• Ön tudta a C-vitaminról?

        Szerző: WEBBeteg

        A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

        Szent-Györgyi Albert fedezte fel a C-vitamint, a paprikából vonta ki az aszkorbinsavat. 1937-ben Nobel-díjat kapott felfedezéséért.

        Miért fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin a szervezet számára?

        A C-vitaminnak fontos szerepe van a kötőszövet, az íny a fogak és a csontok felépítésében, valamint a stressz kivédésében. Fontos bizonyos szervek megfelelő működéséhez, így például az agyalapi mirigyéhez (hipofízis), az agyéhoz, a szemlencsééhez, a májéhoz, a lépéhez és a fehérvérsejtekéhez (leukocyták). Továbbá elősegíti a vas bélben való felszívódását. Részt vesz a kollagénrostok termelődésében és biztosítja szilárdágukat, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, ennek következtében véd a szabadgyökök kialakulásával szemben. A vas- és C-vitamin-igény terhesség alatt nő. Kisgyermekek normális fejlődéséhez is megfelelő mennyiségű C-vitaminra van szükség.

        Mit okoz a hiánya?

        Súlyos vitaminhiányos állapotban C-vitaminhiány-betegség, azaz skorbut alakul ki, amelynek velejárja az érfalak meggyengülése és megrepedése, illetve fog- és ínygyulladás, ez a hiánybetegség akár halálos kimenetelű is lehet.

        Milyen élelmiszerekben fordul elő C-vitamin?

        A növényvilág C-vitaminban igen gazdag. Kiváló természetes C-vitamin-forrás a paprika, a fekete ribizli, a csipkebogyó, a homoktövis, a citrusfélék, a kivi, a fekete áfonya, a naspolya, a füge, a vadcseresznye, a málna, a brokkoli, a paradicsom, a káposzta, a savanyú káposzta, a karalábé és a burgonya.

        Milyen veszélyekkel jár a mértéktelen C-vitamin-fogyasztás?

        Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin lévén nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem fölösleges mennyisége a vizelettel távozik. Ennek ellenére semmi esetre sem szabad túladagolni! A C-vitamin ugyanis a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztva tehát fokozza a vesekőképződést. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, ezért gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztásnak.

        WEBBetegForrás: WEBBeteg

        Módosítva: 2019.09.27 05:06, Megjelenés: 2016.12.16 12:04
      • Cikkajánló

        Száraz, hámló bőr

        Száraz, hámló bőr

        Dr. Lesznyák Judit

        Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

        Szájüregi gyulladások

        Szájüregi gyulladások

        Szponzorált tartalom

        Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

        C-vitamin - Előnyök és ártalmak

        Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről és esetleges mellékhatásairól.

        Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

        A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

        C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

        A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

        Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

        Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

        A C-vitamin csökkenti a férfiak csontritkulását

        Egy kutatás eredménye szerint a magas C-vitaminfogyasztás az idősebb férfiak esetében segít csökkenteni a csontritkulás mértékét. Ugyanis, ha nem jut a szervezetbe elegendő C-vitamin, nem megfelelő a csontépítés!

        Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

        Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

        A C-vitamin csökkenti a vérnyomást? Érvek és ellenérvek

        A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben a vérplazma C-vitamin koncentrációja minél alacsonyabb, annál magasabb a vérnyomás. Az eredménnyel kapcsolatban többen is kétségüket fejezték ki.

        A C-vitamin csökkenti a vérnyomást

        Magas a vérnyomása? Talán itt az idő, hogy elgondolkodjon az intravénás C-vitamin injekciók kipróbálásán. Egy új olasz tanulmány szerint, az intravénás C-vitamin injekciók csökkenthetik a vérnyomást a központi idegrendszerre gyakorolt hatásuk miatt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.