Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

Egy amerikai orvosi folyóirat (Journal of the American Medical Association) egy korábbi kutatásában több mint 14 ezer középkorú, 50 éves vagy idősebb férfi vett részt. A vizsgálat elrendezése is meggyőző, hiszen kettős vak és placebó-kontrollált volt, azaz sem a vizsgáló orvos nem tudta, hogy valódi hatóanyag vagy placebó-e, amit a beteg kap, a kiértékelésnél pedig a valós hatóanyagot kapott betegek adatait a placebót kapó betegek adataihoz hasonlították. A prosztata karcinóma és több felismerhető rosszindulatú daganat kialakulásának vonatkozásában értékelték az eredményeket.

A vizsgálat időszak tíz évet ölelt fel, összesen 1008 esetben alakult prosztata rosszindulatú daganata és 1943 volt az összes rosszindulatú daganatos eset száma. Az E- vagy C-vitamint és a placebót szedő csoportban közel akkora volt a prosztata vagy egyéb rákos betegség előfordulásának aránya. Sem a vastag- és végbéldaganatok, tüdődaganatok esetében nem sikerült igazolni a C- vagy E-vitamin védő hatását.

Nem védenek meg a vitaminok

Az eredmény megerősít abban, hogy daganatos betegek esetében a két legnépszerűbb vitamin, a szintetikus E- és C-vitamin szedésétől nem várhatunk eredményt, sőt használatukkal a daganatos betegség kialakulásának esélyét sem tudjuk csökkenteni.

Meg kell jegyezni, hogy a szintetikus aszkorbinsav és E-vitamin nem tartalmazza a természetes vitaminforrásokban meglévő kofaktorokat, például flavonoidokat, enzimeket, koenzimeket stb. Akkor lenne teljes a kép a vitaminok szerepéről, ha a természetes vitaminok fogyasztásának függvényében is vizsgálnák a daganatos betegségek előfordulási gyakoriságát. Nehezíti ezt, hogy a természetes vitaminok mennyisége nem mérhető olyan egyszerűen, mint az előállított vitaminoké.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (8)

Cikkajánló

C-vitamin - Miért fontos és miben...

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok...

MRNS: a koronavírus után a rák az...

A koronavírus elleni mRNS-vakcinát kifejlesztő tudósok azt tervezik, visszatérnek eredeti kutatásukhoz, s a jövőben újra a rák ellen bevethető...

C-vitamin - Előnyök és ártalmak

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el...

A túlzott C-vitamin-fogyasztás...

A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban...

A C-vitamin csökkenti a férfiak...

Egy kutatás eredménye szerint a magas C-vitaminfogyasztás az idősebb férfiak esetében segít csökkenteni a csontritkulás mértékét. Ugyanis, ha nem...

A C-vitamin csökkenti a vérnyomást?...

A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben...

A C-vitamin csökkenti a vérnyomást

Magas a vérnyomása? Talán itt az idő, hogy elgondolkodjon az intravénás C-vitamin injekciók kipróbálásán. Egy új olasz tanulmány szerint, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.