• A túlzott C-vitamin-fogyasztás okozhat-e vesekövet?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel

    A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztunk C-vitamint, mivel egyes vizsgálatok eredményei alapján a túlzott C-vitamin-bevitellel nemcsak, hogy jót nem teszünk szervezetünknek, de akár még árthatunk is.

    Miért lehet baj, ha túlzásba visszük?

    A szervezetünk napi C-vitamin-szükséglete nők esetén 75 mg, férfiaknak pedig 90 mg. Ennek ellenére az emberek gyakran akár 1000-2000 mg C-vitamint fogyasztanak étrend-kiegészítők formájában, akár hosszú távon is, ami tehát jóval meghaladja testünk szükségleteit.

    Szervezetünk C-vitamin-igénye és a túlzott mértékben bevitt C-vitamin közötti aránytalanság miatt az elfogyasztott C-vitamin nagy része ebben az esetben szervezetünkből eltávolításra kerül. A szervezetből való eltávolítás során a C-vitaminból először egy oxalát nevű vegyület keletkezik, mely a vesén keresztül, a vizelettel együtt távozik a szervezetből. Az oxalát azonban a vesében egyes ionos vegyületekkel egyesülve kristályokat hozhat létre, így a vizeletben nagy mennyiségű oxalát jelenléte vesekövek kialakulásához vezethet.

    Hirdetés

    Több tudományos kutatás is alátámasztja, hogy a túlzott C-vitamin-fogyasztás és a vesekőképződés között összefüggés lehet. A vizsgálatok eredménye alapján naponta 1000 mg vagy ennél több C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő fogyasztása egyértelműen összefüggésbe hozható a vesekőképződéssel1, egyes vizsgálatok szerint kb. kétszeresére növelve a vesekő kialakulásának kockázatát férfiaknál2.

    Míg a legtöbb kutatás a C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők és a vesekőképződés kapcsolatát vizsgálta férfiaknál - bár kisebb számban -, de található szakirodalmi adat nőkre, és a nagy mennyiségű, természetes forrásból származó C-vitamin fogyasztására vonatkozóan is.

    Míg férfiak esetén a túlzott C-vitamin-fogyasztás a vizsgálatok alapján egyértelműen vesekövek kialakulásához vezethet, ez az összefüggés nők esetén nem igazolódott. Tehát nőknél az eddigi eredmények alapján a nagy mennyiségű C-vitamin-bevitel nem növeli a vesekövesség kialakulásának kockázatát3. A férfiak és nők közötti különbség oka az eredmények tekintetében egyelőre nem ismert, míg egyes kutatók a két nem esetén eltérő vesekőképződési mechanizmusok, mások a nemek között eltérő C-vitamin-lebontási módok szerepét valószínűsítik.

    A vizsgálatok során nagy mennyiségű, akár napi 700 mg-ot meghaladó, étkezéssel - tehát természetes forrásból - bevitt C-vitamin esetén sem férfiak, sem nők esetén nem találtak tudományos bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy növelné a vesekő kialakulásának valószínűségét3. Ez az eredmény valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az étkezés során elfogyasztott C-vitamin esetén az oxalátképződés mellett a táplálékkal bevitt egyéb vegyületek hatására a vesében citrát is kiválasztódik, mely viszont védő hatással bír a vesekövek kialakulása ellen4.

    A vesekőképződés kockázatának növelése mellett egyéb mellékhatásai is lehetnek a túlzott C-vitamin-bevitelnek. A napi 1000-2000 mg-ot meghaladó C-vitamin-bevitel emésztőrendszeri panaszokat, hasmenést, hányingert okozhat, súlyosbíthatja a refluxos panaszokat, valamint vasfelszívódást segítő hatása miatt az arra hajlamos egyénekben akár a szervezetben történő túlzott vaslerakódáshoz is vezethet.

    C-vitamin: kinek, mennyit, hogyan?

    A C-vitamin a szervezetünk számára fontos és nélkülözhetetlen tápanyag, ezért mindenki számára fontos odafigyelni a rendszeres, megfelelő mennyiségű bevitelére. Szervezetünk napi C-vitamin-igénye tehát felnőtt nők esetén 75 mg, férfiaknál 90 mg, melyet elsősorban természetes C-vitamin-forrásokból, táplálkozás útján javasolt kielégíteni.

    Testünk C-vitamin-szükségletét jelentősen meghaladó bevitelt támogató szakmai javaslat nincs, hiszen a szervezetünk igényeit meghaladó C-vitamin-mennyiség nem raktározódik el. Ezzel ellentétben a túlzott C-vitamin-bevitel kedvezőtlen hatásairól, elsősorban a férfiak esetén jelentkező vesekőképződést fokozó hatásáról több tudományos vizsgálat eredménye is rendelkezésünkre áll.

