Ízületi ultrahangvizsgálat

Dr. Németh Ágnes
szerző: Dr. Németh Ágnes - WEBBeteg
megjelent:

Az ízületi ultrahang vizsgálat az ultrahanggal végzett vizsgálatoknak egy olyan speciális formája, mely során lehetőség nyílik egyrészt a csontos képletek, másrészt az ízületek, szalagok, íntapadások, nyáktömlők, ízületi belhártya ábrázolására.

Az egyre nagyobb felbontású ultrahang készülékek segítségével egyre kisebb struktúrák vizsgálata lehetséges. Ez a vizsgálat egy röntgen vagy CT felvétellel ellentétben, nem jár plusz sugárterheléssel. Az MR vizsgálattal szembeni előnye, hogy a várólisták jelentősen rövidebbek. Az ízületek a vizsgálófejjel (transzducer) körbejárhatók, lehetőség nyílik a vizsgálandó terület több oldalról való megtekintésére.

Hogy zajlik az ízületi ultrahang vizsgálat?

A vizsgálat lényegében fájdalmatlan, többször ismételhető, sugárterheléssel nem jár. Nagyobb előkészületet nem igényel. A betegnek mindössze a vizsgálandó testrészét kell szabaddá tenni. A vizsgálat során a vizsgált területet egy géllel kenik be, mely a képminsőget javítja. Ez a gél a vizsgálat után könnyen letörülhető, nyomot nem hagy maga után. A vizsgált ízület vizsgálat alatti aktív és passzív mozgatásával olyan információhoz jutunk az ízület funkcióját tekintve, mely sem a röntgen, sem az MR felvételen nem látható.

Ízületek: Mi okozhatja a fájdalmat?

Az ízületi fájdalmak hátterében számos tényező állhat. Okozhatja sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás egyaránt. A fájdalom az egyik testrészből a másikba sugározhat. Mi okozhatja az ízületi fájdalmat?

Milyen betegségek mutathatók ki az ízületi ultrahanggal?

Az ízületi ultrahanggal jól elkülöníthetőek a degeneratív (kopásos), gyulladásos ízületi betegségek és a sportsérülések. Egy sportsérülés kapcsán nagyon gyakran sérülnek az ízületekben lévő szalagok, illetve az igénybe vett végtagon az izmok. Egy ultrahang vizsgálattal kimutathatóak az izmokban kialakult bevérzések, a tapadási felszíneken kialakult gyulladások, illetve például a térd ízületben bekövetkezett szalagsérülések.

A degeneratív ízületi betegségeknél jól látható a csontokat borító porc mennyiségének csökkenése. A normál esetben jól látható ízületi rés beszűkül, a csontfelszín egyenetlenné válik és a degeneratív betegségekre jellemző egyéb elváltozások is megfigyelhetők.

A gyulladásos ízületi betegségeknél egy ízületi ultrahang vizsgálat alkalmával jól láthatóvá tehetők a betegségre jellemző elváltozások. Ilyenek például a csontok felszínén megjelenő kimaródások, az ízületi belhártyának a megvastagodása, illetve a benne lévő érhálózat is jól vizsgálható egy speciális technika, úgynevezett power-doppler segítségével. A színes-doppler technikával pedig jól látható az erekben lévő keringés.

Mindezek mellett vizsgálható még ultrahanggal az ízületekben, illetve a nyáktömlőkben lévő folyadék és ennek mennyisége. Illetve lehetőség van a folyadék ultrahang vezérelt leszívására. Az idegek vizsgálata során pedig lehetőség nyílik egyes alagút szindrómák vagy idegsérülések diagnózisára.

Az ízületi ultrahang vizsgálat azonban nem váltja ki a röntgenfelvétel készítését, hanem adott esetben kiegészíti és lehetőséget nyújt a betegségek elkülönítésére. Azonban mint minden vizsgálatnál itt is fontos, hogy az ultrahang vizsgálatot egy abban jártas szakember készítse és értékelje.

(WEBBeteg – Dr. Németh Ágnes)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.