• Ízületi fájdalmak kezelése külsőleg alkalmazható készítményekkel - gélek, krémek, tapaszok

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus

    Mozgásszervi panaszok tüneti kezelése céljából a szájon át alkalmazott készítmények (tabletták, kapszulák, granulátumok stb.) mellett külsőleg alkalmazható, úgynevezett topikus készítmények is rendelkezésünkre állnak. Ezeket a tapasz, gél, krém és spray formájában elérhető szereket praktikusan a fájdalom helyének megfelelő bőrfelszínen alkalmazzuk.

    Nemszteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók

    A külsőleg alkalmazott fájdalomcsillapító készítmények főként a nemszteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók családjába tartozó hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák. A nemszteroid gyulladáscsökkentők a COX enzim gátlása útján fejtik ki fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de végső soron ugyanez a mechanizmus vezet a nemkívánatos mellékhatások, úgy mint a gyomornyálkahártyát, a szív-érrendszert, a véralvadás folyamatát, a vese és tüdő működését negatívan befolyásoló következményekhez. A nemzetközi tanulmányok alapján azonban a topikus nemszteroid fájdalomcsillapítók alkalmazása mellett a fenti, egész szervezetet érintő mellékhatások előfordulása nem számottevő, ami összefüggésben állhat azzal a vizsgálati eredménnyel, hogy a keringésben az így alkalmazott gyógyszer átlagosan kevesebb, mint 5%-a jelenik meg a szájon át szedett szer plazmakoncentrációjához képest.

    Hirdetés

    A helyi fájdalomcsillapítók alkalmazása tehát előtérbe kerülhet, amikor a mozgásszervi eredetű fájdalom egy-két ízületre, testtájra terjed ki.  A legtöbb tanulmány a kéztő, csukló, térdízület, valamint a nyak-váll-deréktáj idült fájdalma, illetve lágyrész-reumatizmusok (pl. teniszkönyök), továbbá sérülést, sportolást követő húzódások, rándulások esetében igazolt a szájon át szedhető készítményekkel megegyező, a placeboval szemben pedig egyértelműen jobb fájdalomcsillapító hatást.

    A külsőleg alkalmazandó fájdalomcsillapító szerek előnyei

    További szempont a választásnál, hogy az életkor előrehaladtával a különféle megbetegedések, illetve kezelésükre szedett gyógyszerek is egyre többfélék lehetnek. A külsőleg alkalmazott készítmények alkalmazásával a további gyomor-bélrendszeri, kardiovaszkuláris stb. károsodás, valamint a nemkívánatos következménnyel járó gyógyszerkölcsönhatások kockázata legalábbis minimálisra csökkenthető.

    Mire kell figyelni az alkalmázásuk során?

    A külsőleg történő alkalmazással azonban egyéb szempontok kerülnek előtérbe, melyek körültekintést igényelnek, fontos például a készítmény tiszta, száraz, ép bőrfelületen való használata. A bőrirritáció, kipirosodás, bőrszárazság, égő fájdalom mellékhatásként még így is felléphetnek, és természetesen ismert gyógyszerallergia esetén az adott hatóanyag alkalmazása tilos.

    Nyári időszakban vagy szolárium használata esetén több készítmény alkalmazását nem javasolják az ún. fényérzékenységi reakció elkerülése érdekében, amikor a kiütés, bőrpír, viszketés a kezelt bőrfelületet érintő természetes vagy mesterséges UV-A sugárzás hatására jelentkezik. A tünetek jelentkezése esetén a topikus fájdalomcsillapító kezelést azonnal meg kell szakítani, a kezelt bőr területét még két hétig napfénytől ruházattal kell védeni, illetve szükség szerint a kezelőorvoshoz fordulni.

    További hatóanyagok

    A nemszteroid hatóanyagon kívül Magyarországon még kámfor-, mentol-, kapszaicintartalmú készítményekkel is találkozhatunk, esetenként szalicilsavszármazékokkal kombinált formában. Ezek az ún. „bőrizgatók” fájdalomcsillapító hatásukat a bőr fájdalomérző receptorainak befolyásolása útján fejtik ki. Helyi vazodilatációt, azaz értágító hatást, valamint a hőérzékelő receptorok stimulálása által hideg- vagy melegérzetet is létrehozhatnak. Főként sérülés, húzódás okozta mozgásszervi panaszok rövid távú enyhítésére ajánlhatók, de egyes készítmények az idült, kopásos jellegű „reumás” fájdalom esetén is beválhatnak.

