Széklettenyésztés - Mit mutat ki, és mire kell figyelni?

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Normál körülmények között több mint 50 féle baktérium él a vastagbélben, mellettük számos kóros baktérium, vírus, gomba vagy parazita is megtelepedhet, betegségeket okozva. Ezek kimutatását és azonosítását teszi lehetővé a széklettenyésztés.

A széklettenyésztés menete

A széklettenyésztéshez egy steril székletgyűjtő tartályba kell a székletmintát elhelyezni, majd ezt leadva egy olyan gépbe, „inkubátorba” helyezik, ahol a biztosított feltételek (pl. hőmérséklet, páratartalom, levegő oxigén mennyisége) lehetővé teszik a baktériumok és más mikroorganizmusok növekedését, ha azok jelen vannak a székletben. A fertőzés pontos típusát további kémiai és mikroszkóp alatti vizsgálatokkal állapítják meg.

A vizsgálati eredményt befolyásolhatja az antibiotikum és hashajtó használata, ezért feltétlenül közölje a vizsgálatot kérő orvosával, ha ilyen gyógyszert szed. Ront a vizsgálat megbízhatóságán az is, ha a székletminta vizelettel szennyeződik, ha víz, szappan, esetleg WC-papír kerül a mintába, valamint az is, ha túl kevés minta került a tartályba. Fontos az is, hogy a lehető leghamarabb kerüljön laboratóriumba a minta, nem javasolt hűtőszekrényben tárolni.

Attól függően, hogy a székletet mire tenyésztik, előfordulhat, hogy több székletmintát is le kell adni, de általánosságban egy mintából elvégezhetőek a vizsgálatok. Bélférgesség (pl. cérnagiliszta fertőzés) gyanúja esetén a széklettenyésztés mellett javasolhatják a végbélnyílás környékéről celofánsapkás törlővel vagy ragasztószalaggal a mintavételt. Ezt fénymikroszkóppal vizsgálják.

Mikor javasolt széklettenyésztést végezni?

Széklettenyésztést érdemes végeztetni olyan tünetek esetén, mint a

  • súlyos vagy véres hasmenés (fertőzéses eredet mellett gyulladásos vagy daganatos betegség is állhat a háttérben, ezért negatív tenyésztés esetén érdemes tovább vizsgálódni, pl. megfontolandó a vastagbéltükrözés)
  • fokozott gázképződés
  • hányinger, hányás
  • étvágytalanság
  • hasi fájdalom
  • ismeretlen eredetű láz (amennyiben ki kell zárni a bélrendszeri fertőzés lehetőségét)
  • végbél körüli viszkető érzés

Széklettenyésztést tünetmentes egyéneknél is végezhetünk, ha ki akarjuk zárni a tünetmentes hordozás és így a tovább fertőzés lehetőségét. Ennek kifejezetten népegészségügyi jelentősége van (pl. közétkeztetésben dolgozók Salmonella szűrése).

A tenyésztés ismétlésével ellenőrizhetjük, hogy a megkezdett kezelés eredményes-e (bár a tünetek javulásából is lehet erre következtetni).

Mit mutat ki a széklettenyésztés?

A széklet vizsgálatával a bélrendszert érintő bakteriális és vírusos kórokozók, élősködők/féregfertőzések, továbbá gombafertőzések is kimutathatóak. Elméletileg különböző szisztémás (azaz a teljes szervezetet érintő) fertőzések esetén is megjelennek a kórokozók a székletben, de ezeket egyszerűbb más módon (vér, köpet, stb.) kivizsgálni.

A leggyakoribb kórokozók az alábbiak:

Mit nem vizsgálnak a tenyésztés során?

A székletvér kimutatása szintén széklet mintából, ám más eljárással történik, ezt a széklettenyésztés során nem vizsgálják. Rutinszerűen szintén nem része a vizsgálatnak a széklettenyésztés során a kalprotektin, az enzimek (elasztáz), illetve a baktériumok közül a Helicobacter pylori kimutatása sem.

Ez is érdekelheti Milyen betegségekre utalhat a széklet színe, szaga és állada?

Dr. Dunás-Varga VeronikaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.