• Ha már elviselhetetlen a fejfájása, vizsgáltassa ki!

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A fejfájásra általában úgy tekintünk, mint természetes élettani folyamatra, amit időről időre mindenkinek el kell viselnie. Egy-két gyógyszerrel letudjuk a kellemetlen napokat, aztán meg is feledkezünk a tünetekről. Ha azonban rendszeresen jelentkeznek a panaszok, esetleg szervi okra kell gyanakodnunk, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatnunk.(x)

    Melyik korosztálynak milyen betegség okozhat fejfájást?

    MR vizsgálat - Vizsgálati helyek

    • Budapest, ÁEK II. telephely
    • Budapest, Péterfy Sándor utcai Kórház Fiumei úti egysége
    • Debrecen
    • Győr
    • Szeged

    A fejfájás olyan tünet, amit mindenki ismer, legyen nő vagy férfi, fiatal vagy idősebb, fizikai vagy irodai munkát végző, frontérzékeny vagy sem. Ártalmatlan okozói is lehetnek, amilyen a fokozott stressz, a fáradtság, a hirtelen időjárásváltozás, a túl kevés folyadékbevitel. Más idézi elő gyermekeknél és felnőtteknél. A kicsiknél fül-orr-gégészeti, szemészeti, fogászati probléma, vérszegénység, esetleg egy komolyabb agyi sérülés vagy betegség okozhatja. A tinédzsereknél is gyanakodni kell hasonló háttérbetegségekre, de náluk már számolni kell a magas vérnyomással, a vércukorszint ingadozásával, az elégtelen érfejlődés miatt kialakul vérzésekkel, esetleg droghasználattal is. Felnőtteknél és időseknél gyakrabban jelentkezik elsődleges fejfájás, háttérbetegségek közül a magas vérnyomás, a szem és az agy betegségei tehetők elsődlegesen felelőssé.

    Az agy tumoros elváltozása rendkívül ritkán okoz fejfájást, a vizsgálatok gyakrabban derítenek fényt érgomolyagra, érzsákra, amely akár agyvérzést is okozhat. Ha nem áll betegség a fejfájás hátterében, elsődleges fejfájásról beszélünk, ami lehet tenziós-, Cluster-fejfájás vagy migrén.

    Hirdetés

    Mikor kell kivizsgáltatni a fejfájást?

    Kivizsgálásra általában akkor érkeznek a fejfájós páciensek, ha tüneteik már elviselhetetlenek, és mindennapjaikat is befolyásolják. Ha a családban előfordult valaha agyvérzés, agydaganat, szklerózis multiplex, szintén javallott vizsgálatra jelentkezni. Minél hamarabb fény derül a szervi elváltozásra, annál jobb a betegség prognózisa. Ma már szerencsére lehetőségünk van arra, hogy elkerüljük a hosszas várakozást, a tömeget és a feszélyező kórházi közeget. Az Diagnoscan Magyarország Diagnosztikai Központban térítési díj ellenében előre egyeztetett időpontban, kellemes környezetben eshetünk át az MR-vizsgálatokon.

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    Hogyan történik az MR-vizsgálat?

    Bejelentkezés után neurológiai vizsgálat következik, ahol a szakorvos elbeszélget a pácienssel, hogy panaszait részletesen megismerhesse. Ez alapján pontosan tudja, mit kell keresnie az MR-vizsgálat során. Ezután a legmodernebb eszközök segítségével alapos kivizsgálásnak vetik alá a beteget, koponya-MR-t, és ha szükséges, MR-angiográfiát is végeznek, amely fájdalommentes, és körülbelül 20-30 percig tart. A csőszerű gépben, amelybe a pácienst betolják, kamera és mikrofon is található, így folyamatosan konzultálni lehet az orvossal. Esetleg szükség lehet kontrasztanyag használatára, ami szintén nincs káros hatással a szervezetre. A képalkotó diagnosztika biztosítja, hogy a neurológus pontos képet kapjon az agyról, és meghatározza a betegséget és a szükséges terápiát.

    (Diagnoscan Magyarország, Első Egészségügyi Marketing)

    Módosítva: 2010.01.01 12:04, Megjelenés: 2010.01.01 12:04
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek

    A krónikus fájdalommal való együttélés nehéz feladat. A fizikai tünetek mellett a krónikus fájdalom szorongást és depressziót is okozhat, de befolyásolhatja a családjával, barátaival való kapcsolatát, a munkateljesítményét és az életminőségét.

    Fájdalom - Ezekben az esetekben orvoshoz kell fordulni!

    A fájdalom jelezhet olyan behatást, ami szövetkárosodást okozhat, illetve felhívja a figyelmet valami testen belüli kóros folyamatra, betegségre, tehát védi a szervezetet.

    Fogamzásgátlók és fejfájás

    Régóta ismert tény, hogy a nők körében gyakoribb a fejfájás megjelenése, mint férfiaknál. Ez a különbség a nemek között csak serdülőkor után jelentkezik és a változókor elmúltával ismét megszűnik.

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.