Koronavírus: új antitest készítményt törzskönyveztek

AstraZeneca
megjelent:

Az AstraZeneca Evusheld nevű gyógyszere felhasználási engedélyt kapott a brit gyógyszerhatóságtól (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA).

Ez az első olyan antitest-készítmény, melyet az Egyesült Királyságban jóváhagytak a koronavírus fertőzés megelőzésére. A gyógyszer azok számára javasolt, akik alapbetegségük vagy más, az oltást kizáró ok miatt veszélyeztetettek a COVID-19 szempontjából.

Az Evusheld (tixagevimab és cilgavimab kombinációja), korábbi nevén AZD7442 izomba adott injekció formájában alkalmazható.

A brit adatok szerint a lakosság közel 1%-ának immunrendszere sérült

Számukra fontos lehet az ún. passzív immunizálás a COVID-19 betegség ellen. Hozzávetőlegesen 40%-uk esetén az immunrendszer nem megfelelő védelmet alakít ki az oltásokat követően, 11%-uk esetén egyáltalán nem termelődnek antitestek. Közéjük tartoznak a rosszindulatú vérképzőrendszeri betegségben szenvedők, valamint azok a betegek, akik szervátültetés vagy egyéb betegség miatt erőteljes immunelnyomó kezelést kapnak.

A PROVENT klinikai vizsgálat elsődleges adatai szerint a vizsgálatban részt vevő 5.172 betegnél a készítmény 77%-os hatékonysággal tudta kivédeni a tünetes COVID-19 betegség kialakulását. Átlagosan 6,5 hónap utánkövetési során a hatékonyság 83% volt.

A vizsgálatban részvevő, aktív kezelés kapó csoportban nem fordult elő súlyos, vagy halálos kimenetelő COVID-19 betegség (a placebo csoportban 2 halálos és 5 súlyos esetet tapasztaltak).

A folyamatban levő vizsgálatok tanúsága szerint a tixagevimab és cilgavimab kombinációja hatékony a koronavírus variánsai által okozott fertőzésekben, beleértve a béta, delta és minden eddig észlelt omikron (BA.1, BA.1.1 és BA.2) variánst is.

Az AstraZeneca célja, hogy a terápiát minél több ország hatósága elérhetővé tegye a lakosai számára, így jelenleg Magyarországon is folynak az egyeztetések a készítmény behozataláról és használatóról.

(Forrás: AstraZeneca Kft.)

Koronavírus: fontos tudnivalók

Cikkajánló

Bébiételek
Bébiételek

„Gyári” kontra „házi” bébiételek.

Allergia
Allergia

A szénanátha fő tünetei, ismertető jelei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.