    Elérhetőek továbbá gyógynövény-tartalmú készítmények, melyek helyi gyulladás- és fájdalomcsökkentő, duzzanatlehúzó hatásúak, használhatóak sportsérülésekkel járó zúzódások, továbbá hát- és deréktáji fájdalom enyhítésére.

    Alkalmazás

    Az alkalmazás módjára különös tekintettel kell lennünk, hiszen amíg a felhelyezett tapasz adott mennyiségű hatóanyagot tartalmaz és viszonylag egyenletes felszívódást biztosít, addig a krém, gél, spray formátumok felvitt mennyisége nagyobb variabilitást mutathat – az alkalmazási előírás/betegtájékoztató erre vonatkozó utasításának betartása is fontos.  A tapaszokat 12 vagy 24 óránként javasolt cserélni, a krémek, gélek adagolásánál a napi gyakoriság és a krémcsík hossza, vagy egyszeri dózisa (pl. cseresznyényi mennyiség) tekintendő.

    Olvasson tovább! Ízületi fájdalmak okai és kezelése

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Diána, reumatológus

    Felhasznált irodalom:
    1. Dr. Szamosi Szilvia:  A topikus nem szteroid gyulladásgátló helye a reumatológiai fájdalomcsillapításban.  Magyar Reumatológia 2017,1,20-24.
    2. Derry, S., Conaghan,P., Da Silva J.A., Wiffen, P.J., Moore R.A.: Topical NSAIDs for chronic musculosceletal pain in adults. Cochrane Database Syst Rev 2016,4.
    3. Derry, S., Moore R.A., Gaskell  H., Mclntyre, M., Wiffen, P.J..:  Topical NSAIDs for acute musculosceletal pain in adults. Cochrane Database Syst Rev 2015, 11.
    4. Barkin RL.: The pharmacology of topical analgesics. (Abstact).
    5. Kotaka T1, Kimura S, Kashiwayanagi M, Iwamoto J.:Camphor induces cold and warm sensations with increases in skin and muscle blood flow in human. (Abstract).
    Módosítva: 2019.07.26 09:36, Megjelenés: 2018.07.03 12:53
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Belgyógyászati vizsgálat

    Belgyógyászati vizsgálat

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

    A sok állással járó életmód veszélyei

    A sok állással járó életmódból fakadóan többféle betegség vagy tünet is jelentkezhet. Ez igaz a sok állásra, valamint a sok sétálásra és a sok futásra is.

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    Hogyan maradjunk egészségesek és fiatalosak, avagy mi a csuda az a fascia?

    Ugye, Önnel is megtörtént már, hogy leesett az álla, mikor megtudta egy-egy ismerőse életkorát? Szomorú, milyen sokan látszanak jóval idősebbnek kronológiai (azaz valódi) életkoruknál, de szerencsére - ha ritkán is - előfordul, hogy valaki évtizedeket tagadhatna le. Vajon mi állhat a jelenség hátterében, azaz mitől maradunk csinosak és fiatalosak?

    Mi okozhat ízületi merevséget?

    Reumatológiai, belgyógyászati, neurológiai kórképek jellemző vagy következményes tüneteként hosszabb-rövidebb ideig fennálló ízületi merevség, mozgáskorlátozottság jelentkezhet.

    Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?

    A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. Mikor érdemes felkeresni a szakembert?

    Ízületi fájdalmak okai és kezelése

    A mozgásszervi panaszokkal orvoshoz fordulók esetében nem kizárólag az ízület megbetegedéséről lehet szó. Más helyről is kiindulhat a fájdalom, ezért egyéb okokat is mindig szem előtt kell tartani.

    Az ínszalagszakadás tünetei és kezelése

    Az ínszalagok szerepe, hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. A sérülés általában trauma, rossz mozdulat következménye, és a gyógyulási folyamat akár egy évet is igénybe vehet.

    Milyen tápanyagokra van szüksége az ízületeinknek?

    Gyakran jelentkeznek Önnél ízületi panaszok? Fáj a térde, csípője, néha még az ágyból is nehéz felkelnie? Az ízületi fájdalom hátterében leggyakrabban a porcok kopása, károsodása áll. Tudja, meg, milyen tápanyagokra van szükség az egészséges porcképződéshez!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.