Szifilisz, gonorrhoea, chlamydia: rettegjünk e fertőzések hallatán?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egyre több nemi úton terjedő betegséget regisztrálnak hazánkban. A bejelentett adatok alapján a gonorrhoea a leggyakoribb, amelyet a chlamydia és a szifilisz (syphilis) követ. Mit tudunk ezekről a betegségekről? Mi is veszélyeztetve vagyunk? Ennek járt utána a WEBBeteg.

Április és június között összesen 409 tripperfertőzést és 169 szifiliszes megbetegedést jelentettek, akut chlamydiát pedig 291 betegnél diagnosztizáltak. 2005 óta folyamatosan emelkedik ezeknek a fertőzéseknek a száma, igaz, a legtöbb magánnőgyógyász nem jelenti be a hozzájuk forduló páciensek betegségeit, így róluk nincs adatunk – mondja kérdésünkre dr. Dudás Mária, az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztályának szakorvosa.

Jóval több nemi beteg szaladgál tehát az országban, mint amennyi a jelentésekben szerepel. Itthoni becslésekbe nem bocsátkoznak a szakemberek. A világon évente megközelítőleg 330 millió ember kap el valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést. Mi áll ennek a hátterében?

Kezdjük az alapoknál!

Iskoláskorban nem mindenki kap kellő felvilágosítást arról, milyen szexuális úton terjedő betegségek léteznek, mik a tünetei, miért kell védekeznünk, milyen következményei lehetnek a sűrűn váltogatott partnerkapcsolatnak. Ez lenne az alap, erre lehetne később építkezni.

Nem csodálkozunk - Budapest vezet

A szifilszes fertőzöttek kétharmada budapesti, vidékről Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentették a legtöbb esetet. A gonorrhoeás betegek többsége, 62 százaléka a fővárosból került ki, a vidékiek közül a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Hajdú-Bihar megyeiek érintettek a leginkább.

Nyugat-Dunántúl igen érdekes területe az országnak, ott még kevesebb adattal rendelkezünk, ugyanis az érintettek általában magánorvosokhoz mennek el, vagy Ausztriában és Szlovéniában kezeltetik magukat.

A bejelentés kötelező és igen fontos, közös érdek – mondja dr. Dudás Mária, aki hozzáteszi: jövő januártól online adatbejelentésre is lesz lehetőségük az orvosoknak. Ez megkönnyíti a munkát.

Amilyen a tudatunk, a gondolkodásmódunk, nagyjából olyan lesz az életvitelünk és az egészségünk is. Amennyiben rendelkezünk kellő és pontos információval, nyíltan tudunk beszélni erről a témáról, később pedig megfontoltan állunk a kérdésekhez.

Az tévedés, hogy csak a kamaszokat érinti a probléma. Nem feltétlenül korosztály, nem és orientációfüggő. Minden szexuális életet élő ember veszélyben lehet. Becslések szerint hazánkban 100 ezer olyan férfi él, aki férfival létesít szexuális kapcsolatot. Beszélnünk kell azonban azokról a fiatal vagy éppen nem fiatal lányokról is, akik hetente több férfival mennek el. Ők is veszélyben vannak, sőt, a következő partnerei is.

A tünetmentes szifilisz

Több mint 20 olyan fertőzés létezik, amely nemi úton terjed. Most csak a legfontosabbakról essen szó.

Ha az utca emberének azt mondjuk, hogy szifilisz vagy vérbaj, sejtik, hogy milyen betegségről van szó, de nem biztos, hogy ismerik a pontos tüneteket. Az benne a nehézség, hogy az elsődleges szifilisz semmiféle szúró, viszkető érzéssel nem jár. Nincs semmilyen tünete, a korokozó, a Treponema pallidum bekerülési helyén ún. ulcus durum keletkezik, ez egy vörös kitüremkedés, fájdalmatlan, általában 3 héten belül elmúlik. Éppen ezért egyáltalán nem biztos, hogy elmegyünk az orvoshoz a problémánkkal, a szifilisz pedig terjed tovább és tovább - avat be a részletekbe dr. Dudás Mária, aki hozzáteszi: a fertőzések csaknem háromnegyede férfiakat érint.

Gonorrhoea: veszélytelen?

Tripper vagy kankó. Erről azt gondolják az emberek, nem annyira veszélyes, mint a szifilisz, ciki dolog elkapni, de nem annyira, mint a vérbajt, amely egy stigmatizált betegség. A tripper kórokozója a Neisseria gonorrhoeae baktérium, a fertőzés lappangási ideje 2-7 nap. Ha nem történik kezelés, a felfelé terjedő gyulladás eredményeképpen prosztatagyulladás vagy a mellékherék fájdalmas gyulladása is létrejöhet.