    Bár nők esetén nem igazolódott a nagy mennyiségű C-vitamin-bevitel vesekőképződést fokozó hatása, a szakemberek számukra sem javasolják a napi 1000 mg-ot meghaladó C-vitamin-bevitelt, főleg abban az esetben, ha már előfordult esetükben vesekövesség.

    A megfelelő C-vitamin-bevitel tehát mindenki számára fontos a szervezetünk megfelelő működése érdekében, ennek kielégítésére pedig a változatos, C-vitamint a kellő mennyiségben tartalmazó étrend a leginkább megfelelő.

    Mi is az a C-vitamin?

    A C-vitamin, vagyis aszkorbinsav a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik, felfedezője Szent-Györgyi Albert, szegedi Nobel-díjas tudós. A vitaminok a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagok, melyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinnünk. Vízben oldódó vitaminként a C-vitamin folyamatos, akár mindennapos bevitelére van szükségünk, mivel a zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben nem raktározódik el a szervezetünkben. Ebből a tulajdonságából következik, hogy szervezetünk igényeit meghaladó C-vitamin-fogyasztás esetén a felesleges mennyiség eltávozik.

    Mi a C-vitamin szerepe a szervezetünkben?

    A C-vitaminnak számos, szervezetünkben zajló folyamatban van szerepe. Többek között segíti az egészséges sebgyógyulást, hozzájárul a csontok megfelelő felépítéséhez, az immunrendszer egészséges működéséhez, serkenti az agyműködést, elősegíti a vas felszívódását, és természetes antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a sejteket ért úgynevezett oxidatív stresszhatásokat, ezáltal a daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzéséhez is hozzájárulhat. A hiedelmekkel ellentétben a C-vitamin nem alkalmas a megfázás megelőzésére, azonban csökkentheti a náthás panaszok fennállásának hosszát és súlyosságát.

    Miben található meg a C-vitamin?

    A C-vitamin megtalálható egyes, természetben is előforduló élelmiszerekben, valamint étrend-kiegészítők széles választéka is rendelkezésünkre áll a C-vitamin-szükségletünk kielégítésére. Természetes C-vitamin-források többek között a piros- és zöldpaprika, citrusfélék, kivi, brokkoli, kelbimbó, káposzta, bogyós gyümölcsök, paradicsom, spenót és a zöldborsó.

    Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pukoli Dániel

     

    Forrás:

    1 Taylor EN, Stampfer MJ, Curhan GC.: Dietary factors and the risk of incident kidney stones in men: new insights after 14 years of follow-up. J Am Soc Nephrol. 2004 Dec;15(12):3225-32.

    2 Laura D. K. Thomas, MSc; Carl-Gustaf Elinder, MD; Hans-Göran Tiselius, MD; et al: Ascorbic Acid Supplements and Kidney Stone Incidence Among Men: A Prospective Study. JAMA Intern Med. 2013;173(5):386-388. doi:10.1001/jamainternmed.2013.2296

    3 Pietro Manuel Ferraro, MD, Gary C. Curhan, MD, ScD, Giovanni Gambaro, MD, PhD, and Eric N. Taylor, MD: Total, Dietary, and Supplemental Vitamin C Intake and Risk of Incident Kidney Stones. Am J Kidney Dis. 2016 Mar; 67(3): 400–407. doi: 10.1053/j.ajkd.2015.09.005

    4Jody A. Charnow: Kidney Stone Risk in Men Linked to Vitamin C Intake (renalandurologynews.com)

    Módosítva: 2019.10.09 17:05, Megjelenés: 2019.10.09 17:51
    Címkék: C-vitamin,
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

    Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

    C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

    A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

    A C-vitamin csökkenti a férfiak csontritkulását

    Egy kutatás eredménye szerint a magas C-vitaminfogyasztás az idősebb férfiak esetében segít csökkenteni a csontritkulás mértékét. Ugyanis, ha nem jut a szervezetbe elegendő C-vitamin, nem megfelelő a csontépítés!

    C-vitamin - Előnyök és ártalmak

    Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről és esetleges mellékhatásairól.

    Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

    Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

    A C-vitamin csökkenti a vérnyomást? Érvek és ellenérvek

    A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben a vérplazma C-vitamin koncentrációja minél alacsonyabb, annál magasabb a vérnyomás. Az eredménnyel kapcsolatban többen is kétségüket fejezték ki.

    A C-vitamin csökkenti a vérnyomást

    Magas a vérnyomása? Talán itt az idő, hogy elgondolkodjon az intravénás C-vitamin injekciók kipróbálásán. Egy új olasz tanulmány szerint, az intravénás C-vitamin injekciók csökkenthetik a vérnyomást a központi idegrendszerre gyakorolt hatásuk miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.