• Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

    Szerző: WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró

    Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

    A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az Európai Unió területén minden gond nélkül magunknál tarthatjuk  vény nélküli, vagy vényköteles gyógyszereinket, persze kivéve a fokozottan ellenőrzött szereket. Viszont, ha szeretnénk minden problémától mentes, gondtalan nyaralást, érdemes egy-két praktikus apróságra is időt szánni.

    Akik rendszeresen gyógyszert kell, hogy szedjenek, az utazások alkalmával sem szabadulhatnak tőlük. Viszont a repülőterek fokozott biztonsági ellenőrzésénél előfordulhat, hogy ezek fennakadnak. A következő hasznos, és nagyon praktikus tanácsok segíthetnek, hogy megelőzzük, illetve minél gyorsabban orvosoljuk az ilyen helyzeteket. Ezzel a biztonsági személyzetet, saját magunkat, és a többi utast is megkíméljük a kellemetlenségektől.

    Hirdetés

    Orvosi igazolás, jó, ha van

    Bár általánosságban nem kötelező, a légitársaságok és a Budapest Airport weboldala is azt tanácsolja, hogy mindenképpen vigyünk magunkkal igazolást, ha vényköteles gyógyszrekkel utazunk. Nem kell semmi különleges, és bonyolult nyomtatványra gondolni, mindössze egy formanyomtatvány az OGYÉI oldaláról, ami tartalmazza az orvos és a beteg adatait, a gyógyszer nevét, hatóanyagát, adagolását és az utazás hosszát. Erre első sorban akkor van szükség, ha kézipoggyászban szeretnénk a gyógyszereinket utaztatni.

    A biztonsági ellenőrzésnél nem kell automatikusan bemutatni az orvosi igazolást, azonban egy esetleges ellenőrzés esetén praktikus segítség lehet. Mivel a formanyomtatvány minden információt angolul is tartalmaz, elkerülhetjük a fölösleges kellemetlenségeket, magyarázkodást, félreértéseket, és biztosan nem maradunk gyógyszer nélkül. 

    A formanyomtatvány innen tölthető le: ogyei.gov.hu

    Bizonyos betegségek esetén a gyógyszerek csak injekció formájában adhatók. Ezekben az esetekben mindenképpen szükség lesz a pontosan kitöltött orvosi igazolásra. Aki esetleg aggódik a feladott csomagok miatt, megnyugodhat, mert igazolás birtokában kézipoggyászban is utaztathatjuk a szükséges mennyiségű injekciót.

    Fontos, hogy minden gyógyszerre, injekcióra, cukorbetegek esetén a méréshez szükséges estközökre is külön-külön igazolást kell kiállítani.

    Eredeti csomagolás, pontos adagolás

    A legtöbben, akik folyamatosan szednek gyógyszereket, az egyszerűség kedvéért általában gyógyszeradagolóba teszik, ami a mindennapokban nagyon praktikus, utazásnál viszont nem a legjobb megoldás. Ha repülővel utazunk, minden gyógyszert, akár vényköteles, akár nem, eredeti csomagolásban vigyünk magunkkal. Persze nem szükséges a doboz, de a fóliából ne vegyük ki. Ezen a csomagoláson mindig többször is szerpel a gyógyszer neve és/vagy hatóanyaga, ami segítség lehet az ellenőrzést végzőnek, hogy gyorsan, probléma nélkül be tudja azonosítani, össze tudja párosítani az igazolással a gyógyszert.

    Ami fontos lehet, hogy vényköteles gyógyszerekből csak az igazoláson szereplő adagolás szerint, az utazás alatt szükséges mennyiséget vigyük magunkkal. Egy teljes levelet nyugodtan feldarabolhatunk, ha túl sok, de vigyázzunk, hogy a hátoldala olvasható maradjon. A mennyiségi megkötés és az eredeti csomagolás kiemelten fontos, ha fokozottan ellenőrzött szerekről van szó.

    Fokozottan ellenőrzött szerekkel, fokozott előkészületek

    Fokozottan ellenőrzött gyógyszerek a kábítószernek és pszichotrop szernek minősülő készítmények. Ezekre az Európai Unión belül, és kívül is szigorúbb szabályok érvényesek. Az általánoshoz hasonló igazolásra van szükség az utazás során, azonban ezt a kezelő- vagy háziorvoson kívül bizonyos esetekben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-égészségügyi Intézet Kábítószerügyi Főosztályának is hitelesítenie kell.

    Ezekre a gyógyszerekre kétféle igazolás állítható ki az utazás időtartamától függően. A három napot nem meghaladó utazás esetén nincs szükség hitelesítésre, ebben az esetben ez a formanyomtatvány használható: ogyei.gov.hu

    Három napot meghaladó, de legfeljebb kilencven napos utazás során szükséges, hitelesítést is tartalmazó formanyomtatvány: ogyei.gov.hu

    Orvosi nyilatkozatra is szükség lehet

    Bizonyos esetekben a gyógyszerkről szóló igazolás mellett szükség lehet egy repülésre való alkalmasságot igazoló orvosi nyilatkozatra is. Ezt olyan esetekben kérhetik, ha a szükséges gyógyszerek olyan súlyos betegségre utalnak, illetve olyan látható jelei vannak a betegségnek, ami kétségeket vethet fel, hogy orvosi segítség nélkül is teljesíteni tudja a beteg az utat. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a kezelő orvos hozzájárulását a repülőúton való részvételhez.

    Ilyen, súlyosabb esetekben érdemes lehet tájékoztatni a légiutaskísérőket betegségünkről és az azzal kapcsolatos fontosabb információkról, hogy ha szükséges, megfelelő segítséget tudjanak adni.

    Forrás: WEBBeteg
    Brjeska Dóra, újságíró

    Módosítva: 2019.07.15 02:52, Megjelenés: 2019.07.15 02:52
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Nyaralással járó veszélyek, melyek megelőzhetők

    A nyaralás minden család életében kellemes időtöltés lehet, amikor a szülők hosszabb szabadságot is ki tudnak venni, és szerencsés esetben utazásra, környezetváltozásra is lehetőség adódik. Erre azonban, anyagi okok miatt, sajnos egyre kevesebbeknek van módjuk.

    Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

    Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket, ha nyaralni megyünk?

    A nyaralásra való készülődés során a stressz és az izgatottság miatt sokan csak hanyagul a kézitáskába vagy a kesztyűtartóba dobják a gyógyszereket. De ez nem helyes!

    Hogyan befolyásolja a gyógyszerek hatását a táplálkozás?

    Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos gyógyszerek hatását. Ezekről a nem kívánt következményekről azonban sem az élelmiszerek csomagolásán, sem a gyógyszerek útmutatóiban nem emlékeznek meg...

    Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

    Mind a gyógyszert, mind az étrend-kiegészítőt az egészségünk érdekében alkalmazzuk. A legnagyobb különbség a kettő között, hogy míg az előbbinek igen, az utóbbinak nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás.

    Hogyan lesz egy ötletből gyógyszer?

    Gondoljunk csak bele: vajon hogyan kerül egy gyógyszer az asztalunkra? Milyen folyamatokon kell végigmennie, hogy egy ötletből gyógyszer legyen?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA