C-vitamin - Milyen szerepet tölt be szervezetünkben?

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak, kémiai nevén aszkorbinsavnak. A C-vitamin bevitele létfontosságú a szervezet számára, túlzott fogyasztásának azonban kockázatai is vannak.

Az aszkorbinsav nélkülözhetetlen (esszenciális) vitamin, ami azt jelenti, hogy bár létszükséglet a szervezet számos funkciójának működéséhez, az emberi szervezet képtelen az előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként skorbut: vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása figyelhető meg.

A C-vitamin antioxidáns hatású vegyület, vagyis védi a szervezetet a sejtszintű oxidációs folyamatoktól, a szabad gyökök káros hatásairól. A szabad gyökök olyan molekulák, melyek káros hatással lehetnek a sejtekre, az ezekkel szembeni védelem csökkenti a gyulladásos és DNS-károsodást előidéző folyamatokat.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik, ez azzal jár, hogy a szervezet nem képes tartósan tárolni a vitamint, a fel nem használt mennyiség a vizelettel ürül, ezért napi szintű bevitelre van szükség. A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut.

A skorbut

A skorbut főleg a tengerészek betegsége volt, amely az egyoldalú, nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem tartalmazó táplálkozás miatt alakult ki. Felfedezésekor a C-vitamin legfőbb hasznának a skorbutot megelőző illetve megszüntető hatása számított, erre utal az aszkorbinsav elnevezés (skorbut-mentességet okozó sav).

A C-vitamin jótékony hatásairól

Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre.

Kötőszövetek

Nélkülözhetetlen a kollagén képződéséhez, ami a bőr mellett számos számos kötőszövet felépítésében is részt vesz. C-vitamin hiányában a bőr töredezett és száraz lesz, illetve romlik a sebek és sérülések gyógyulási képessége. A megfelelő vitaminszint segít az égési sérülések, sebek gyógyításában, például gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű C-vitamint fogyasztani.

Gyorsítja a fogíny, a vérerek, az izomzat, az ízületi porcok, csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását a kollagénképzésben betöltött szerepe miatt. Súlyos C-vitamin-hiány esetén felléphetnek vérzések (pl. fogínyvérzés, véraláfutások), izomgyengeség, a porckopás fokozódása, fogínybetegségek, a fogak kilazulása.

Immunrendszer

Az aszkorbinsav segíti szervezetünkben az immunrendszer működését: növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni, vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.

Anyagcserefolyamatok

A C-vitamin több, a szervezet által előállított anyag (pl. enzimek) szintéziséhez szükséges. Hiányában csökken a szervezet energiatermelése, valamint romlik a vas felszívódási képessége, valamint a csontvelő aktivitása. Ezen hatások következtében fáradtság, általános rossz közérzet, vashiányos állapot és vérszegénység alakulhat ki. Egy májenzim működésén keresztül segíti a koleszterin epesavvá történő átalakítását, ezáltal hozzájárul a magas koleszterinszint mérsékléséhez.

A C-vitamin mint antioxidáns

A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától. Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a kémialilag instabil, ezért a szervezet normál folyamatait biztosító anyagokkal könnyen reakcióba lépő szabad gyököket megköti.

Ezek az anyagok a sejtek DNS-ét, vagyis örökítő anyagát támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabad gyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba.

Mik azok a szabad gyökök?

A szabad gyökök a szervezetünk minden egyes sejtje által folyamatosan igényelt, az életünkhöz nélkülözhetetlen oxigénből képződnek, annak különböző átalakulásai során. Ezek káros hatású, agresszív tulajdonságú, oxigéntartalmú molekulák. Sok betegség kialakulásában felelőssé teszik őket, így szerepük lehet a daganatos betegségek, az érelmeszesedés, a demencia és bizonyos bőrbetegségek kialakulásában is.

Újabb kutatások szerint a C-vitamin egy másik mechanizmussal is gátolja a ráksejtek fejlődését. Egyes gyorsan növő daganatok annyi energiát használnak fel, hogy elfogyasztanak minden oxigént, ezért egy enzimre van szükségük, mely csak szabad gyökök jelenlétében működik. Ennek az enzimnek a segítségével az oxigénhiányban szenvedő sejt, a cukrot energiává tudja alakítani anélkül, hogy oxigént használna fel, és elindítja a friss oxigénellátást biztosító erek képződését is. Az aszkorbinsav azonban eltávolítja a szabad gyököket, és leállítja az enzim működését, miközben a daganat képződését is gátolja.

C-vitamin illusztráció

Bár az antioxidánsoknak lehet szerepe a daganatok megelőzésében, kialakult tumor esetén az eredmények ellentmondásosak, a rákkezelés alatt pedig abba kell hagyni a C-vitamin szedését, az emelt dózisú C-vitamin a daganatsejteket is megvédi a kezelés hatásától és így az kevésbé lesz hatásos. Ezt az állítást több kísérlet is alátámasztotta, melyek során a kemoterápia csökkent hatékonyságáról számoltak be, amennyiben C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztott a beteg a kezelés során.

Több szakember hangsúlyozza, hogy csak a nagy dózisú és a mesterséges C-vitamin esetében kell szervezetet károsító hatásokkal és jelentős gyógyszerkölcsönhatásokkal számolni. Azt tanácsoljuk, hogy a C-vitamin lehetőleg természetes formában fogyasztva kerüljön a szervezetbe, így tudja hatását a optimálisan kifejteni és ebben az esetben nem kell számolni a nagy dózisú mesterséges vitamin okozta káros következményekkel.

Az aszkorbinsav antioxidáns hatásának az érelmeszesedés szempontjából is vannak kedvező hatásai. Hozzájárul az érfalban kialakuló gyulladásos folyamatok és az LDL-koleszterin oxidációjának megelőzéséhez, ezáltal lassíthatja az érelmeszesedést.

A túlzott C-vitamin-fogyasztás korlátai és kockázatai

A C-vitamin létfontosságú a szervezet számára, azonban kedvező hatásai a szervezet összetett folyamataiban sokszor korlátozottak, sőt túlzott bevitelének kockázatai is lehetnek.

A daganatképződés és az érelmeszesedés többtényezős, összetett folyamat, és a megfigyeléses vizsgálatok - tehát az elméleti összefüggéseken túl a tapasztalati eredmények - szerint a rákbetegségek megelőzésében és a szív-érrendszeri betegségek elkerülésében önmagában nem jár szignifikáns hatással, több kockázati tényező csökkentése szükséges ezen betegségek elkerüléséhez. Mint láttuk, daganatos betegségek terápiája alatt is érdemes csak a kezelőorvossal egyeztetett mennyiségben fogyasztani.

A C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, ezért a mértéktelen bevitele elősegítheti a vesekőképződést. Ez csak rendkívül nagy mennyiség tartós fogyasztása esetén jelentkezhet, normál esetben a felesleges mennyiség távozik, túladagolás nem fordul elő.

A szervezetnek szüksége van egy bizonyos mennyiségű C-vitaminra, ami általános esetben napi 90 mg, az ezen felüli mennyiség nem hasznosul. Indokolt a bevitel növelése járványos időszakokban vagy fertőzéses megbetegedések során, káros szokások mellett, krónikus betegeknél, nagyobb fizikai megterhelés esetén, sérülés/műtét után, továbbá terhesség és szoptatás időszakában.

A C-vitamin ajánlott mennyisége és formája

A C-vitamin bevitelével, az ajánlott mennyiségekkel, hasznosulásával és az egyes vitaminkészítmények előnyeivel/hátrányaival kapcsolatban sok a félreértés. Tévhit, hogy a vitaminok előnyös hatásai annál jobban érvényesülnek, minél többet fogyasztunk belőlük.

Útmutató C-vitamin bevitel - Mennyit és milyen formában érdemes?

A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélékben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldségfélékben, ilyen a paradicsom, paprika és még sok egyéb növény termése. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó termés és a homoktövis is.

Tápanyagtáblázat Egyes élelmiszerek tápanyagtartalmának keresője

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló