Fogápolás időskorban

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

Az életkor önmagában nem meghatározó vagy kizárólagos tényező a szájhigiéniával kapcsolatban, noha bizonyos betegségek, mint a kéz és ujjak ízületi gyulladása, nehezíti a fogmosást és fogselyemhasználatot. Bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják a szájüreg egészségét.

Az életkor előrehaladtával egyre több orális problémával kell szembenézni.

  • Elsötétült fogak – Ennek fő oka a dentin – csontszerű szövet, mely a fogzománc alapjául szolgál – állapotában bekövetkező változások, és a fogelszíneződést okozó ételek és italok fogyasztása.
  • Szájszárazság – A szájszárazság oka a csökkent nyáltermelődés, mely lehet a fejre és/vagy nyakra irányuló sugárterápia, bizonyos betegségek (pl. Sjögren-szindróma) és gyógyszerek mellékhatása.
  • Csökkent ízérzékelés – Noha az életkor előrehaladtával csökken az ízérzékelés, ezt okozhatják betegségek, gyógyszerek és a protézis is.
  • Foggyökérkopás – Legtöbbször a fogszuvasodásért felelős savak ártó hatása miatt alakul ki, mely megnő az íny visszahúzódásával.
  • Fogínybetegségek – A lepedék, a fogak között maradt ételdarabkák, a dohányzás, a rossz szabású hidak, a protézis, a rossz táplálkozás és bizonyos betegségek (pl. vérszegénység, rák, cukorbetegség) fogínybetegségeket okoznak, mely különösen idősebbeknél okoz komoly gondokat.
  • Fogvesztés – Egyik leggyakoribb oka az ínybetegség.
  • Egyenetlen állkapocs – Legfőbb oka a fogvesztés.
  • Sztomatitisz – A rosszul illeszkedő műfogsor, rossz szájhigiénia, vagy a Candida albicans gomba okozza a fogsor alatti szövetek gyulladását.

Szájhigiéniai tippek

A napi fogmosás és fogselyemhasználat alapvető fontosságú a megfelelő szájhigiénia érdekében. A lepedék időskorban gyorsabban rakódhat le, különösen, ha elhanyagolja a szájhigiéniát, ami fogszuvasodáshoz, ínybetegségekhez vezet.

Fontos, hogy naponta legalább kétszer mosson fogat, és egyszer használjon fogselymet, illetve hogy rendszeresen keresse fel orvosát tisztítás és átvizsgálás céljából.

Mire számítson a fogorvosnál?

Idősebbeknél nem csak az állapotfelmérés, de a megelőző fogászati beavatkozások anamnézise is fontos. Az orvos az alábbi kérdéseket teheti fel:

  • A legutolsó fogászati látogatás időpontja és annak oka?
  • Tapasztalt-e változást a szájban?
  • Észrevett-e laza vagy érzékeny fogat?
  • Van-e bármilyen nehézsége a rágással, nyeléssel, ízérzékeléssel?
  • Érez-e fájdalmat, vérzést a szájban?
  • Észrevett-e bármilyen csomót, duzzanatot a szájban?

A vizsgálat során a fogorvos ellenőrzi az arcot és nyakat (bőr elszíneződése, sebek), a harapást, az állkapcsot, a nyirokcsomókat és nyálmirigyeket (duzzanat és csomók jeleit keresi), a nyelvet, szájpadlást, fogínyt (fertőzés vagy szájüregi rák tünetit keresve), illetve a fogak állapotát.

Amennyiben fogpótlást visel, az orvos azt is meg fogja kérdezni, mikor viseli azt, illetve mikor veszi ki (ha kivehető). Megnézi, okoz-e irritációt vagy problémát azon a területen, ahol a szájjal érintkezik, illetve átnézi azt, hogy nincs-e megsérülve.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.