Mediterrán ketogén diétával lassítható a kognitív folyamatok romlása

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó megjelent:

Az Alzheimer-kór magasabb kockázatával járó enyhe kognitív károsodásban (mild cognitive impairment, MCI) szenvedő embereknél a bélrendszerben előforduló gombafajok aránya megváltoztatható egy módosított mediterrán étrenddel.

"Vizsgálatunkból kiderül, hogy az MCI-ben szenvedő betegek belében a baktériumokkal együtt élő specifikus gombák a mediterrán ketogén étrenden keresztül módosíthatók" - mondta Hariom Yadav főkutató, a Wake Forest School of Medicine molekuláris gyógyászatának adjunktusa.

A mediterrán ketogén diéta az alacsony szénhidráttartalmú, alacsony telített zsirsav tartalmú, magas telitetlen zsírsav tartalmú étrendet jelenti.

Bővebben

Egy randomizált, kettős-vak kísérletben Yadav kutató csoportja azonosította a bél mikrobiomjában található organizmusokat azáltal, hogy 17 idősebb felnőttnél (11 enyhe kognitív károsodással diagnosztizált és hat egészségesnél) szekvenálta a gomba rRNS ITS1 génjét egy hathetes beavatkozás során, módosított mediterrán ketogén étrend alkalmazásával. A kísérlet során az Alzheimer-kór markereit vizsgálták a cerebrospinalis folyadékban és a bélbaktériumokban.

Bár még nem teljesen értjük, hogy ezek a gombák hogyan is járulnak hozzá az Alzheimer-kórhoz, ez az első ilyen jellegű tanulmány, amely feltárja a mentális egészségünkben betöltött szerepüket” - mondta Yadav. "Ez azt is jeleneti, hogy az olyan étkezési szokások, mint a ketogén étrend, csökkenthetik a bélben található káros gombákat, amelyek hozzájárulnak az Alzheimer-kór agyi folyamatainak lelassításához."

A tanulmány az EBioMedicine folyóirat online kiadásában jelent meg.

Szerző: Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Fungi in gut linked to higher Alzheimer's risk can be reduced through ketogenic diet (ScienceDaily)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.