Alzheimer-kór alakulhat ki a gyorsételektől
Egy svéd tanulmány szerint a hamburger, a sült burgonya és a hasonló gyorséttermi ételek fogyasztása, elősegíti az Alzheimer-kór kialakulását. A betegségben szenvedők száma húszévente megduplázódik.
Susanne Akterin munkatársaival a stockholmi Karolinska Intézetben, kilenc hónapon keresztül táplált genetikailag módosult egereket magas cukortartalmú-, zsírdús- és koleszterinben gazdag élelmiszerekkel. Megvizsgálva az állatok agyát, az Alzheimer-kórban szenvedőkéhez hasonló vegyi változást fedeztek fel.
A szakemberek olyan foszfátok szaporodását figyelték meg, melyek bizonyos sejteket gátoltak funkciójuk ellátásában, azonkívül csökkent az emlékezőképességért felelős ARC-proteinek száma is az agyban.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte 24 millióan szenvednek Alzheimer-kórban, számuk húszévente megduplázódik.
Hogyan védekezhetünk a demencia ellen?
Az Alzheimer-kór jellemzően az időskor betegsége, mely a 75. életév után jelenik meg nagy eséllyel, de ritkán előfordul a 30 évtől is. Elsősorban az életvitellel tudjuk megelőzni a kialakulását. A prevenció három legfontosabb pillére:
- szellemi aktivitás (napi 30 perc "agytorna" 50 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását);
- testi aktivitás (sport, mozgás),
- helyes táplálkozás.
(WEBBeteg, forrás: stern.de)