Fertőző betegség téma

Október 15 - a kézmosás világnapja

Semmelweis Egyetem

Arra figyelmeztet minket, hogy ez az egyszerű módszer az egyik leghatékonyabb eszköz a fertőzések megelőzésére. Most, a koronavírus világjárvány elleni védekezésben is kiemelt szerepet kap ez a kézenfekvő védekezési forma.

A Nipah-vírus virológusok szerint újabb pandémiát indíthat el, akár magasabb halálozással

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Az indiai Kerala tartományban nemrégiben egy 12 éves fiú vesztette életét Nipah-vírus okozta fertőzésben, amiről eddig sokan még csak nem is hallottak. A denevérekben élő, tudományos nevén Nipah henipavirus képes más állatok mellett az embert is megfertőzni.

Számos veszély leselkedhet ránk a strandon és uszodákban

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az úszás egészséges. Azonban az úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak, a magnéziumhiány pedig lábgörcsöt.

A lepra (Hansen-betegség)

WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos

Már ősidők óta létezik, a keresztes háborúk idején a pestissel karöltve hatalmas méretekben betegített meg embereket, később a fellángolások ritkábbakká váltak. A betegek megbélyegzettekké, kirekesztettekké váltak. Maga a lepra kifejezés is erősen stigmatizáló, emiatt manapság egyre több helyen Hansen-betegségként említik.

Oltások által felszámolt fertőző betegségek - Mit jelentenek az oltások az emberiségnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Az oltások története nem az első oltással kezdődött - Edward Jenner tehénhimlő-pustulákból származó anyagot használt fel a himlő elleni védelem biztosítására -, hanem inkább a történelem fertőzésekkel tarkított hosszú évtizedeivel. Különösen azzal a korai időszakkal, amikor a himlő anyagának felhasználásával a korabeli tudósok immunitást próbáltak biztosítani a betegség ellen.

Herpesz az orron - Mi a teendő?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

1 370 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 64 beteg

koronavirus.gov.hu

1 370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 376 495 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Immunerősítés

Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

1438 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 87 beteg

koronavirus.gov.hu

1438 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 350 587 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

902 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 131 beteg

koronavirus.gov.hu

902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 317 571 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.