• Fogágybetegségek okai

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    A parodontitis többnyire enyhébb tünetekkel kezdődik: a fogíny gyengén vérzik, picit megdagad és kivörösödik, majd egyre érzékenyebb lesz, és végül begyullad az egész íny. Legtöbb esetben már a kezdődő parodontitis is fájdalommal jár.

    Néha a fogak kilazulhatnak, és a csontpusztulás következtében ki is eshetnek. A legegészségesebb fognak sincs esélye, ha az őt tartó fogágy, már nem tölti be megfelelően a szerepét.

    Sokszor helytelenül, a parodontitist is parodontosisnak nevezik. A parodontitis egy fogágyat érintő népbetegség. A fogszuvasodás mellett, a parodontitis a felnőtt kori fogvesztés leggyakoribb oka.

    Hirdetés

    Laza rögzülés

    A következő struktúrák tartják helyükön fogainkat: az alsó állkapocs és a felső állcsont, a fogíny, a fog cementrétege és az ínyrostok, amelyek a foggyökerek és az állcsontok közt találhatók.

    Gingivitisz


    A gingivitisz a fogíny külső rétegének gyulladása. A fogíny élénkpiros, alakja sokszor torzul, és könnyen vérzik. A gingivitisz lehet évekig tartó, krónikus, amely során a periodontális (fog körüli) szövetek a gyulladástól érintetlenek maradnak. A krónikus gingivitisz a fogínysánc mélyülésével jár.

    A parodontitis a fogágy bakteriális gyulladása. A baktériumok elszaporodnak a szájüregben, a fogínytasakokban összegyűlnek, és nem csak a fogakat támadják meg szuvasodást okozva, hanem a fogínyt is. Ennek következtében fogínygyulladás (gingivitis) alakul ki, ami az íny kivörösödésével, megduzzadásával, és enyhe vérzéssel jár, például fogmosás közben.

    Idővel a fogíny, a tartós gyulladások miatt visszahúzódik, és így még mélyebb ínytasakok képződnek. Fogkefével nehezen megközelíthetők, ezért a baktériumoknak ideális közeget jelentenek. Az egészséges fogak körüli fogínytasakok maximális mélysége, 3 milliméter lehet. Parodontitis esetén sokkal mélyebbek. Sok páciensnél előfordul az erős és kellemetlen szájszag is.

    A nem megfelelő fogápolás és a dohányzás a fő kockázati tényezők

    Parodontózis teszt


    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az esetben sem, ha jó eredményt ért el. Töltse ki parodontózis tesztünket!>>

    A parodontitis fő oka, a megfelelő szájhigiénia hiánya. Megfelelő fogápolás hiányában, könnyebben képződik bakteriális plakk, azaz lerakódás alakul ki a fogakon, ami a fogínyt is érinti.

    A nikotin is egy kockázati tényező. A dohányosoknál sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki parodontitis, mint a nem dohányzóknál. A rosszul kezelt diabétesz, a terhesség, illetve a fogcsikorgatás szintén kedvez a parodontitis kialakulásának.

    A parodontitis kezelése előtt a fogorvos megvizsgálja a fogínytasakok mélységét, és meghatározza, hogy az érintett fogak mennyire rögzülnek. A röntgenfelvételen az esetleges csontpusztulás is látható.

    A fogínytasakok kezelése

    Milyen a megfelelő fogkefe?


    Olyan fogkefét vásároljon, melynek a nyele nem csúszik. Ügyeljen arra is hogy passzoljon a kézbe. Azért jók a kisfejű fogkefék, mert azokkal a fogsor sarkait és a szegleteit könnyebben elérheti. Lehetőleg közepesen erős sörtéjűt kefét válasszon, a szabadon lévő fognyakat lágy sörtéjűvel tisztítsa. Erős sörtéjű fogkefét csak makacs foglepedék eltávolítására használjon. Milyen fogkefét válasszon?>>

    A gyulladt fogínytasakokat alaposan ki kell tisztítani, és a gyulladás okát meg kell szüntetni, a felgyülemlett anyagokat el kell távolítani. Csak így érhető el, hogy a fogíny újra szilárdan tartsa a fogakat, és így állítható meg a csontpusztulás.

    A nagyon mély fogínytasakok tisztítása, nehéz és fájdalmas lehet. Ezért a kezelést többnyire helyi érzéstelenítésben végzik. A nagyon előrehaladott állapotú parodontitis kezeléséhez előfordulhat, hogy a fogínyt fel kell vágni, hogy az orvos elérhesse a mélyen fekvő begyulladt területeket is. A tisztítás után összevarrják a sebet.

    Ellenőrzés és megelőzés

    Két-három héttel a beavatkozás után, kontrollvizsgálat szükséges, ilyenkor az esetleg még megmaradt baktériumokat is eltávolítják. Ha a csont pusztulása, sérülése nagymértékű, pótolják. Erre a célra manapság sokféle csontpótló anyagot használnak, ami jelentősen javítja a fogak rögzülését.

    A parodontitis-problémákkal küzdő betegeknek, nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk fogaik védelme érdekében. A betegség megelőzése céljából, és kiújulása megakadályozása végett, rendszeresen, és alaposan kell tisztítani a fogakat. A szuvas fogakat kezeltetni kell.

    Megfelelő fogápolás mellett nincs ok aggodalomra

    A parodontitis kezelésének sikere csakis Önön múlik!

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2014.12.03 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogínygyulladás: okok és kezelés

    A leggyakoribb fogászati panaszok közé sorolható a fogíny gyulladása (gingivitis), amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. A kellemetlen tüneteket azonban nem szabad elbagatellizálni, mert kezeletlen formában súlyos panaszokat is okozhat.

    Nem megfelelő szájápolás mellett akár meg is duplázódhat a fogszabályozás ideje

    Fogszabályozás esetén fokozottan oda kell figyelni a szájhigiénére, ellenkező esetben ugyanis nagyobb eséllyel alakul ki ínygyulladás, fogszuvasodás, és jelentősen megnövekedhet a fogszabályozás ideje - mondta Dr. Rózsa Noémi Katinka.

    Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

    Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt.

    Mit szabad és mit nem foghúzás után?

    Szeretném tudni, hogy véséssel és varrással együtt járó foghúzást követően mi a teendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

    A fogínyvérzés igen elterjedt probléma, hátterében a legtöbb esetben fogínygyulladás áll, ami a nem megfelelő szájhigiénia miatt is kialakulhat.

    Mitől alakulhat ki fogkő?

    A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, és hozzájárul a fogíny gyulladásának kialakulásához. A fogkövet otthon nem lehet leszedni, kizárólag fogorvos tudja eltávolítani. De vajon mi okozza a fogkő kialakulását, és milyen módszerekkel lehet eltávolítani? Cikkünkből kiderül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.