• Szedhető-e probiotikum antibiotikummal együtt?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az antibiotikumok olyan életmentő gyógyszerek, melyek segítik a szervezetet az olyan fertőzések ellen, melyek halálosnak számítottak azelőtt, hogy Alexander Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint.

    Noha az antibiotikumok fontos szerepet játszanak az egészségünk és a gyógyulás terén, ezeknek is vannak mellékhatásai. Azonban probiotikumok alkalmazásával csökkenthetők, vagy megelőzhetőek az antibiotikumok egyes kellemetlen mellékhatásai.

    Hirdetés

    Az antibiotikumok nem segítenek a vírusok okozta fertőzésekkel szemben, hanem a szervezetet a baktériumokkal folytatatott harcban erősítik. A probiotikumok olyan „baráti” mikroorganizmusok, melyek segítik a szervezetet az emésztés egyensúlyban tartásában, még akkor is, mikor antibiotikumot kell használnunk.

    Amikor antibiotikumos kezelés során probiotikummal is támogatja a szervezetét, azzal megakadályozza az olyan emésztőszervi panaszokat, mint például a hasmenés, mely gyakran összefügg az antibiotikum használattal. Az antibiotikumok ugyanis megváltoztatják a bélbaktériumok egyensúlyát, ami hasmenéshez vezethet. Emellett a probiotikumok segítenek a más okból – például colitis vagy irritábilis bél szindróma – kialakuló hasmenés kezelésében is.

    Probiotikumok, prebiotikumok, szimbiotikumok


    • Probiotikumok. Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva élő microbialis táplálék-kiegészítők.
    • Prebiotikumok. A prebiotikumok olyan nem emészhető élelmiszer összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Képviselőik oligoszacharidok.
    • Szinbiotikumok. A szinbiotikumok a probiotikumok és a prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis olyan készítményeket, melyek alkalmazása során a két tényező előnyös hatása összegződik. Bővebben>>

    A probiotikumok típusai

    A probiotikumok nem csak étrend kiegészítő formában kaphatók, hanem számos élelmiszerben is megtalálhatóak. Leginkább a joghurt és a kefír tartalmazza a „jó” baktériumokat. Keresse azokat a termékeket, melyek aktív kultúrákat tartalmaznak! Némely probiotikum speciális esetek kezelésére (pl. irritábilis bél szindróma) a legmegfelelőbb, míg mások általánosan támogatják az emésztőrendszert.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kérdezze orvosát arról, mely készítmény a legmegfelelőbb az Ön számára, mielőtt megkezdi a probiotikus készítmény alkalmazását.

    Stratégiák

    Fogyasszon joghurtot minden nap az antibiotikum használat alatt, illetve az azt követő két hétben is. A joghurt segít a gyomrot megnyugtatni, ha az antibiotikum hányingert vagy gázosodást okoz. Válasszon cukormentes terméket!

    Ha nem szereti a joghurtot, alkalmazzon probiotikum készítményeket! Ezeket mindig legalább két órával az antibiotikum bevétele után alkalmazza, hogy nehogy csökkentse az antibiotikum hatékonyságát! Mindig olvassa el a szedett antibiotikum betegtájékoztatóját  és a probiotikumét is, és kérdezze meg orvosától, vagy gyógyszerésztől, hogy hogyan szedhető a probiotikum antibiotikum szedése mellett!

    (WEBBeteg - CS. K.; Forrás: Livestrong)

    Módosítva: 2013.11.18 20:11, Megjelenés: 2013.11.18 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Stroke után

    Stroke után

    Dr. Kerekes Éva

    A pszichés szövődmények kezelését már a korai szakaszban el kell kezdeni.

    Az önfeledt nőiességért

    Az önfeledt nőiességért

    WEBBeteg

    Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Hogyan használja a probiotikumot antibiotikum kezelés alatt?

    Az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai, leggyakrabban emésztési problémát vagy másodlagos fertőzést (főként nőknél gombás fertőzést) okozva. Probiotikumok alkalmazásával azonban enyhítheti ezeket a mellékhatásokat, és növelheti általános egészségét is.

    Megfázás: A probiotikumok is segíthetnek

    A probiotikumok hasznosak az influenza-szerű és megfázásos tünetek megelőzésére - állítja egy tanulmány. Gregory J. Leyer, a tanulmány egyik szerzőjének elmondása szerint a probiotikumok egészségre gyakorolt jótékony hatásáról már sokat hallottunk, ám eddig sokkal kevesebbet tudtunk arról, hogy megelőző hatásuk milyen.

    Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?

    A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikum használat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.

    Mikor szedjen a gyerek probiotikumot?

    A bakteriális fertőzésekre a gyermekorvosok leginkább az antibiotikum-terápiát javasolják. Az antibiotikumok azonban sajnos nem tesznek különbséget a káros baktériumok és a tápcsatornában található hasznos baktériumok között. A hasznos mikroorganizmusok, az úgynevezett probiotikumok azonban segítenek a belek természetes flórájának helyreállításában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA