• Kéz-láb-száj betegség: okok, tünetek, kezelés

    Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A kéz-láb-száj betegség (angol rövidítéssel HFMD) egy fertőző, vírusos megbetegedés. A betegség általában az 5 évesnél fiatalabb gyerekeket érinti, de ritkán felnőttek is elkaphatják.

    A kéz-láb-száj betegség gyorsan terjed a bölcsődékben, óvodákban és általános iskolákban, de a vírus még középiskolai kollégiumokban is megjelenhet, ahol egy-egy öltözőre és zuhanyzóra sok ember jut. Általában a tizenévesek és a felnőttek már rendelkeznek immunitással a betegséget okozó vírussal szemben.

    Tünetek

    Ahogy a név is sugallja, a betegség kéz-, láb- és szájfájdalmat okoz, emellett az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

    • hőemelkedés
    • torokfájás
    • szájban vörös foltok, hólyagok, amelyek fekélyessé válhatnak
    • vörös foltok, kiütések a tenyéren és a talpon, továbbá a karon és lábszáron is megjelenhetnek.

    A kéz-láb-száj betegség tünetei általában fokozatosan jelennek meg és nem egyszerre fordulnak elő.

    A gyerekeknél ez a betegség hőemelkedéssel kezdődik, majd egy-két nappal később a vörös kiütések megjelennek a száj környékén. Fájó torok és égető kiütés jellemző, illetve a hólyagok kialakulhatnak a szájfenéken, az ínyen és a nyelven is. Egy-két nap múlva a vörös foltok elterjedhetnek a kezeken, a lábakon és a fenéken is.

    A még beszélni nem tudó kisgyerekek tünetei a sok sírás, étvágytalanság és 38 Celsisus-fokos láz. A fájó száj miatt a gyerekek nem isznak eleget, ami dehidratáltsághoz vezethet. A végtagokon a bőrjelenségek szimmetrikusak, mindkét oldalon megjelennek.

    A kiütés fájdalmas, de nem viszket.

    Hirdetés

    Okok és rizikófaktor

    A kéz-láb-száj betegség okozója lehet az enterovírusok több törzse, elsősorban a coxsackie virus. Nincs konkrét magyarázat arra, hogy a vírus miért pont a kezet, lábat és szájat célozza meg, de a test többi részét nem.

    Az emberek a HFMD vírussal fertőződhetnek és az alábbi módon terjeszthetik:

    • közeli kontaktusba lépnek egy fertőzöttel, például csókolóznak, ölelkeznek, azonos csészéből isznak, egy tányérból esznek
    • fertőzött tárgyak, játékok, ajtókilincs fogdosásával
    • nyállal, orrváladékkal, tüsszentés vagy köhögés által
    • széklet által, ha egy fertőzött gyereken egy óvodai gondozó pelenkát cserél
    • ha egy fertőzött ember hólyagjában levő folyadék a bőrünkre jut

    A kéz-láb-száj betegséget a köztudatban néha összekeverik a patás állatokat fenyegető ragályos száj- és körömfájással. A két betegség nem azonos: az emberek nem kapják el vagy továbbítják az állatbetegséget, és az állatok sem kapnak vagy továbbítanak HFMD-t.

    Megelőzés

    A kéz-láb-száj betegségben szenvedők a betegség első hetében fertőzőek, légúti váladékkal terjesztik a vírust. A vírus még hetekig megmarad a székletben. A Mayo Clinic szerint a felnőttek anélkül is terjeszthetik a vírust, hogy tisztában lennének azzal, hogy betegek.

    Ahhoz, hogy a vírusfertőzést elkerüljük, az egészségügyi szakemberek a következőket javasolják:

    • Gyakori kézmosás meleg vízzel és szappannal, főleg fürdőszoba-használat és pelenkacsere után. Koszos kézzel ne fogdossuk a szemünket, szánkat és orrunkat!
    • A gyakran megérintett felületeket tisztítsa és fertőtlenítse!
    • Kerülje a kontaktust a fertőzöttekkel!

    Hogyan diagnosztizálható a kéz-láb-száj betegség?

    Az orvos közelebbről is megvizsgálja a kiütéseket, hólyagokat. A kiütések sajátosak a betegség szempontjából, ezért a gyerekorvosok könnyen felismerik őket. Ritka esetekben torokváladék-tenyésztést kell végezni laboratóriumban, vagy székletmintát kell venni és laboratóriumba küldeni elemzés céljából.

    A kéz-láb-száj betegség kezelése

    A kéz-láb-száj betegség általában egy enyhe betegség, ami csupán 7-10 napig tart.

    Fájdalom- vagy lázcsillapítók adhatók a gyerekeknek, de csak olyanok, amelyek alkalmazhatók gyerekeknél.

    Nagy mennyiségű hideg (nem jeges!) folyadék fogyasztása ajánlott, de mellőzni kell a szénsavas vagy cirtusleveket, mert marják a szájüregben található hólyagokat.

    Ne adjon a gyermeknek szájvizet, mert csíphet. Ehelyett a gyermekorvos javasolhat szájöblítőt vagy spray-t a fájdalom csökkentésére.

    Lehetséges szövődmények

    A betegség után megszokott a bőr hámlása a kezeken és lábakon egyaránt.

    Ritkán előfordulhat, hogy szövődményként vírusos meningitis alakul ki, ami súlyos és kórházi kezelést igénylő betegség.

    Igen súlyos esetekben előfordulhat, hogy a gyerekek körmei leesnek, de maguktól visszanőnek.

    Fontos tudni!

    Ha egy gyermek már átesett egyfajta HFMD-n, az sajnos nem jelent védettséget a betegséget okozó más vírustörzsekkel szemben.

    Olvasson tovább! Kiütéses gyermekkori betegségek

    Forrás: WEBBeteg
    S. F., fordító; Live Science
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.05.29 09:36, Megjelenés: 2019.05.29 09:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    A problémával érdemes orvoshoz fordulni. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

    A prosztata vizsgálata

    A prosztata vizsgálata

    WEBBeteg összeállítás

    Fontos időben kiszűrni a daganatos elváltozást. Milyen vizsgálatok szükségesek?

    Rengeteg a nemi fertőzés

    Négy, szexuális kapcsolattal terjedő betegségről adott ki jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és ebből kiderül, hogy a HIV-et és a HPV-t nem számítva is rengetegen kapnak el valamilyen nemi fertőzést.

    Nincs változás a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában

    Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják be a gyermekeknek - nyilatkozta az országos tisztifőorvos.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

    A bárányhimlő tünetei és kezelése

    A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos betegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt, ugyanis rendkívül fertőző: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegséget okozó vírus ellen 2019 őszétől kisgyermekek számára kötelező a védőoltás.

    A lepkehimlő tünetei, okai, kezelése

    A hétköznapi nyelvben lepkehimlő nevet elnyert erythema infectiosum (ötödik betegség, megalerythema) a Parvovírus B19 vírus fertőzés talaján kialakult jellegzetes megjelenésű kórkép. A fertőzés előfordulása télen és tavasszal jellemző, elsősorban az 5 és 15 év közötti gyermekek körében jár tünetekkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.