Krónikus gyulladás, tályog, góc - Amikor szükséges a mandulaműtét

szerző: Dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A mandulák immunrendszerünk fontos részei, melyek az első védelmi vonalat képezik a kórokozók leküzdésében, ezért nem is szabad komoly indok nélkül megválni tőlük.

A mandulákat pusztán azért, mert megduzzadtak, még nem kell eltávolítani. A mandulák különösen az első életévek során nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Az orr- és torokmandulák olyan védőanyagokat termelnek, melyek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. A későbbi években azonban eltávolításuk nem okozza a védekezőképesség számottevő csökkenését, mert más szövetek is képesek ellátni feladatát.

A mandulagyulladás téma cikkei

7/1 Mandulagyulladás - Típusai, tünetei és kezelése
7/2 A tüszős mandulagyulladás
7/3 Krónikus mandulagyulladás
7/4 A mandulagyulladás kivizsgálása
7/5 Mikor szükséges a mandulaműtét?
7/6 A mandulák eltávolítása - A mandulaműtét menete
7/7 Mandulaműtét utáni teendők

Mandulaműtét - Néha muszáj eltávolítani

A műtét elbírálása mindig egyedi, ami a szakorvos, néha pedig több szakma közös döntésén alapul. Az orr-, illetve garatmandulák kivételének szükségességét pontos szabályok írják elő. 3 éves kor után, rendszerint a következő esetekben javasolják a műtét elvégzését:

  • Krónikus mandulagyulladás. A klasszikus tüszős mandulagyulladás a várandósság időszakából, magzati korból származó anyai védettség miatt 3 éves kor alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Ezt a jól körülhatárolt kórképet egy Streptococcus törzsbéli baktérium okozza, és megfelelő antibiotikumra jól gyógyul. Problémát az jelent, ha ezek a fertőzések egy éven belül többször, 4-5 alkalommal ismétlődnek és magas lázzal járnak. Ha a mandulát érő fertőzések nagy gyakorisággal követik egymást, előfordulhat, hogy létrejön egy folytonos duzzadás, és krónikus mandulagyulladás alakul ki.

  • Tályog. Tüszős mandulagyulladás szövődményeként a garatban a mandula körül tályog alakulhat ki. A duzzanat oly mértékű lehet, hogy a beteg képtelen nyelni, szájzár alakul ki és heves, féloldali, fülbe sugárzó fájdalom jelentkezik. A lehelet bűzös. A rendkívül veszélyes kórkép mindenképpen kórházi kezelést igényel, a tályog felnyitása és kitisztítása szükséges. A mandulaműtét elvégzésére a tályog lezajlása után van lehetőség.

  • Gócok kialakulása. A műtét különösen indokolt lehet, ha a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel. Ezek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén is. Ilyen esetekben, ha a mandula gócként szerepel, eltávolítása megszünteti a szövődményes panaszokat is.

  • Orrmandula nagyobbodás. Kisgyermekkorban a szűk felső légutak átmérőjét már az orrmandula enyhe fokú megnagyobbodása is jelentősen csökkentheti. A gyerekeknél ilyen esetekben akadályozottá válik az orrlégzés és a fül dobüregének szellőzése, melynek következtében krónikus fülgyulladás is kialakulhat. Súlyosabb esetekben a megnagyobbodás olyan nagy mértékű lehet, hogy éjszakai légzéskimaradást és ezzel oxigénhiányos állapotot idéz elő. Ez utóbbi kialakulásában azonban sokszor a megnagyobbodott torokmandula áll. Az éjszakai légzéskimaradások jól vizsgálhatók korszerű alváslaborokban. Amennyiben az eredmény indokolja, szükségessé válhat a megnagyobbodott torokmandula kivétele is az oxigénhiányos állapot kivédésére.

Gócok: számos betegségre utalhatnak
A góc egy gyulladásos szövet, melyben a kórokozók továbbra is jelen vannak. Leggyakoribb gócok a mandulákban, a fogakban, az arcüregekben, az epehólyagban, a húgy-ivarszervekben bújnak meg. A szervezetünkbe bejutó mikroorganizmusok ellen a szervezet felveszi a harcot, viszont az is előfordulhat, hogy nem sikerül teljes mértékben felszámolni a fertőzéseket, így a folyamat betokozódik, és létrejön a góc.
Számos betegség – például sokízületi gyulladás, pikkelysömör, krónikus vastagbél-gyulladás, allergiás betegségek, hajhullás stb. – esetében góc is okozhatja vagy fellobbanthatja, esetleg súlyosbíthatja a tüneteket. Sok esetben a góc tünetmentes lehet vagy nem specifikus tüneteket okozhat – ide tartozik a fáradékonyság, a hőemelkedés, a levertség és az alvászavar.
Hogyan történik a góckutatás?

A cikksorozat folytatódik A mandulák eltávolítása - Hogyan zajlik a műtét?

Interjú Krónikus mandulagyulladás esetén indokolt a műtét - mondja a fül-orr-gégész

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvostkeresek Egészségmagazin
Orvos szakértő: Dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.