Meddőséget okozhat a Chlamydia?

Nemi betegségA fertőzés a nők 70, a férfiak 50 százalékánál rejtőzködik, sok esetben semmiféle tünetet nem okoz. Marad a gyanakodás és a szűrővizsgálat. A chlamydia jól kezelhető antibiotikumokkal.

Ha kezeletlen marad a betegség, később sokkal komolyabb következményekkel jár. Nőknél igen gyakori szövődmény a medencegyulladás, illetve előfordulhat petevezeték-elzáródás miatti meddőség, méhen kívüli terhesség. A férfiaknál heregyulladás alakulhat ki, ez a nemzőképesség csökkenéséhez is vezethet.

Az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztályának szakorvosa elmondta azt is: az összes többi fertőzéssel kapcsolatban hiányos a tudásunk, nem tudjuk micsoda, kezelhető-e, hogyan gyógyítható. A tudatlanság miatt kevésbé is félnek tőle az emberek, mint a szifilisztől vagy éppen a HIV-től.

Én biztosan nem kaptam el!

Az alkalmi kapcsolatok fele nem védekezik, pedig óvszer használatával elkerülhető lenne a legtöbb fertőzés. Sajnos nagyon sokszor nem gondolják magukról az emberek, hogy ők elkapták a fertőzést. Ez más problémája, nem az enyém – vélik sokan.

A saját szexualitásunkkal kapcsolatban nagyon tájékozatlanok vagyunk. Ezt a részét az életünknek a saját testünkön kívül kezeljük.

Hová fordulhatunk?

A legközelebbi kórház STD (nemi úton terjedő betegségek) ambulanciáján elvégeznek nagyon sok vizsgálatot. Vannak magánlaborok, amelyek teljes panelt készítenek, több mint 20 fertőzést derítenek ki, igaz, ennek borsos ára van, kb. 10 000 forintba kerül, de biztonságot ad a családtervezés előtt, vagy egy új kapcsolat kezdetén.

Létezik ingyenes és anonim HIV-szűrés. Megdöbbentő adat, hogy 1000 emberből csupán 8 megy el szűrésre. Egy évben átlagosan 80 000 szűrést végeznek hazánkban, ez nagyon rossz arány. Sereghajtók vagyunk, a statisztika rávilágít a problémára, illetve a tennivalókra, úgy gondolom, jobban kellene propagálni a szűréseket – teszi hozzá a szakorvos.

Megoldást jelentene-e a problémára egy szervezett és ingyenes komplex szűrővizsgálat, amely egy meghatározott kor után lenne kötelező minden embernek, legyen az nő vagy férfi? Családtervezés előtt lenne értelme a komplex szűrésnek, bár az nagyon egyéni, hogy ki, milyen kockázatot vállal az élete során. Nagyon különbözőek vagyunk, éppen ezért különböző a szexuális kultúránk is – véli dr. Dudás Mária.

Az AIDS vírusa a HIV

A vírus az immunrendszer működését gyengíti, évek során teljesen elpusztítva az úgynevezett sejtes védekezést. Nem szokványos kórokozók, daganatos betegségek és az idegrendszer károsodása okozhatják a halált. Az orvostudomány mai állása szerint lassítani lehet a vírus szaporodását, így mérséklődik az immunrendszer károsodása is, és a beteg fertőzőképessége is csökken. Minél korábban ismerik fel a betegséget, annál jobbak az eredmények. A fertőzés tényét antigén és/vagy ellenanyag-kimutatással lehet bizonyítani.

A fertőzést követően 1-2 hónapon múlva az esetek 30 százalékban enyhe, magától múló tünetek jelentkezhetnek. Testszerte kiütés, nyirokcsomó-megnagyobbodás, levertség, láz, izomfájdalom jöhet létre. 2-3 héttel a fertőződés után a vírus antigénjei, egy-két hónappal a fertőzést követően jellegzetes ellenanyagok mutathatók ki a vérből. Az eltelt időszakot ablak-periódusnak nevezik. Biztosan csak ezt követően lehet nyilatkozni a fertőzés tényéről.

(WEBBeteg- T.A., újságíró)

Cikkajánló

A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
Nemi betegség
A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek az orvoslás legkényesebb kérdéskörét képviselik, melyek miatt a tüneteket elszenvedő betegek nehézkesen és gátlásokkal tele fordulnak orvoshoz. A betegek többsége szorongva kér orvosi segítséget a következőkben felsorolt betegségek ügyében, ezért is fontos, hogy legyen lehetőségük tájékozódni a leggyakoribb nemi betegségekről.
Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.