Mediterrán ketogén diétával lassítható a kognitív folyamatok romlása

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító, lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Az Alzheimer-kór magasabb kockázatával járó enyhe kognitív károsodásban (mild cognitive impairment, MCI) szenvedő embereknél a bélrendszerben előforduló gombafajok aránya megváltoztatható egy módosított mediterrán étrenddel.

"Vizsgálatunkból kiderül, hogy az MCI-ben szenvedő betegek belében a baktériumokkal együtt élő specifikus gombák a mediterrán ketogén étrenden keresztül módosíthatók" - mondta Hariom Yadav főkutató, a Wake Forest School of Medicine molekuláris gyógyászatának adjunktusa.

A mediterrán ketogén diéta az alacsony szénhidráttartalmú, alacsony telített zsirsav tartalmú, magas telitetlen zsírsav tartalmú étrendet jelenti.

Bővebben

Egy randomizált, kettős-vak kísérletben Yadav kutató csoportja azonosította a bél mikrobiomjában található organizmusokat azáltal, hogy 17 idősebb felnőttnél (11 enyhe kognitív károsodással diagnosztizált és hat egészségesnél) szekvenálta a gomba rRNS ITS1 génjét egy hathetes beavatkozás során, módosított mediterrán ketogén étrend alkalmazásával. A kísérlet során az Alzheimer-kór markereit vizsgálták a cerebrospinalis folyadékban és a bélbaktériumokban.

Bár még nem teljesen értjük, hogy ezek a gombák hogyan is járulnak hozzá az Alzheimer-kórhoz, ez az első ilyen jellegű tanulmány, amely feltárja a mentális egészségünkben betöltött szerepüket” - mondta Yadav. "Ez azt is jeleneti, hogy az olyan étkezési szokások, mint a ketogén étrend, csökkenthetik a bélben található káros gombákat, amelyek hozzájárulnak az Alzheimer-kór agyi folyamatainak lelassításához."

A tanulmány az EBioMedicine folyóirat online kiadásában jelent meg.

Szerző: Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Fungi in gut linked to higher Alzheimer's risk can be reduced through ketogenic diet (ScienceDaily)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Hogyan kapcsolódik a demencia az...

A demencia legalább 55 millió embert érint világszerte, és ez a szám évente körülbelül 10 millióval nő. Ennek részben az az oka, hogy tovább...

Mediterrán ketogén diétával...

Az Alzheimer-kór magasabb kockázatával járó enyhe kognitív károsodásban (mild cognitive impairment, MCI) szenvedő embereknél a bélrendszerben...

A ketogén diéta és szerepe az...

A ketogén diéta egy olyan étrend, amelyet elsősorban epilepsziás betegek (kisgyermekek) gyógyítására, kezelésére alkottak meg. A tápanyagbevitel 90...

Alzheimer-kór - A kognitív...

Az Alzheimer-kór kezelése terén az utóbbi években nagy előrelépés történt. Cikkünkben a kognitív képességeket támogató terápiás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.