Bárányhimlő felnőttkorban

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő elleni védőoltást.

A bárányhimlő téma cikkei

3/1 A bárányhimlő tünetei és kezelése
3/2 A bárányhimlő elleni védőoltásról
3/3 Bárányhimlő felnőttkorban

A bárányhimlő felnőttek esetében gyakran súlyosabb lefolyású és nagyobb a szövődmények kialakulásának a kockázata. Idősebb korban ráadásul a korábbi bárányhimlő megbetegedés következtében övsömör is kialakulhat. Mindezek miatt javasolt a védőoltás beadatása azok számára, akik még nem estek át a fertőzésen. Előfordulhat ugyan, hogy oltott személy is elkapja a fertőzést, ám ebben az esetben a bárányhimlő lefolyása sokkal enyhébb (kevesebb kiütés, nincs láz) és megelőzhetőek a szövődmények.

Bárányhimlő felnőttkorban igen ritkán fordul elő, mivel a legtöbb ember először már gyermekkorában (leggyakrabban óvodáskorban) kapcsolatba kerül a bárányhimlőt okozó vírussal és miután átesik a fertőzésen, az ezzel a kórokozóval való érintkezés a későbbiekben már nem okoz megbetegedést.

A felnőtt népesség körülbelül öt százaléka veszélyeztetett, ők azok, akik még nem estek át a varicellavírus-fertőzésen és nincsenek beoltva a bárányhimlő ellen. A 12-13 évesnél idősebb gyermekek esetében már rendszerint az alábbiakban részletezett, felnőttekre jellemző lefolyás figyelhető meg.

Hogyan zajlik le a bárányhimlő felnőttkorban?

Elviekben a betegség tünetei felnőttkorban megegyeznek a gyerekeknél jelentkező tünetekkel. Felnőttek esetében azonban általában több hólyag képződik, mint gyerekeknél, illetve további különbség, hogy a felnőttek gyakrabban panaszkodnak súlyos betegségérzetre. A további tünetek közt megtalálható a magas láz (38,8 °C), az erős köhögés, a fejfájás, a mozgásproblémák, zavartság, az ízületi fájdalom, a hányinger, a fáradékonyság, az aluszékonyság is.

A bárányhimlő tünetekkel járó szakasza rendszerint tovább tart felnőtteknél, mint gyerekeknél. Gyermekkorban általában 7-10 nap a betegség lefolyása.

A felnőttkorban bekövetkező varicellafertőzés legnagyobb veszélye a szövődmények fokozott kockázata

Felnőtteknél ötször nagyobb a rizikója a fertőzés következtében tüdőgyulladás kialakulásának, amely bizonyos körülmények között akár halálos kimenetelű is lehet. Felléphetnek a központi idegrendszert érintő zavarok, például egyensúlyzavarok vagy nyakmerevség. A további szövődmények közt ott van az agyvelőgyulladás, valamint a máj- és hasnyálmirigy-gyulladás is.

A terhes nők különösen veszélyeztetettek!

A bárányhimlő magzatot károsító veszélye a legfőképpen a várandósság első három hónapjában fokozott, ilyenkor a magzat intenzív szervfejlődésének időszakában komplex, az idegrendszert, a látást, a hallást, a szívet, a végtagokat érintő, gyógyíthatatlan fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.

Bővebben Bárányhimlő terhesség alatt

Mit lehet tenni, ha felnőttként valaki bárányhimlős lett?

Nagyon fontos, hogy a fertőzött személy kerülje az érintkezést másokkal, különösen kisbabákkal, gyerekekkel. A bárányhimlő már a tünetek jelentkezése előtt, a lappangási időszak végétől fertőz egészen a hólyagok pörkösödéséig.

Mit tehet a gyógyulás támogatása érdekében önmagáért?

Ha felmerül a gyanú, hogy bárányhimlős, értesítse háziorvosát telefonon, és egyeztessen vele a további teendőkről!

A bárányhimlő vírusfertőzés ellen specifikus terápia nincs, a tünetek azonban enyhíthetők.

  • Szükséges a pihenés, az ágynyugalom.
  • Ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, magas láz mellett ez különösen fontos!
  • A hólyagok vakarását kerülni kell. A viszketési inger patikában kapható, belsőleg alkalmazható készítményekkel csökkenthető.
  • Szükség esetén láz-, illetve fájdalomcsillapító bevehető.

Antivirális gyógyszerek alkalmazása olyan személyeknél jöhet szóba, akiknek valamilyen oknál fogva gyenge az immunrendszerük.

Mitől alakulhat ki övsömör?

Övsömör (herpes zoster) csak azoknál alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn. Az övsömör a bárányhimlőből való gyógyulást követőn a szervezetben maradt kórokozók reaktiválódása miatt alakul ki, ez akkor történhet meg, ha az immunrendszer legyengül (más betegség, műtét, rossz általános állapot miatt). Övsömör főként felnőtteknél fordulhat elő, gyermekeknél nagyon ritka.

Kisebb az övsömör kialakulásának esélye azoknál, akik korábban kaptak bárányhimlő elleni védőoltást.

Hogyan lehet megelőzni a bárányhimlőt felnőttkorban?

Ajánlott beadatniuk a bárányhimlő elleni védőoltást azoknak a nőknek, akik a jövőben gyermeket szeretnének és a vérükben nincs a bárányhimlőt okozó varicella vírus elleni antitest (azaz ha a vérvizsgálat azt igazolja, hogy nem estek át a fertőzésen). Az oltóanyagot terhesség alatt nem, a szoptatási időszak alatt viszont be lehet adatni.

Javasolt a bárányhimlő elleni védőoltást beadatni azoknak, akik az immunrendszert legyengítő kezelés (pl. szervátültetés) előtt állnak, valamint mindazoknak, akik munkájukból adódóan nagyobb kockázatnak vannak kitéve (például egészségügyi dolgozók, óvónők, dadusok).

Minden fertőzésen még át nem esett felnőttnek ajánlott lehetőség szerint kerülni a fertőzött személlyel való érintkezést, illetve a védőoltást bárki beadathatja magának, aki szeretné.

Bővebben A bárányhimlő elleni oltásról

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de, Windpocken können bei Erwachsenen gefährlich sein (t-online)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A bárányhimlő tünetei és kezelése

Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Bárányhimlő
A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló betegség. Elsősorban 3 és 10 éves kor közötti gyerekek körében, zárt közösségben okoz járványt. Terjedése rendkívül gyors: cseppfertőzéssel a levegőn keresztül fertőz, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegséget okozó vírus ellen 2019 őszétől kisgyermekek számára kötelező a védőoltás.
Izzadás
Izzadás

Túl sok vagy túl kevés?

Vénás elégtelenség
Vénás elégtelenség

A visszerek megjelenése előtt felismerhető.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Benő Brigitta, Feövenyessy Krisztina
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.