A vörös áfonya - Mit érdemes tudni erről a gyümölcsről?

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) Észak-Európa skandináv részein őshonos, apró, piros bogyós gyümölcs. Hazánkban is megtalálható néhány helyen, például a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, valamint a Nyugat-Dunántúl egyes részein. Íze enyhén édes, inkább fanyar, ezért kevésbé fogyasztják önmagában, inkább feldolgozott formában, illetve aszalványként ismert.

Mit érdemes tudni a havasi meggyként, kövi málnaként is emlegetett gyümölcs egészségre gyakorolt hatásáról?

A kevés kalóriát tartalmazó vörös áfonya fogyasztása nagyszámú jótékony hatással bír.

1. Antioxidáns

A vörös áfonya az egyik legmagasabb antioxidánstartalmú bogyós gyümölcs. Az antioxidánsok kulcsfontosságú szerepet játszanak a gyulladásos folyamatokért, a szív- és érrendszeri betegségekért és a rákért felelős oxidatív stressz elleni védekezésben, továbbá nélkülözhetetlenek a szem egészségének megőrzése szempontjából. Ilyen antioxidánsok például a mangán, a C-vitamin, az antociánok és a kvercetin, amelyek mind megtalálhatók ebben a gyümölcsben.

2. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A vörös áfonya egyéb bioaktív vegyületeket is tartalmaz, úgymint a fitokemikáliák és a polifenolok. Egy 2018-ban készült tanulmányban a fermentált (azaz a természetes cukortartalom kivonásával készült) vörösáfonya-lé rákellenes hatást mutatott szájüregi rákok esetében: nem csupán a daganatos sejtek növekedését, hanem azok szóródását is gátolta.

3. Védi a szívet

A gyümölcsben található polifenolok és vízoldékony rostok hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, azáltal, hogy segítik az LDL-, azaz a „rossz” koleszterin szintjének csökkentését. Mindemellett a vízben oldódó rostok gyors és hosszan tartó teltségérzetet keltenek, hozzájárulva ezzel az egészségesebb, többszöri kisebb adagokat tartalmazó étrend kialakításához, fenntartásához.

4. Támogatja a bél működését

A bélrendszerünkben természetesen előforduló baktériumoknak fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében, a vörös áfonya ezt az úgynevezett mikrobiális flórát erősíti, ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a máj- és zsírszövetben. Ez azért fontos, mert krónikus gyulladások találhatók például a nem alkoholos zsírmáj, a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia és a szívbetegségek hátterében.

5. Gombaellenes hatású a szájüregben

A hagyományos északi gyógyászat már jó ideje alkalmazza a vörös áfonyát szájpenész és egyéb szájüregi gombás fertőzések kezelésére, mivel helyreállítja a szájüreg bakteriális egyensúlyát. A megfigyelések szerint a vörösáfonya-lé gombaellenes hatása a kezelés abbahagyása után is bizonyos ideig megmaradni látszik.

6. További előnyös tulajdonságok

A vörös áfonya nem csupán baktérium-, hanem vírusellenes hatású is: megakadályozza a kórokozók megtelepedését a nyálkahártyákon, így azok nem tudnak felhalmozódni a húgyhólyagban és a vesében, kimosódnak a vizelettel. Ezért kifejezetten ajánlott húgyúti fertőzések esetén vörös áfonyát fogyasztani, a hatás fokozása érdekében amerikai tőzegáfonyával kombinálva.

Kedvezően hat a vércukorszintünkre is (de fontos kiemelni, hogy sok aszalványt cukroznak, ezért feltétlenül olvassuk el a termékek címkéit).

Mindezeken felül a vörös áfonya rengeteg fontos ásványi anyaggal látja el a szervezetünket, ezáltal salaktalanító és enyhe vízhajtó hatású is.

Tápanyag

Mennyiség

kalória

56

fehérje

0.5 g

zsír

0.7 g

szénhidrát

8.9 g

rost

2.6 g

C-vitamin

10.7 mg

E-vitamin

1.5 mg

Táblázat: A vörös áfonya tápanyagtartalma 100 grammra vetítve

Felhasználási javaslatok

A skandináv országokban előszeretettel fogyasztják nyersen. Aki azonban nem kedveli a savanykás-kesernyés ízeket, annak számos lehetősége van, hogy feldobja ételei, italai ízét ezzel a szuper gyümölccsel. Készíthetünk belőle többek között lekvárt, szirupot, pürét, gyümölcslevet, szörpöt, teát, húsok mellé szószt, de bor és likőr formájában is kitűnő. Nem árt tudni azonban, hogy hőkezelés hatására az antioxidánstartalma csökken. A legtöbb hasznos anyagot szárított formában tudja megőrizni.

Az élelmiszeripar különféle ételfestékek készítésére is használja.

A vörös áfonyát tehát érdemes beiktatnunk az étrendünkbe, hiszen rendkívül jó összetételű, magas ásványianyag-tartalmú, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Nagyobb mennyiségek fogyasztása előtt azonban kérjük ki orvosunk véleményét!

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Forrás: What to know about lingonberries (MedicalNewsToday), Vörös áfonya (Wikipedia)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.