Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter frissítve:

A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb.

Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

A bőrön kialakuló sérüléseket ezért gyorsan kezelni kell, hogy a nagy kiterjedésű fertőzéseket, valamint a felfekvést meg lehessen akadályozni. A tisztálkodási és bőrápolási szabályokról, valamint az ezek során alkalmazható termékekről a betegek, illetve az őket ápoló hozzátartozók a gyógyszertárakban, illetve a kezelőorvostól, ápolónőktől kérhetnek információkat.

Fontos szabály, hogy mindig figyelembe kell venni a bőrtípust és a bőr állapotát

A vizeletinkontinenciában szenvedő páciensek bőre még a megfelelő nedvszívó képességgel rendelkező inkontinencia termékek alkalmazása mellett is nagy megterhelésnek van kitéve. Annak ellenére, hogy az inkontinencia termékek gyorsan és nagy hatékonysággal szívják magukba a vizeletet, az irritatív anyagok idővel egyre többször kerülnek kontaktusba a nemi szervek érzékeny bőrével. A vizelet, ha lúgos, tönkreteszi a bőr természetes védő savköpenyét. Ennek következtében különféle olyan baktériumok és gombák, amelyek normál esetben ártalmatlanok, a nedves és meleg környezetben gyorsan elszaporodhatnak és nagy kiterjedésű fertőzéseket okozhatnak.

Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

A bőr természetes sav- és zsírköpenyének megőrzése érdekében a bőrt gyengéden meg kell tisztítani az izzadságtól, a kiválasztott anyagoktól, a levált hámsejtektől. Elengedhetetlen továbbá az olyan hidratáló ápoló termékek alkalmazása, amelyek a kórokozó baktériumok és gombák megtelepedését képesek megakadályozni. Kaphatóak speciálisan az inkontinens páciensek számára kifejlesztett bőrvédő készítmények (úgynevezett barrier krémek), amelyek az inkontinencia termékek nedvszívó képességét nem befolyásolják.

Az inkontinens betegek számára alapvető szükségletet jelentenek:

  • Az olyan, jól tolerálható tisztálkodási szerek, amelyek alaposan eltávolítják a bőrön lévő szennyeződéseket, továbbá utazás során a tisztálkodáshoz szükséges nedves, nem alkoholos törlőkendők.
  • A bőrtápláló és hidratáló ápoló termékek.
  • A bőrön védőréteget képező barrier krémek.

Gyengéd tisztítás szárazra dörzsölés nélkül

Tisztálkodás során tehát fontos szempont a bőr savköpenyének megóvása és kiszáradásának elkerülése. A hagyományos szappanok megbontják a savköpenyt, ezért ezek helyett az intim területek tisztítására lúgmentes, pH-semleges tisztálkodószereket kell használni, amelyek zsírozó anyagokat tartalmaznak.

Az intim területeket semmi estre sem szabad forró vízzel mosni, erre a célra csak a langyos (kb. 25 oC-os) víz felel meg. A tisztálkodás ideális esetben egyszer használatos, puha mosdatókendő vagy mosdatókesztyű segítségével történik.

Tisztálkodás után a bőrt alaposan szárazra kell törölni, de nem szabad dörzsölni, hanem csak finoman felitatgatni róla a nedvességet. Hajszárítót erre a célra nem szabad használni, mert erősen kiszárítja a bőrt!

Utazás során vagy két mosakodás közt a nedves törlőkendők használata ajánlott.

Bőrvédelem összhangban a nedvszívó inkontinencia termékekkel

A bőrvédő készítmények védőréteget képeznek a bőrön a vizelettel szemben. Ezek természetes vagy szilikonolajokat, cink-oxidot és különböző anyagok kombinációját tartalmazzák. Bár a korábbi időkben gyakran alkalmazott vazelin a bőrt jól védi, a nedvszívó inkontinencia termékekre kerülve korlátozhatja azok felszívó képességét, ezért kerülendő a használata. A szilikonolajok kevésbé hatékony védelmet nyújtanak, mint a vazelin, viszont nem rontják a nedvszívó képességet. A cink-oxid fertőtlenítő és összehúzó hatású, jó védelmet nyújt a nedvességgel szemben. A púder használata kerülendő, mivel nedvességgel keveredve összecsomósodik, ragacsossá válik, és smirglipapírhoz hasonlóan ingerli a bőrt.

Ha a bőr már károsodott

Tanulmányok szerint azoknak az embereknek, akiknek inkontinencia termékeket kell viselniük, 30-50%-a gáttáji bőrgyulladásban szenved. Vizeletinkontinenciában szenvedő nőknél általában először a szeméremajkak közötti és melletti redők, férfiaknál pedig a herezacskó hátsó része érintett. Eleinte csak enyhe bőrpír (erythema) jelentkezik, elégtelen kezelés mellett ebből aztán gyorsan kialakul az inkontinencia következtében jelentkező bőrgyulladás, mely hólyagképződéssel, kimaródásokkal, a bőr kérgesedésével, illetve viszketéssel és fájdalommal jár.

Ha a bőr már károsodott vagy megfertőződött, speciális tisztálkodás szükséges. Ezeket a területek csak tiszta vízzel vagy fertőtlenítő tisztálkodószerekkel és tiszta vízzel, és egyszer használatos, puha mosdatókendővel vagy mosdatókesztyűvel lehet tisztítani. Alkalmazhatók ezen kívül speciális sebtapaszok és kötések, valamint gombaellenes hatóanyagú krémek. Bizonyos esetekben a sebek teljes gyógyulásáig katéter alkalmazására is szükség lehet.

Általános teendők

A tisztálkodás, bőrápolás és bőrvédelem mellett a károsodások kockázatának csökkentése érdekében a következőket teheti:

  • Táplálkozzon egészségesen, ügyeljen a kiegyensúlyozott étrendre és fogyasszon sok folyadékot! Tüneteit ne próbálja meg a folyadékfogyasztás korlátozásával enyhíteni, mert ez csak vízháztartása felborulásához, bőre dehidratáltságához (folyadékhiányhoz) és számos egyéb súlyos egészségügyi probléma kialakulásához vezetne. A napi fogyasztható folyadékmennyiséggel kapcsolatban a szív-, vese- és anyagcsere-betegségben szenvedők kérjék orvosuk tanácsát!
  • Mindig az Önnek leginkább megfelelő inkontinencia termékeket használja! Fontos a gyors nedvszívó képesség, valamint a visszaszivárgás elkerülése. Szükség esetén váltson terméket!
  • Ügyeljen a nedvszívó termékek időben történő cseréjére!
  • Fekvőbetegek esetében kiemelten fontos a különböző testtájakra nehezedő nyomás enyhítése (pl. antidecubitus matrac használatával), a mobilizáció, illetve lehetőség szerint speciális ágyak alkalmazása.
  • A nedvszívó inkontinencia termékek viselése mellett éjszakánként, illetve fekvő betegeknek egész nap az ágynemű védelmére és az esetlegesen kiszivárgó nedvesség felfogására puha felületű, vízhatlan alátét használata is javasolt.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; deutsche-apotheker-zeitung.de
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.