A mellhártyagyulladás tünetei és kezelése

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus frissítve:

A mellhártyagyulladás lehet önálló betegség vagy más betegségek következményeként is kialakulhat. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen típusai, okai és tünetei vannak, illetve hogy hogyan történik a kezelése.

A mellhártya (pleura) két savóshártyából, a fali és a zsigeri mellhártyából áll. A tüdőt és a mellkasfalat borítják, köztük igen kis mennyiségű folyadék van. Szerepük összetett: elsődleges, hogy tapadásukkal és a két lemez közti negatív nyomás hatására a mellkasfal tágulását és összehúzódását közvetítsék a tüdőállománynak, továbbá mechanikus és immunológiai védelmet biztosítsanak a tüdőnek.

A mellhártyának lehet önálló, csakis a lemezeket érintő betegsége, vagy olyan is, ami más szervek betegségeinek következményeként jelenhet meg.

A mellhártyagyulladás típusai és okaik

A mellhártya megbetegedései közül a leggyakoribb a mellhártyagyulladás (pleuritis), amely gyakran jár együtt tüdőgyulladással.

A mellhártya gyulladása lehet úgynevezett „száraz pleuritis”, amikor a mellhártyalemezek között nem szaporodik fel a folyadék. Ez a gyulladás lehet bakteriális vagy vírusos, traumás eredetű egyaránt, de autoimmun betegség jeleként is előfordul. Száraz mellhártyagyulladás lehet a gyulladás elején vagy éppenséggel a végén, mikor a termelt folyadék még nem olyan nagy, hogy a lemezek eltávolodjanak egymástól, és a fibrines lepedék, ami fedi a lemezek felületét, érdes, a két mellhártyalemez egymáshoz dörzsölődve fájdalmat okoz. A folyamat gyógyulásakor is észlelhetjük a leírtakat, mikor a gyulladás csökken és visszahúzódik.

Nagyon gyakran a mellhártya lemezei közti folyadék felszaporodásával jár a betegség ("nedves pleuritis"). Ez akár több liter is lehet, ami a tüdőt összenyomva nehézlégzést, fulladást okoz.

A mellhártyagyulladás tünetei

A mellhártya megbetegedéseinek tünetei eléggé specifikusan jelennek meg. Gyulladás, közvetlen nyomás hatására a mellhártyában fájdalom jelentkezhet, ami a be- és kilégzéssel szinkronban érezhető. E tünet önmagában csak annyit jelez, hogy a fájdalom – feltehetően – a mellhártyából származik, azonban annak eredetét nem árulja el.

A mellhártyagyulladás tünete a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz és az, hogy az egyik oldalon fekve a fulladás és fájdalom mérséklődik. Általában az érintett mellhártya oldalán fekvés enyhíti a nehézlégzést, mivel az a mellkasfél kevésbé tér ki légzéskor. Ha a beteg erre az oldalára fordul, akkor a másik, egészséges tüdő jobban kitér, és működése hatékonyabbá válik.

Mellhártyagyulladás

Gyakran más betegségeket kísér

Gyakori a mellhártyagyulladás tüdőgyulladásban, tuberkulózisban, de kísérhet tüdőembóliát, autoimmun betegséget vagy éppen akut hasnyálmirigy-gyulladást, májbetegséget is. Tüdődaganat esetén szintén gyakran érintett lehet a mellhártya, ilyenkor gyakori mellkascsapolást kell végezni, míg a folyadéktermelés csökken és a felszívódás fokozódik.

A mellhártya daganatos megbetegedése

A mellhártyának lehet önálló daganatos megbetegedése: a mezotelioma, mely gyakran hozható összefüggésbe azbeszt hatásával. Az azbesztszemcsék tűhöz hasonlóak és kis méretük miatt belélegezhetők. Egyre mélyebbre jutnak a tüdőben, míg el nem érik a mellhártyát és itt idővel daganatot okozhatnak.

Mellkasi folyadék felszaporodását okozhatja egyéb szervek daganatának áttétje, leggyakrabban a tüdő- és emlőrák, de szinte minden típusú daganat okozhat a mellhártyán metasztázist.

A mellhártyagyulladás diagnózisa

A beteg fizikális vizsgálatán kívül a mellkasröntgen, laborvizsgálat, egyéb betegségek áttekintése szükséges. A mellkasi folyadék lebocsájtása során bakteriológiai, citológiai vizsgálat végzése adhatja meg a pontos diagnózist.

A mellhártyagyulladás kezelése

A beteg számára fontos az ágynyugalom, láz- és fájdalomcsillapítás, bakteriális eredet esetén antibiotikum-, vírusfertőzés esetén szteroidterápia. Amennyiben nagymennyiségű folyadék szaporodott fel és légzési nehézséget okoz, a folyamat gyógyulásáig akár többszöri mellkaspunkció (a folyadék leszívása) is szükséges lehet. Ha egyéb (daganat, embólia, szív-, máj-, vesebetegség stb.) van a háttérben, természetesen annak a megfelelő terápiája elengedhetetlen.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk:
Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos, Dr. Reinhardt István
Aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.