz hasonló igazolásra van szükség az utazás során, azonban ezt a kezelő- vagy háziorvoson kívül bizonyos esetekben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-égészségügyi Intézet Kábítószerügyi Főosztályának is hitelesítenie kell.

Ezekre a gyógyszerekre kétféle igazolás állítható ki az utazás időtartamától függően. A három napot nem meghaladó utazás esetén nincs szükség hitelesítésre, ebben az esetben az ide kattintva elérhető formanyomtatvány használható.

Három napot meghaladó, de legfeljebb kilencven napos utazás során szükséges, hitelesítést is tartalmazó formanyomtatvány ide kattintva érhető el.

Bővebb információt a gyógyszerekkel való utazáshoz szükséges igazolásokról az OGYÉI honlapján talál.

Orvosi nyilatkozatra is szükség lehet

Bizonyos esetekben a gyógyszerkről szóló igazolás mellett szükség lehet egy repülésre való alkalmasságot igazoló orvosi nyilatkozatra is. Ezt olyan esetekben kérhetik, ha a szükséges gyógyszerek olyan súlyos betegségre utalnak, illetve olyan látható jelei vannak a betegségnek, ami kétségeket vethet fel, hogy orvosi segítség nélkül is teljesíteni tudja a beteg az utat. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a kezelő orvos hozzájárulását a repülőúton való részvételhez.

Ilyen, súlyosabb esetekben érdemes lehet tájékoztatni a légiutaskísérőket betegségünkről és az azzal kapcsolatos fontosabb információkról, hogy ha szükséges, megfelelő segítséget tudjanak adni.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Brjeska Dóra, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.