A fogvesztés 8 kockázati tényezője

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

Egy kutatás szerint a fogvesztés elkerülése nagyrészt Önön múlik. A Journal of Periodontology című szaklapban fogászati szakértők 8 kockázati tényezőt sorolnak fel a fogágybetegség miatti fogvesztésre.

A kockázatok közé tartozik, ha

Az elülső fogak nagyobb valószínűséggel vesznek el ínybetegségben, mint a hátsók. Noha a kockázati tényezők közül az életkorán és nemén nem tud változtatni, a fogmosás, a rendszeres orvosi ellenőrzés és a dohányzásról való leszokás, illetve rá nem szokás Önön múlik.

A tanulmányban azokat a felnőtteket vizsgálták, akiknek 21 éves korában volt már fogeltávolítása. A kutatásban résztvevő 1775 betegnek összesen 3694 foga volt eltávolítva, közülük 14 beteg minden fogát kihúzták.

A fogvesztés vezető oka

A fogvesztés vezető oka világszerte a fogágy-betegség. A férfiaknál nagyobb valószínűséggel kell fogat húzni, mint a nőknél, s a betegség sokkal gyakoribb a 35 év felettieknél. 10-ből 3 beteg dohányzott, ami arra utal, hogy a dohányzás és fogvesztés közötti kapcsolat nagyon erős.

A rossz fogápolás következményei

A betegek mintegy 40%-a nyilatkozott úgy, hogy sosem volt fogászati vizsgálaton, és csak 13%-uk volt fogorvosnál fél évvel a foghúzás előtt, és csak 16%-uk mos naponta kétszer vagy többször fogat.

Fogvesztés és általános egészség

Sok betegnek egyéb egészségügyi problémája is volt. Minden ötödik vizsgált alany volt cukorbeteg, és több mint 10 százalékuk szenvedett magas vérnyomástól. Korábbi kutatások szoros kapcsolatot mutattak ki az ínybetegségek és a magas vérnyomás között posztmenopauzális nőknél. Emellett összefüggés van a cukorbetegség illetve a rheumatoid arthritis és ínybetegségek miatti fogvesztés között.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító,
WebMD
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.