Skarlát: Felnőttkorban is el lehet kapni?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos megjelent:

A skarlát egy kiütéses fertőző betegség, amelyet A-csoportú Streptococcus baktériumok okoznak. Elsősorban gyermekbetegségként tartják számon, hiszen a leggyakrabban óvodás- és általánosiskolás-korú gyermekek kapják el, ám kisbabák és felnőttek is megfertőződhetnek vele.

A skarlát tünetei, felismerése

A skarlátban megbetegedettek átlagéletkora 3-9 év között van. Felnőttek ritkán kapják el. Mivel alapvetően gyermekbetegségként tekintenek rá, ha felnőtt fertőződik meg, gyakran nem is gondolnak skarlátra, más betegséggel tévesztik össze. Pedig általában felnőttkorban is jelen vannak a tipikus tünetek, úgymint a málnanyelv, a torokgyulladás és a jellegzetes kiütések. Mindezek alapján az orvosok könnyen diagnosztizálni tudják a skarlátot.

Többször is el lehet kapni

Azok a felnőttek sem immunisak a betegséggel szemben, akik gyermekkorukban voltak már skarlátosak. Újra megfertőződhetnek. A skarlátot okozó baktériumoknak ugyanis több alcsoportjuk van, és aki az egyik alcsoport baktériumaival fertőződött meg, nem lesz automatikusan védett a többi alcsoport tagjaival szemben.

Szövődményekkel járhat

Általában a skarlát felnőttkorban nem súlyosabb, mint gyermekeknél. Problémát az jelenthet, hogy sokszor nem kerül időben felismerésre a fertőzés, mivel a kezdeti általános tünetek alapján gyakran nem is gondolnak a skarlátra. Ha túl későn kezdik meg az antibiotikumos kezelést, vagy egyáltalán nem is részesül ilyenben a beteg, akkor súlyosnak mondható komplikációk (tüdőgyulladás, csontvelőgyulladás (osteomyelitis)) és késői szövődmények (reumás láz) is felléphetnek.

A skarlát erősen fertőző betegség, ezért azok, akik diagnosztizált betegek, és antibiotikumterápiában részesülnek, a kezelés első két napján semmiképpen ne menjenek közösségbe. Azoknak, akik nem kapnak antibiotikumot, javasolt az otthoni izoláció, amíg teljesen meg nem szűnik minden tünetük. Ha pedig még nem diagnosztizálták a betegséget, de a skarlát tipikus jelei mutatkoznak Önnél, mielőbb forduljon háziorvosához, hogy megelőzhesse a megfelelő kezeléssel elkerülhető szövődményeket!

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Scharlach: Symptome und Ansteckung bei Erwachsenen und Kindern (Onmeda)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Skarlát
A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed. A legtöbb esetben súlyos, 2-4 napos lappangási idő után kialakuló betegséget torokfájás, valamint láz kíséri.

Cikkajánló

Időskor és emésztés Időskor és emésztés

Időskori változások az emésztőrendszer működésében.

Sarokfájdalom Sarokfájdalom

A sarokfájdalom okai és kezelése. Mire figyeljünk?

Periorális dermatitis

A periorális dermatitis egy olyan bőrbetegség, amely jellemzően a száj, az orr vagy a szem körül kialakuló kiütésekkel jelentkezik. Oka kevéssé ismert. Mind a...

Kanyaró - Tünetek és szövődmények

A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről...

A lepkehimlő tünetei, okai, kezelése

A hétköznapi nyelvben lepkehimlő nevet viselő erythema infectiosum (ötödik betegség, megalerythema) a Parvovírus B19 okozta fertőzés talaján kialakult...

A bárányhimlő tünetei és kezelése

A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló betegség. Elsősorban 3 és 10 éves kor közötti gyerekek körében, zárt...

Skarlát - Tünetek, a betegség lefolyása és kezelése

A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség...

Kiütéses fertőző betegségek

Az alábbiakban összefoglaló és összehasonlító jelleggel összegyűjtöttük a leggyakoribb kiütéses fertőző betegségek jellemzőit.

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.