C- és E-vitamin - Nem mindig hasznosak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

Egy hosszú ideig tartó, nagy betegkör bevonásával végzett vizsgálat bebizonyította, hogy sem a C-, sem pedig az E-vitamin önmagában nem segít a szívrohamok megelőzésében. Számos kedvező tulajdonságuk ellenére tehát ezen a vizsgán megbuktak.

A közelmúltban került napvilágra az egyik legnagyobb, két vitamin hatásával foglalkozó tanulmány nem túl kedvező eredménye. A nyolc évig zajló, több mint 14.000 50 évnél idősebb férfi bevonásával végzett vizsgálat arra mutaott rá, hogy sem a C-, sem pedig az E-vitamin nem segít a szívérrendszeri betegségek megelőzésében, a szívrohamok kivédésében.

A vizsgálat során 4 csoportra osztották a férfiakat. Az első csoport 400 NE E-vitamint, a második 500 mg C-vitamint kapott. A harmadik csoprt tagjai mindkét vitamint szedték a vizsgálat ideje alatt, a negyedik csoport viszont csak placebot, vagyis hatóanyag nélküli tablettát kapott.

Önmaguk nem segítenek

A vizsgálatban résztvevő kutatók kicsit aggódtak az E-vitamint szedő csoport tagjai miatt, hiszen korábban e vitamin kapcsán már kimutattá, hogy fokozza a vérzéses stroke kialakulásának valószínűségét, és a C-vitamin kapcsán is napvilágot láttak olyan eredmények, melyek arra utaltak, hogy a vitamin elősegítheti bizonyok tumorok kialakulását.

A vizsgálat eredménye egyértelművé tette, hogy csupán ezen vitamonik szedésével nem előzhetjük meg a kardiovaszkuláis betegség kialakulását, ugyanis a szívrohamok előfordulása és a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulása ugyanolyan gyakori volt a vitamint szedő, illetve a hatóanyag menetes placebo tablettát kapó csoprtokban. Ráadásul az E-vitamint szedő férfi csoportban lényegesen gyakrabban alakult ki vérzéses stroke, mint az összes többi csoportban.

A vizsgálat eredmény tehát egyrészt felhívja a figyelmet a vitaminok esetleges veszélyeire, másrészt pedig rámutat arra, hogy pusztán ilyen jellegű készítmények eszdésével nem előzhetjük meg a népbetegségnek számító szívbetegségek kialakulását. A megelőzésben továbbra is az egészséges életmódon, a helyes táplálkozáson és testmozgáson marad a hangsúly!

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; CNN
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.