• A kávé enyhítheti az Alzheimer-kór tüneteit

    Szerző: MTI

    Napi öt kávé enyhítheti az Alzheimer-kórral járó memóriaproblémákat - idézte amerikai kutatók eredményeit hétfőn a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk), ám szakértők óvják az érintetteket, hogy koffeintablettát kezdjenek szedni.

    A Floridai Egyetem kutatói, 55 Alzheimer-kóros egeret vizsgálva megállapították, hogy a koffein gátolta a betegséget jelző fehérje-lerakódások kialakulását az állatok agyában.

    Hirdetés

      Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei


    Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe.
    Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei >>

    A memóriazavarokat mutató egerek a kísérlet idején 18-19 hónaposak voltak, ami nagyjából 70 éves emberi kornak felel meg.

    Az egerek egyik csoportja koffeinnel dúsított, másik fele tiszta vizet ivott.

    Naponta öt kávénak, mintegy 500 milligramm koffeinnek megfelelő mennyiséget vettek így magukhoz az anyagból a rágcsálók.

    A kutatók szerint két csésze capuccinónak, 14 csésze teának vagy 20 pohár kólának felel meg ez a napi adag.

    Jobban teljesítettek a kávét fogyasztó egerek

    Két hónap elteltével újra elvégezték az egereken a memóriatesztet és azt tapasztalták, hogy a kávézó csoport sokkal jobban teljesített, mint korábban, gyakorlatilag úgy, mintha nem lett volna beteg, míg a tiszta vizet ivók állapota nem változott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A koffeines egerek agyában, ráadásul 50 százalékkal csökkent a béta-amiloid fehérje molekuláiból álló plakkok mennyisége, amely a demenciával járó Alzheimer-kórt jelzi.

    A kutatók azt is feltételezik, hogy a koffein a gyulladást is csökkenti az állatok agyában.

    Gary Arendash, a kutatás vezetője úgy véli, hogy eredményük nem csupán a kór megelőzésére, de a már kialakult betegség kezelésére is ötlettel szolgál.

    Az állatkísérletek sikerén fellelkesült csoport hamarosan az emberi próbákat is megkezdi. Az eredeti tanulmányt a Journal of Alzheimer's disease című szakfolyóiratban tették közzé.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.06 14:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    A vaszkuláris demencia

    Vaszkuláris (ér eredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos érszűkület) bekövetkező zavara miatt alakulnak ki.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

    Az agykutatás új területe

    Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

    Herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében

    A Neuron című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői kétszer annyi herpeszvírust találtak az Alzheimer-kórban elhunytak agyában, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a betegség - írta a LiveScience.com.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.