A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) mint vényköteles növényi gyógyszer

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Szinte felfoghatatlan, hogy egy ma gyakran használt gyógynövény 65 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földünkön.

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

A Ginkgo biloba, magyarul páfrányfenyő levelei olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek az agyra jótékony hatással vannak. Alkalmazási területe a demencia (időskorú elbutulás), amit ma már nem is betegségnek, hanem tünetegyüttesnek hívunk. Ezenbelül leggyakoribb az Alzheimer-kór, a vasculáris típusú (agyi érbetegségek miatt kialakuló) demencia és a kevert típusú demenciák. Nem igazolható azonban egészségesekre gyakorolt memóriajavító hatás, így a betegség megelőzésének céljából vagy pl. vizsgaidőszakban nem érdemes alkalmazni.

A növényi drog kedvező hatásáért több vegyület is felelős: ginkgolidok és a bilobalid (ezek a terpenoidok közé tartoznak), és a flavonoidok, melyek antioxidáns, véralvadásgátló és vérkeringést fokozó hatásúak. In vitro vizsgálatok (amikor a kísérletet élő szervezeten kívül végzik), állatkísérletek és humán vizsgálatok is bizonyítják, hogy a páfrányfenyő leveléből készült kivonat (az EGb 761®jelzésű, szabadalmaztatott kivonat) kedvező hatásokkal rendelkezik különféle demenciatípusok esetén.

Ugyanakkor a levél kedvezőtlen hatású anyagokat is tartalmaz, mint a ginkgolsavak. Hatásuk allergizáló, DNS-károsító, az ideg- és immunrendszerre mérgező, csak olyan terméket használjunk, amely ezt az összetevőt nem tartalmazza. Így gyógyászati célra jól meghatározott összetételű kivonatokat tartalmazó gyógyszerek alkalmazása javasolható.

Ezért fontosak a növényi drogok standardizált kivonatai, ahol a növényi drog hatóanyagainak tartalma megszabott határok között engedélyezett, és ez minden egyes gyártási tételre érvényes, ellentétben a népi gyógynövényes orvoslással. A Ginkgo biloba esetében ez a standardizált kivonat, amivel a klinikai vizsgálatokat is végezték, és a gyógyszerek hatóanyaga, az EGb 761®.

Az EGb 761® indikációja - Vagyis mely esetekben ajánlható alkalmazása?

Ajánlott időskorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén és az életminőség javítása érdekében enyhe fokú demen­ciában szenvedőknél. Klinikai vizsgálatokban bizonyították, hogy mind Alzheimer-kórban, mind vasculáris és kevert demenciában hatása nem tért el a szintetikus donezepil hatóanyagot tartalmazó gyógyszerétől. Csökkent a betegséggel járó szorongás, depresszió, fülzúgás. 120-240 mg napi adag esetén ez a speciális kivonat a napi működést (a betegek önálló életvitelét) és a kognitív vagy más szóval megismerő gondolkodási funkciókat, mint a figyelem, a megfigyelőképesség, az érzékelés-észlelés, az emlékezet, javította. S mindez pozitívan hatott a betegeket ápolókra is csökkentve testi-lelki leterheltségüket.

Más standardizált hatóanyag tartalmú páfrányfenyő kivonatot tartalmazó gyógyszer is forgalomban van 80 mg, illetve 120 mg hatáserősségben kapszulás kiszerelésben. Ennél a készítménynél is bebizonyosodott, hogy a gyógyszer időseknél fokozott EEG (az agy EKG-ja) aktivitást okoz, továbbá egészséges (60-70 éves) férfiaknál a vér viszkozitása csökken (a nem megfelelő viszkozitású vér az érfalakra gyakorolt súrlódása következtében mikrosérüléseket okozhat az érfalon). Specifikus agyi régiókban jobb vérátáramlást, továbbá csökkent vérlemezke-összecsapódást mutattak ki. Ezenfelül értágító hatást figyeltek meg az alkar vérereiben, amely fokozta a regionális véráramlást. A páfrányfenyő kivonatát tartalmazó kapszulás gyógyszer alkalmazási területe bővebb: a végtagok vérellátási zavara következtében járás közben fellépő fájdalom esetén is ajánlják alkalmazását. Növeli a fájdalommentes járástávolságot.

Lehetséges mellékhatások és ellenjavallatok

Mindegyik Ginkgo biloba levél standardizált kivonatát tartalmazó gyógyszeres terápia biztonságos, a várható mellékhatások enyhék (pl. fejfájás, hasi diszkomfortérzet). Egyes gyógyszerek szedése (pl. véralvadásgátlók), valamint betegségek (epilepszia) esetén a készítmény használata előtt kérje ki gyógyszerésze vagy kezelőorvosa véleményét. Fokozhatja a vérzékenységre való hajlamot, ezért a műtéteket megelőző 3-4 napban a gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Várandós és szoptatós édesanyák, illetve 18 év alattiak nem alkalmazhatják.

Mik azok, amiket jobb, ha kerülünk?

A forgalomban lévő gyógyhatású páfrányfenyő-készítmények összetételükben különbözőek: a néhány 10 mg száraz levelet tartalmazótól a több 100 mg levélből eltérő módon készített kivonatig. A változó hatóanyag-tartalom és ginkgolsavtartalom a hatásosság és biztonságosság szempontjából is kérdéseket vet fel. Ugyanebből az okból nem tanácsos a tea fogyasztása sem, mivel a megfelelő hatáshoz nagy mennyiségben kellene fogyasztani, ugyanakkor a káros ginkgolsav is a szervezetünkbe kerül.

Memóriagondok esetén minél előbb orvoshoz kell fordulni!

A demencia 20-30 év múlva, a népesség idősödésével egyre nagyobb gondot fog okozni, nemcsak a betegnek, hozzátartozóknak, hanem az ellátórendszernek is. Sajnos napjainkban a betegek már késői stádiumban kerülnek orvoshoz, amikor a betegség már nehezen kezelhető. Épp ezért érdemes felfigyelni a legkisebb memóriával kapcsolatos panaszokra is, hiszen léteznek már olyan növényi gyógyszerek, amelyek 40, 80 és 120 mg-os összetételben recept nélkül is megvásárolhatóak, és lassítják a folyamatot. Több probléma esetén neurológus, pszichiáter szakemberhez kell fordulni, akik a diagnózis felállítása után a kémiai gyógyszeres terápia mellett, mint más országokban is, felírhatják a 240 mg-os készítményt. A cél, hogy a folyamatot lelassítsuk és minél hosszabb ideig komolyabb panaszok nélkül élhesse a beteg az életét.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.