Fertőző betegségek - Betegségek megértése: terápia cikkek

Fertőző betegségek - Betegségek megértése: terápia cikkek

Koronavírus vakcina - csekély a szívizomgyulladás kockázata

MTI
2021-10-07 10:56

A The New England Journal of Medicine című egészségügyi szaklapban publikált nagyszabású izraeli kutatási jelentés szerint elenyészően csekély a szívizomgyulladás kockázata a koronavírus elleni oltás mellékhatásaként - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az EMA javasolja az emlékeztető oltást

MTI
2021-10-05 07:34

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékeztető oltást javasol a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty, valamint a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

A Merck kísérleti tablettájával elkerülhetőek lehetnek a COVID-19 legrosszabb következményei

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2021-10-04 11:03

A gyógyszeripari óriáscég október 1-jei közlése szerint új gyógyszerük felére csökkenti a kórházba kerülés és az elhalálozás kockázatát azoknál a személyeknél, akik nemrégiben fertőződtek meg koronavírussal (5 napnál nem régebben jelentkeztek első tüneteik). Azt is bejelentették, hogy hamarosan globális használatba hozatali engedélyért folyamodnak az USA és más országok egészségügyi hatóságaihoz.

Egyszerre is be lehet adni az influenza és a koronavírus elleni vakcinát

portfolio.hu
2021-10-04 09:46

Akár egyszerre, eltérő végtagokba történő beadással is hozzá lehet jutni Magyarországon az influenza és a koronavírus elleni vakcinához, de jobb 1-2 hetet várni a két oltás között – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszai alapján a portfolio.hu.

A csókbetegség avagy mononucleosis infectiosa

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2021-09-20 20:33

A mononucleosis infectiosa (mononukleózis) leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban előforduló heveny vírusos megbetegedés. A mononukleózist nevezik Pfeiffer-féle mirigyláznak, illetve csókbetegségnek is, utalva ezzel a kór leírója mellett a fő terjedési mechanizmusra (nyál útján).

AstraZeneca - újabb mellékhatásra figyelmeztetnek

MTI
2021-09-09 13:17

Az Európai gyógyszerügynökség bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

Furcsa ízek és szagok a COVID-ból való felépülés után

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna; Fazekas Erzsébet
2021-09-07 11:03

Hazánkban sem ritka jelenség, hogy a poszt-COVID szindróma részjelenségeként a koronavírus-fertőzésen átesett személyek akár hosszú hónapokon keresztül végtelenül kellemetlen, az ízérzékeléssel és a szaglással kapcsolatos tünetekről (csatornaszag, képzelt szagok és ízek) számolnak be.