Fogágybetegségek okai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A parodontitis többnyire enyhébb tünetekkel kezdődik: a fogíny gyengén vérzik, picit megdagad és kivörösödik, majd egyre érzékenyebb lesz, és végül begyullad az egész íny. Legtöbb esetben már a kezdődő parodontitis is fájdalommal jár.

Néha a fogak kilazulhatnak, és a csontpusztulás következtében ki is eshetnek. A legegészségesebb fognak sincs esélye, ha az őt tartó fogágy, már nem tölti be megfelelően a szerepét.

Sokszor helytelenül, a parodontitist is parodontosisnak nevezik. A parodontitis egy fogágyat érintő népbetegség. A fogszuvasodás mellett, a parodontitis a felnőtt kori fogvesztés leggyakoribb oka.

Laza rögzülés

A következő struktúrák tartják helyükön fogainkat: az alsó állkapocs és a felső állcsont, a fogíny, a fog cementrétege és az ínyrostok, amelyek a foggyökerek és az állcsontok közt találhatók.

Gingivitisz

A gingivitisz a fogíny külső rétegének gyulladása. A fogíny élénkpiros, alakja sokszor torzul, és könnyen vérzik. A gingivitisz lehet évekig tartó, krónikus, amely során a periodontális (fog körüli) szövetek a gyulladástól érintetlenek maradnak. A krónikus gingivitisz a fogínysánc mélyülésével jár.

A parodontitis a fogágy bakteriális gyulladása. A baktériumok elszaporodnak a szájüregben, a fogínytasakokban összegyűlnek, és nem csak a fogakat támadják meg szuvasodást okozva, hanem a fogínyt is. Ennek következtében fogínygyulladás (gingivitis) alakul ki, ami az íny kivörösödésével, megduzzadásával, és enyhe vérzéssel jár, például fogmosás közben.

Idővel a fogíny, a tartós gyulladások miatt visszahúzódik, és így még mélyebb ínytasakok képződnek. Fogkefével nehezen megközelíthetők, ezért a baktériumoknak ideális közeget jelentenek. Az egészséges fogak körüli fogínytasakok maximális mélysége, 3 milliméter lehet. Parodontitis esetén sokkal mélyebbek. Sok páciensnél előfordul az erős és kellemetlen szájszag is.

A nem megfelelő fogápolás és a dohányzás a fő kockázati tényezők

A parodontitis fő oka, a megfelelő szájhigiénia hiánya. Megfelelő fogápolás hiányában, könnyebben képződik bakteriális plakk, azaz lerakódás alakul ki a fogakon, ami a fogínyt is érinti.

A nikotin is egy kockázati tényező. A dohányosoknál sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki parodontitis, mint a nem dohányzóknál. A rosszul kezelt diabétesz, a terhesség, illetve a fogcsikorgatás szintén kedvez a parodontitis kialakulásának.

A parodontitis kezelése előtt a fogorvos megvizsgálja a fogínytasakok mélységét, és meghatározza, hogy az érintett fogak mennyire rögzülnek. A röntgenfelvételen az esetleges csontpusztulás is látható.

Hogyan történik a fogínytasakok kezelése?

Milyen a megfelelő fogkefe?

Olyan fogkefét vásároljon, melynek a nyele nem csúszik. Ügyeljen arra is hogy passzoljon a kézbe. Azért jók a kisfejű fogkefék, mert azokkal a fogsor sarkait és a szegleteit könnyebben elérheti. Lehetőleg közepesen erős sörtéjűt kefét válasszon, a szabadon lévő fognyakat lágy sörtéjűvel tisztítsa. Erős sörtéjű fogkefét csak makacs foglepedék eltávolítására használjon. Milyen fogkefét válasszon?

A gyulladt fogínytasakokat alaposan ki kell tisztítani, és a gyulladás okát meg kell szüntetni, a felgyülemlett anyagokat el kell távolítani. Csak így érhető el, hogy a fogíny újra szilárdan tartsa a fogakat, és így állítható meg a csontpusztulás.

A nagyon mély fogínytasakok tisztítása, nehéz és fájdalmas lehet. Ezért a kezelést többnyire helyi érzéstelenítésben végzik. A nagyon előrehaladott állapotú parodontitis kezeléséhez előfordulhat, hogy a fogínyt fel kell vágni, hogy az orvos elérhesse a mélyen fekvő begyulladt területeket is. A tisztítás után összevarrják a sebet.

Fontos az ellenőrzés és a megelőzés!

Két-három héttel a beavatkozás után, kontrollvizsgálat szükséges, ilyenkor az esetleg még megmaradt baktériumokat is eltávolítják. Ha a csont pusztulása, sérülése nagymértékű, pótolják. Erre a célra manapság sokféle csontpótló anyagot használnak, ami jelentősen javítja a fogak rögzülését.

A parodontitis-problémákkal küzdő betegeknek, nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk fogaik védelme érdekében. A betegség megelőzése céljából, és kiújulása megakadályozása végett, rendszeresen, és alaposan kell tisztítani a fogakat. A szuvas fogakat kezeltetni kell.

Megfelelő fogápolás mellett nincs ok aggodalomra

A parodontitis kezelésének sikere csakis Önön múlik!

  • Döntő fontosságú a megfelelő szájhigiénia. Ne hagyja lerakódni a kórokozó lepedéket, rendszeresen mosson fogat, legalább minden reggel és este.
  • Használjon fogselymet és olyan fogkefét, mely a fogak közötti területek tisztítására alkalmas, így fogait minden oldalról alaposan megtisztíthatja. Fogorvosa megmutatja Önnek a megfelelő technikát.
  • Kérje meg fogorvosát, hogy magyarázza el, hogyan tisztíthatja legmegfelelőbben a fogait és mikre kell odafigyelnie.
  • Évente legalább egyszer távolítassa el a fogkövet. A parodontitises pácienseknek többször is ajánlott.
  • Csökkentse minimálisra a parodontitis kialakulásának esélyét. Próbáljon meg kevesebbet dohányozni, de a legjobb az lenne, ha végleg leszokna káros szenvedélyéről.

Tovább Tíz egészségügyi probléma, ami a rossz szájhigiénia következménye lehet

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.