Biztonságos a mindennapos probiotikum-fogyasztás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek felveszik a harcot a szervezetben található káros baktériumok ellen, természetesen megtalálhatóak a bélrendszerben, ám táplálékkiegészítők útján is hozzájuttathatjuk a szervezetünket. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy jó-e, ha minden nap fogyasztunk probiotikumot?

A Mayo Klinika táplálkozási szakértője, Katherine Zeratsky szerint a legtöbb ember nyugodtan beillesztheti a probiotikumokat az étrendjébe. Egy svéd tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztottak probiotikumokat, kevesebbszer betegedtek meg légúti-, gyomor-és bélrendszeri fertőzésektől, mint azok, akik nem fogyasztottak probiotikus kiegészítőket. Fontos azonban, hogy beszéljen orvosával, mielőtt a rendszeres fogyasztásába kezdene, mivel nem mindenkinek ajánlottak!

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Probiotikus források

Sokan fogyasztanak probiotikumokat nap mint nap, teljes biztonsággal. Számos élelmiszerben megtalálhatóak a probiotikumok, ezek legtöbbje különben is javasolt magas kalcium és D-vitamin tartalmuk miatt. A leggyakoribb forrásai az élőkultúrás joghurtok, kefírek, sajtok, de megtalálható a savanyú káposztában is.

A prebiotikus élelmiszerek azok, melyek fogyasztása segíti a probiotikumok működését. Ide tartozik például a búza, zab, árpa, banán és a rostban gazdag élelmiszerek. A prebiotikus élelmiszerekből legalább 3-8 grammot ajánlott fogyasztani naponta.

A probiotikumok használata

A probiotikumok rendszeres használatával megakadályozható a mikroflóra egyensúlyának eltolódása, mely hasmenésben, illetve székrekedésben mutatkozhat meg. Szakértők napi 1-2 adag probiotikumot javasolnak az egészséges emberek számára, akiknél azonban bizonyos egészségügyi probléma (pl. gombafertőzés) kezelésére szolgál a probiotikum, a javasolt mennyiség napi három adag. Egy adag proiotikum 3-10 milliárd baktériumot tartalmaz.

Mivel a tejtermékek gyakran tartalmaznak probiotikumokat, de laktózt is, a laktóz intoleranciában szenvedők számára a Lactobacillus bulgaricus törzset tartalmazó tejtermékek ajánlottak, mivel ezek segítik a szervezet laktáz enzim termelését, mely lebontja a laktózt.

(WEBBeteg - Cs. K. fordító)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.