Tévhitek a gyermekbetegségekkel kapcsolatban

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Kétségtelen, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének, és hajlamos minden olyan orvosi javaslatot figyelmen kívül hagyni, amely ugyan pillanatnyilag fájdalmas is lehet - mint például a fájós fül felszúrása -, ám hosszabb távon a gyermek egészségét szolgálja.

Mi az, ami valóság, mi az, ami mítosz, esetleg féligazság? Dr. Opre Judit házi gyermekorvos segítségével segítünk jól dönteni.

Nem szabad a gyerek fájós fülét felszúrni, mert utána majd újra minden egyes fülfájásnál fel kell, vége-hossza nem lesz a fülfelszúrásnak – él a köztudatban.

Ez tévhit. Ha a fül-orr- gégész azt mondja, hogy fel kell szúrni, azt jobb megengedni, mert genny került a dobüregbe. Ez nyomja kifelé a dobhártyát. Ha megengedjük, hogy felszúrják, akkor perforálnak rá egy apró lyukat ott, ahol nincsenek hallóidegek.

Így nem sértenek semmit. Ha viszont nem engedjük meg, hogy felszúrják, a genny úgyis utat tör magának. Ha kifelé tör utat, akkor egy olyan helyen is kiszabadulhat a dobhártyán, ahol hallóideg van, s ez halláscsökkenéssel jár. Ez még mindig a jobbik eset, mert az agy felé, befelé is utat törhet, akkor jön az agyhártyagyulladás.

A középfülgyulladás
A középfülgyulladás általában felső légúti fertőzések, megfázások után alakul ki. A betegség gyanúja esetén mindenképpen keressék fel gyermekorvosukat, illetve kérjék fül-orr-gégész szakorvos segítségét!
A középfülgyulladás

Ha lázas a gyerek, antibiotikum kell neki.

Nem biztos. Vírusfertőzésre nem kell antibiotikum. Ha megfelelő lázcsillapítás mellett is visszatér a láz, 2 és fél-3 nap után is, akkor vissza kell vinni az orvoshoz, mert fennáll a felülfertőződés lehetősége. Akkor már lehet, hogy antibiotikum kell neki.

Az viszont fontos, hogy az antibiotikum szedését akkor sem szabad abbahagyni, ha jobban van a gyerek. Csak az orvos által előírt gyógyszert és az általa előírt adagban és ideig kell szedni.

Ha a gyerek manduláját ki kell venni, egy füst alatt mind a kettőt el kell távolítani.

Egyáltalán nem biztos. Gyakori középfül-gyulladás, sűrűn előforduló felső légúti betegségek, horkolás, halláscsökkenés jelezheti, hogy ki kell venni az orrmandulát.

A torokmandula viszont nagy szűrő. Ha gócként szerepel valamilyen, az egész szervezetet érintő betegségben, vagy gyakori tüszős mandulagyulladás lép fel, akkor ki kell venni. Ez már nem gyakorlat.

A középfülgyulladás
A láz a szervezet védekező működése során alakul ki. Általában valamely kórokozó (vírus, baktérium, gomba stb.) jelenlétére utal, de gyulladásos, daganatos folyamatot is jelezhet számunkra.
A lázcsillapítás

Ha lázas, jól be kell takarni, fel kell öltöztetni, nehogy még jobban megfázzon.

Nem így van. Ki kell takarni, könnyű pizsamába kell öltöztetni a lázas beteget. Így tudja leadni a teste a hőt és könnyebben lemegy a láza.

A beteg gyereket ágyban kell tartani.

Ez sem feltétlenül igaz. A bágyadt, erőtlen gyerek úgyis ágyban marad. A pihenés gyógyulást jelent. Ha van egy kis ereje, úgyis járkál, mozog. Nem kell kötelezni az ágyban fekvésre. Lázasan viszont nem mehet levegőre.

Ha hány, gyorsan meg kell itatni, ki ne száradjon.

Téves. Hányáscsillapítót kell neki adni szájon át vagy kúp formában. Ha benne marad a szájon át adott szer, akkor egy félóra múlva óvatosan, kortyonként igyon. Ha még nem kapott gyógyszert, 10-15 perc után kaphat apró kortyokban folyadékot.

A középfülgyulladás
Miért jótékony hatásúak az elektrolit oldatok? A hasmenéssel elvesztett különböző ionokat, mint például a nátriumot, káliumot, klórt és más fontos anyagokat pótol a szervezet számára. Ezek az oldatok cukrot is tartalmaznak, ami azért fontos, mert a só önmagában nem szívódik fel a hasmenéses beteg szervezetéből, viszont a cukorral együtt igen. Ha gyermekünk semmilyen elektrolit oldatot nem iszik meg, éppen ezért cukros-sós teát is lehet vele itatni.
A hasmenésről bővebben

A hasmenésben szenvedő gyerek bármit ehet, ha már jobban van.

A diéta betartásának fontos eleme a tejmentes étrend (vajat sem szabad fogyasztania).

A hasmenés alatt ugyanis a bélbolyhok száma csökkenhet, így nehezebb megemészteni a tejet és a tejtermékeket. Ez akár egy újabb hasmenést eredményezhet, ezért kell óvatosnak lenni.

A kötőhártya-gyulladást pár nap alatt meggyógyítja a rendszeres kamillateás lemosás.

Sokszor ez nem elég. Kiegészítésként alkalmazható, de a szemcseppre szinte mindig szükség van.

Ha van az ismeretségi, rokoni körben fertőző, például himlős gyerek, el kell vinni hozzá az egészségest, hadd essen át ő is a fertőzésen.

Nem javasoljuk. Régen divat volt, ma már inkább oltva vannak a gyerekek, úgyhogy ez a trend múlóban van. Nem túl jó ötlet odavinni, csak azért, hogy beteg legyen. A skarlátból pedig akár komoly probléma is lehet.

Ha már himlős lett, a rázókeverék enyhíti a viszketést, gyógyítja a kis hólyagokat.

A bárányhimlő kezelése módosult. Ma már nem adunk rázókeveréket, mert alatta elindulhat egy felülfertőződés. Inkább belülről csillapítjuk a viszketést antihisztaminnal. Kívülről lehetőleg semmi ne érje a hólyagokat, se rázókeverék, se hintőpor.

Már egy hőemelkedésnél is adjunk lázcsillapító szirupot, megelőzésképpen, nehogy magasra szökjön a gyerek láza.

38-nál adjunk, esetleg 37,8-nál; azért hogy ne menjen feljebb a test hőmérséklete. Lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz.

Ha beteg a gyerek, adjunk emelt dózisú multivitamint, mert attól gyorsabban gyógyul.

Kaphatja, de nem mindegyiket. Egy dologra azonban nagyon kell figyelni: ha vasat is tartalmaz a készítmény, meg kell vonni, mert a vas a baktériumokat és a vírusokat is táplálja. Így hátráltathatja a gyógyulást.

A homloküreg-, arcüreggyulladástól szenvedő gyerek arcát melegíteni kell.

Igen, de csak láztalan állapotban lehet így segíteni. Az mindegy, hogy ehhez infralámpát, meleg sót vagy melegítőpárnát használunk.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Czibere Anikó, újságíró

Cikkajánló

A leggyakoribb gyermekbetegségek

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Gyermekbetegség
Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.