Szedhető-e probiotikum antibiotikummal együtt?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Az antibiotikumok olyan életmentő gyógyszerek, melyek segítik a szervezetet az olyan bakteriális fertőzések ellen, melyek halálosnak számítottak azelőtt, hogy Alexander Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint, illetve később mások is további antibiotikumokat.

Noha az antibiotikumok fontos szerepet játszanak az egészségünk és a gyógyulás terén, ezeknek is vannak mellékhatásai. Azonban probiotikumok alkalmazásával csökkenthetők vagy megelőzhetőek az antibiotikumok egyes kellemetlen mellékhatásai.

Az antibiotikumok nem segítenek a vírusok okozta fertőzésekkel szemben, de erősítik a szervezetet a baktériumokkal folytatatott harcban. A probiotikumok olyan „baráti” mikroorganizmusok, melyek segítik a szervezetet többek között pl. az emésztés egyensúlyban tartásában, még akkor is, amikor antibiotikumot kell használnunk.

Ha antibiotikumos kezelés során probiotikummal is támogatja a szervezetét, azzal megakadályozhatja az olyan emésztőszervi panaszokat, mint például a hasmenés, mely gyakran összefügg az antibiotikumhasználattal. Az antibiotikumok ugyanis megváltoztatják a bélbaktériumok egyensúlyát, ami hasmenéshez vezethet. Emellett a probiotikumok segítenek a más okból – például colitis vagy irritábilis bél szindróma – kialakuló hasmenés kezelésében is.

Probiotikumok, prebiotikumok, szinbiotikumok

  • Probiotikumok: Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumokat, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva élő microbialis táplálékkiegészítők.
  • Prebiotikumok: A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Képviselőik oligoszacharidok.
  • Szinbiotikumok: A szinbiotikumok a probiotikumok és a prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis olyan készítményeket, melyek alkalmazása során a két tényező előnyös hatása összegződik. Bővebben

A probiotikumok típusai

A probiotikumok nemcsak étrend-kiegészítő formában kaphatók, hanem számos élelmiszerben is megtalálhatóak. Leginkább a joghurt és a kefir tartalmazza a „jó” baktériumokat. Keresse azokat a termékeket, melyek aktív, élő kultúrákat tartalmaznak! Némely probiotikum speciális esetek kezelésére (pl. irritábilis bél szindróma) a legmegfelelőbb, míg mások általánosan támogatják szervezetünket. Kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét arról, mely készítmény a legmegfelelőbb az Ön számára, mielőtt megkezdi egy probiotikus készítmény alkalmazását.

Stratégiák

Fogyasszon joghurtot mindennap az antibiotikumhasználat alatt, illetve az azt követő két hétben is. A joghurt segít a gyomrot megnyugtatni, ha az antibiotikum hányingert vagy gázosodást okoz. Válasszon cukormentes terméket!

Ha nem szereti a joghurtot, alkalmazzon probiotikus készítményeket! Ezeket mindig legalább két órával az antibiotikum bevétele után alkalmazza, hogy nehogy csökkentse az antibiotikum hatékonyságát! Mindig olvassa el a szedett antibiotikum betegtájékoztatóját és a probiotikumét is, és kérdezze meg orvosától vagy gyógyszerészétől, hogy hogyan szedhető a probiotikum antibiotikum szedése mellett!

Tovább Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K.; fordító; Livestrong
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.