Probiotikumokkal a lapos hasért

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Manapság úgy tűnik, a probiotikum az egyik legdivatosabb szó, mikor az étkezéssel kapcsolatos kérdések felmerülnek. Nem véletlenül.

A probiotikumok „barátságos baktériumai” által megtisztítják a bélrendszert, elősegítik az emésztést, csökkentik a gombás fertőzéseket és segítenek helyreállítani a belek természetes egyensúlyát. Sőt, ennek eredményeképpen már 14 nap után láthatóan kevésbé puffadt a has is, megszűnik a székrekedés is.

A puffadás olyan probléma, mely nagyon sok embert érint. Egyes számára csak enyhe, átmeneti kellemetlenségről van szó, míg mások esetében ez igencsak aggasztó méreteket is ölthet.

Az a interneten számos olyan oldalt találni, ahol a tünetek megszüntetésére legkülönfélébb tanácsokat adják, a borsmenta tablettától a különféle diétákig, illetve bizonyos ételek (pl. brokkoli, bab stb.) étrendünkből való kihagyásáig. Pedig a megoldás sok esetben igencsak egyszerű lehet. Egy pohár probiotikus ital, vagy egy doboz joghurt rendszeres fogyasztása kellemesen és hatékonyan csillapítja a panaszokat.

Haspuffadás, bélgázok

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Mi okozza a panaszokat?

A jó és rossz baktériumok harca

Noha valószínűtlenül hangzik, hogy a szélsőséges, mindennapos puffadásra a megoldást egy pohár élőflórás joghurt jelentse, ha az egy általános életmódváltással párosul, bizonyítottan hosszú távú, egészséges, és kellemes megoldást biztosít eme kellemetlen probléma kontrollálásában.

Noha tagadhatatlan, hogy bizonyos élelmiszerek puffadást és gázképződést okoznak, a kellemetlen tünetekért leginkább a bélrendszerben található gáz-termelő „rossz” baktériumok, illetve bizonyos betegségek (pl. irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség, laktóz intolerancia) a felelősek.

Amennyiben azonban nő a szervezetben egyes Lactobacillus és Bifidobaktérium törzsek száma, mely jó baktériumok természetesen is jelen vannak az emésztőrendszerben, az segít enyhíteni a tüneteket, mivel ezek a probiotikumok elpusztítják a puffadásért, gázosodásért felelős rossz baktériumokat.

A probiotikumok legjobb természetes forrásai a joghurt, kefír, sajt, mizo és a savanyúkáposzta, azonban étrend-kiegészítő tabletta, ampulla formájában is beszerezhetők a nagyobb áruházakban és a patikákban.

Használatuk megkezdése előtt beszéljen orvosával, aki segít kiválasztani az Ön problémáira legmegfelelőbb probiotikum készítményt!

Haspuffadás

A bélgáz fő alkotóeleme 5 szagtalan gáz: nitrogén, hidrogén, szén-dioxid, metán és oxigén. A jellegzetes szagot a skatole, indol és kén-tartalmú vegyületeket tartalmazó gázok adják. A bélgáz gyúlékony jellegét a hidrogén és a metán adja. Ezek aránya nagyban függ a vastagbélben élő baktériumoktól, melyek segítik a gastrointestnalis traktusban fel nem szívódott élelmiszerek emésztését, mielőtt azok a vastagbélbe kerülnének. A becslések szerint 30-150 gramm emésztetlen étel éri el a végbelet szénhidrát formájában minden nap. Ez a mennyiség azonban változhat a diéta és az emésztőrendszer működése függvényében.
Haspuffadás - A bélgáz összetétele és a megelőzés lehetőségei

(WEBBeteg - Cs.K.)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.