Csomók a bőr mélyén: erythema nodosum

Dr. Bodnár Edina
szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Kádár Eszter frissítve:

Az erythema nodosum a bőr alatti zsírszövetek gyulladásos megbetegedései közé tartozik. Nagyon gyakori bőrbetegség, amely a lábszár elülső, ritkábban a hátsó felszínén alakul ki, de fenéken és a törzsön is megjelenhet.

Az erythema nodosum megjelenése

A betegség során egy vagy több, 1-5 centiméter nagyságú kerek, a bőr mélyén lévő feszes, tömött tapintatú, pirosas vagy barnás-pirosas, fájdalmas, nyomásérzékeny csomók alakulnak ki. Később ütésre emlékeztető kékes, zöldes színbe mehetnek át. Általában szimmetrikusan jelennek meg. A betegek általában lázasak, rossz a közérzetük és ízületi fájdalmak is kísérhetik a betegséget.

Gyermekkorban mindkét nemben egyformán előfordul, később elsősorban nők betegsége.

Erythema nodosum - lábszár

Az erythema nodosum allergiás reakción alapul, amit baktériumok, vírusok, gyógyszerek vagy tumorok váltanak ki. Legtöbbször torokgyulladást okozó baktériumok idézik elő a bőrben lévő erek gyulladását, de TBC vagy sarcoidosis is okozhatja a tüneteket.

Gyakran terhesség, vagy fogamzásgátló tabletták szedése során alakul ki, de a betegség a magzatra nem jelent veszélyt. Nagyon gyakori, hogy irritabilis bél szindrómában, vagy Crohn-betegségben szenvedőkön alakul ki.

A betegség kivizsgálása

Nagyon fontos a kiváltó ok kiderítése, a betegeket gondosan ki kell vizsgálni. A kivizsgálás vérvételekből, fül-orr-gégészeti, fogászati vizsgálatból áll, illetve el kell végezni egy mellkasröntgen vizsgálatot is. A kivizsgálás részét képezi még az úgynevezett Mantoux-próba, mely a TBC és a sarcoidosis jelenlétét alátámaszthatja, vagy kizárhatja.

A kiváltó ok felkutatása után célzott kezelést kell végezni. Ennek ellenére a kiváltó ok az esetek 30-50 százalékában ismeretlen marad.

Az erythema nodosum kezelése

Kezelése lehet oki és tüneti.

Az oki terápia részeként:

  • Ha baktériumgóc okozza a gyulladást, akkor célzott antibiotikumot kell adni.
  • Ha TBC vagy sarcoidosis áll a háttérben, akkor specifikus, több hónapig tartó kombinált terápiát kell kapni a betegnek.
  • Amennyiben gyógyszer váltja ki az érgyulladást, akkor a felmerülő gyógyszert abba kell hagyni.
  • Tumoros eredet esetén a daganat eltávolítása, kemoterápia segíthet a tünetek visszafejlődésében.

A kiváltó ok megszüntetését követően a tünetek 4-6 hét alatt heg nélkül gyógyulnak, a betegség viszonylag ritkán tér vissza.

További terápiás javaslathoz tartozik az ágynyugalom, az érintett végtag polcolása, borogatása, tüneti kezelésként nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata. Lokálisan szteroidos és immunmodulátoros krémeket alkalmaznak.

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Aktualizálta: Dr. Kádár Eszter
Kép forrása: James Heilman, MD - Wikimedia

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.