Fogászat - Betegségek megértése: terápia cikkek

Fogászat - Betegségek megértése: terápia cikkek

Mi történjen a bölcsességfogakkal, ha fájdalmat okoznak?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-02-27 15:06

A közhiedelem szerint, akinek a bölcsességfoga megjelenik, az a személy hatalmas tudás birtokában van. Ennek persze semmi köze a valósághoz, ráadásul a magyar emberek több mint tizenöt százalékának ki sem nőnek ezek a fogai, vagy eleve ki sem alakulnak, vagyis hiányoznak.

Letört, lekopott fogak? - A porcelánhéj kitűnő, esztétikus megoldás lehet

Oxygen Fogászat - Dr. Kozák Lili, fogorvos
2022-02-13 22:05

A mosolygás nemcsak a környezetünkre hat pozitívan, de saját nehézségeinket is könnyebben oldjuk meg a mosolygás által közvetített életszemlélettel. Dr. Kozák Lili, az Oxygen Fogászat fogorvosa egy olyan megoldásról beszélt, amely jelentős foganyagveszteség nélkül teszi esztétikusabbá a fogakat, a mosolyt.

Letört a fogam, mire számíthatok?

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
2022-02-11 22:03

Függőlegesen tört le az egyik elöl lévő fogam, de nem fáj. Mire számíthatok a fogorvosnál? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit
2022-02-09 17:03

A fogínyvérzés igen elterjedt probléma, hátterében a legtöbb esetben fogínygyulladás áll, ami a nem megfelelő szájhigiénia miatt is kialakulhat.

Fogászati csontpótlás

Dr. Cinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
2022-02-01 03:03

Ma már olyan esetekben is beültethető fogászati implantátum, amikor nincs megfelelő csontszövet egy baleset vagy hosszan tartó foghiány miatt. Ilyenkor a fogászati csontpótlás lehet a megoldás, ami ma már rutineljárásnak számít.

Mitől alakulhat ki fogkő?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Volom András, fogszakorvos
2022-01-14 18:33

A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, és hozzájárul a fogíny gyulladásának kialakulásához. A fogkövet otthon nem lehet leszedni, kizárólag fogorvos tudja eltávolítani.

A fogszabályozó-viselés okozta kellemetlenségek kezelése, megelőzése

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-01-06 22:03

A fogváltás után kuszán növő maradó fogakat rendszeresen fogszakorvossal kell ellenőriztetni. Nem csupán azért, mert a cseperedő diákot tinikorában zavarni fogja a ferde fogsora, és nem szívesen mosolyog, nem artikulál rendesen, szorongást okozhat neki a társai gúnyolódása, hanem azért is, mert fogainak romlása, szuvasodása is hamarabb bekövetkezik a torlódások miatt.

Foghúzás után - A fogorvos tanácsai

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
2021-12-12 04:33

Foghúzás után az ember alig várja, hogy kívül legyen az ajtón. Egyes orvosoknál a kezünkbe nyomnak egy cetlit, amin a legfontosabbak rajta vannak, de mi van, ha nem voltunk ilyen szerencsések?

Fogfájás terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2021-12-03 13:03

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

Fogínysorvadás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
2021-09-30 13:03

A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat tartó csontos fogágy is sérül és végső esetben akár teljesen fel is szívódhat. Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak.