Fájdalomcsillapítás: a folyékony gyógyszerformák előnyei

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész frissítve: 2022.10.18.

A fájdalomcsillapítás története az ember történelmének igen fontos része. Már az időszámításunk előtti sumér és ókori görög kultúrából is vannak írásos emlékei a fájdalomcsillapításnak.

A fájdalom igen szubjektív fogalom, megítélése kultúránként nagyon változó, az azonban minden kultúrában közös, hogy a fájdalomcsillapítás igen fontos tényező az életminőség javításában, a testi-lelki jólét megalapozásában.

A fájdalomcsillapítók fejlesztését illetően a tudomány igen sokat fejlődött, ma már többféle gyógyszerforma közül választhatunk attól függően, hogy milyen célból alkalmazzuk a fájdalomcsillapítót. Több tényezőt is fontos figyelembe venni a fájdalomcsillapító kiválasztása során. A farmakológiai tényezőkön kívül az egyéni tulajdonságok, és a csillapítandó fájdalom jellege, helye is fontos.

Milyen előnyei vannak a nem szilárd gyógyszerformáknak a szilárd gyógyszerformákkal szemben a fájdalomcsillapításban?

Egy gyógyszer hatásának értékelésekor az egyik fő szempont a hatóanyag, ez alapján eltérő hatásfokú gyógyszerek léteznek, de a hatóanyag kémiai szerkezetén kívül egyéb tényezők is hozzájárulnak a gyógyszer hatásának kialakításához. Az, hogy a hatóanyag milyen gyógyszerformába van „becsomagolva” szintén nagyon fontos, mert a vivőanyagok és a gyógyszerforma befolyásolja a biológiai hasznosulást is.

A gyógyszereket a kiszerelés alapján feloszthatjuk folyékony, félszilárd és szilárd formákra. A folyékony gyógyszerformák közé a belsőleges felhasználású fájdalomcsillapító cseppek, oldatok, szirupok, szuszpenziók. A félszilárd gyógyszerformák közül külsőleges fájdalomcsillapításra alkalmas a krém, a gél, a kenőcs, míg a kúpok belsőleges felhasználású készítmények közé tartoznak, mivel a végbélből is gyorsabban és közvetlenül a véráramba kerülnek a hatóanyagok. A szilárd fájdalomcsillapítók közé tartoznak például a tabletták (a szájban diszpergáló is), a kapszulák, illetve a helyileg ható tapaszok. Az egyéni tulajdonságok is igen fontosak az egyes gyógyszerek esetében, például a test megfelelő víztartalma, a májenzimek működésének gyorsasága, a vese kiválasztásának jellemzői határozzák még meg a gyógyszer hatékonyságát.

  • Hatásgyorsaság - Napjainkban már léteznek gyorsabban felszívódó szilárd fájdalomcsillapítók is, mint a rapid, szájban diszpergáló, vagy a nyelv alatt oldódó (sublingualis) tabletták, továbbá a lágy rágókapszulák, melyeket a gyorsabb hatás eléréséért fejlesztettek ki. A szilárd gyógyszerformák nagy része azonban általában lassabban szívódik fel a folyékony gyógyszerformákhoz képest, ezáltal hatásukat lassabban fejtik ki.
  • Nyelési nehézség - A nyelési nehézségekkel küzdő betegeknek alkalmazhatunk folyékony gyógyszerformát is. Például azoknál a betegeknél, akik a nyelőcső motilitási zavarában szenvednek, szájüregi vagy fül-orr-gégészeti gyulladásos kórképek nehezítik a nyelést, fontos, hogy olyan formát alkalmazzunk, melyet a beteg könnyen le tud nyelni. A nem szilárd gyógyszerformák megfelelő alternatívát jelentenek a szilárd gyógyszerformákkal szemben. Alkalmazásukkal kiküszöbölhető, hogy egyéb módon, például vénásan kelljen fájdalomcsillapítót alkalmazni, hisz az több szövődménnyel jár, és a beteg számára is kellemetlen.
  • Félrenyelés kockázata - Gyermekek esetében érdemes a folyékony gyógyszerformákat választani, egyrészt a félrenyelés elkerülése miatt, másrészt a gyermekek életkortól függetlenül szívesebben vesznek be ízesített folyékony fájdalomcsillapítókat, mint tablettákat, kapszulákat.
  • Kényelmi szempontok - Felnőttek között is vannak olyanok, akik – bár semmilyen kórkép nem nehezíti a nyelést –, mégis szívesebben vesznek be folyékony halmazállapotú fájdalomcsillapítót.

A megfelelő fájdalomcsillapító kiválasztásánál kérje a gyógyszerész vagy a kezelőorvos segítségét, hogy a legmegfelelőbb gyógyszert tudja alkalmazni.

A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. Bővebben a gyógyszerszedés szabályairól

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Sípcsont fájdalom

Oka lehet sportolók esetében a láb túlterhelése, vagy hibás terhelése, de bizonyos esetekben komolyabb betegség is állhat a sípcsont fajdalma...

Kábító fájdalomcsillapító transzdermális (TTS) tapaszok

A kábító fájdalomcsillapító tapaszok felírása csak akkor javasolt, ha már másféle módon nem tudjuk csillapítani a beteg fájdalmát. A tapaszok...

5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt...

Mit tehetünk hasi görcs ellen?

A hasi fájdalom egy gyakran előforduló tünet. Jelentkezhet önállóan is, de gyakrabban társulnak mellé egyéb kellemetlen problémák, mint hányinger...

Ízületi gyulladás (arthritis) - A legfontosabb tudnivalók

Ízületi gyulladásnak nevezzük bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy...

A fájdalom életet menthet - Amit a fájdalomról tudni kell

Miért hasznos, ha testünk fájdalomérzettel jelzi, hogy valami nincs rendben? Miért érzik magukat életveszélyben a fájdalmat nem érző emberek?

Égő nyelv: Mi okozza?

Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de...

Fájdalom a testünk béklyója

Szinte nincs olyan ember a földön, aki ne érzett volna hosszabb vagy rövidebb ideig fájdalmat legalább egyszer az életében; de mik lehetnek a kiváltó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.