Mikor gondoljon kötőhártya-gyulladásra gyermekénél?

Dr. Juhász Levente Ákos
szerző: Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, Bethesda Gyermekkórház frissítve:

A kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) sok esetben gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló, gyakori betegség, de a megfelelő terápia lerövidíti a betegség időtartamát, csökkentheti a szövődmények kialakulásának esélyét.

A téma cikkei - Kötőhártya-gyulladás

2/1 Kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis)
2/2 Mikor gondoljon kötőhártya-gyulladásra gyermekénél?

A kötőhártya vékony átlátszó hártya, mely biztosítja a szem mozgását és védi a szemgolyót a külső behatásoktól. Gyulladása háttérben különböző kórokozók állhatnak (baktérium, gomba, vírus), ritkábban kórokozó nélkül, allergia vagy környezeti irritáció is okozhatja. Érintheti az egyik, vagy mindkét szemet.

Mi jelzi, ha kötőhártya-gyulladása lehet gyermekének?

Kicsiknél sírás, nyűgösség, szemdörzsölés, fénykerülés, hunyorgás jelezheti a kötőhártya-gyulladást. Bakteriális eredetű gyulladásnál szemvörösség, váladékozás, csipázás, a szemhéjszélek összeragadása, szemhéjduzzanat figyelhető meg, míg vírusfertőzés esetén a kifejezett könnyezés, viszketés, erős szemhéj duzzanat mellett néha kis pontszerű bevérzések és szürkés hártyák is megjelenhetnek.

Óvodás kor fölött már fájdalomra, homályos látásra, szúródásra, viszketésre panaszkodhatnak a gyerekek. A vírusos kötőhártya-gyulladás jelentkezhet önállóan, de gyakran felső légúti hurutos betegség kísérő tüneteként jelentkezik.

Csak gyógyulás után menjen közösségbe!

A gyerekeknél sokkal nagyobb a tovább fertőzés, visszafertőzés veszélye, mint felnőtteknél. Ezért a gyermekeket a csak teljes gyógyulás után lehet visszaengedni közösségbe, különösen fontos ez a vírusfertőzések esetén!

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kötőhártya-gyulladás gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is leküzdhető betegség. A vény nélkül kapható érszűkítőket tartalmazó cseppek bár mérséklik a tüneteket, a gyógyulást késleltetik. A megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, így csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyeit.

A visszatérő tünetek hátterében csecsemőkorban a könnycsatorna szűkülete állhat. Amennyiben a panasz spontán nem szűnik meg, keressünk fel gyermekszemészeti szakrendelést. Elsőként a szem és környékének tisztán tartása, a könnycsatorna lágy masszírozása javasolt, majd kb. 2,5-3 hónapos korban jöhet szóba a könnyút tágítása, szükség esetén antibiotikumkészítménnyel való átmosása. Nem szűnő panaszok, fokozódó tünetek esetén ismételt szemészeti vizsgálat indokolt, mert lehet, hogy szövődményként a gyulladás a szem mélyebb részébe terjedt. Ilyenkor a szem mellé és karvénába adott injekciók, infúziós kezelés és műtét is szóba jöhet.

Visszatérő kötőhártya-gyulladás

Gyakori kérdések Kisfiam a bölcsődében elkapta a kötőhártya-gyulladást, amiből nagyon nehezen gyógyult, 4x jött vissza neki, majdnem 2 hónapig küzdöttünk vele, idén már harmadszor pirosodik be a szeme. Szükséges komolyabban kivizsgáltatni? Dr. Hangyál Éva, szemész válasza az Orvos válaszol rovatban

Mi történik a rendelőben?

A szemészeti vizsgálatok során a gyermek együttműködése a pontos diagnózisalkotáshoz elengedhetetlen, ezért már otthon ajánlott elmesélni, mi fog történni a rendelőben. Fontos, hogy őszintén beszéljünk a gyermeknek az estleges kellemetlen vagy – a szem körüli gyulladás esetén – akár fájdalmas vizsgálatokról is, hiszen a csemete bizalmát könnyen elveszíthetjük, még, ha jószándékból tagadjuk is el ezek lehetőségét.

Az orvost segíti a diagnózis felállításában a szülők megfigyelése a betegség tünetéről, lefolyásáról. Fontos kérdések:

  • Hogyan kezdődött a betegség? Mióta tart?
  • Mi válthatta ki a gyulladást? Volt-e sérülés? Kerülhetett-e valami a szemébe? Ismert-e valamilyen allergiája?
  • Korábban volt-e hasonló betegsége?
  • Milyen egyéb betegsége van?
  • A családban valakinek van-e kötőhártya-gyulladása?

Ha lehetséges, a látásélességet először képekkel, villával (Ammon jel), számokkal vizsgálja meg az orvos, ezt követi a szem műszeres, réslámpás vizsgálata.

A gyulladást fenntarthatja a szemrésbe került idegen anyag (pl. fűrészpor, növényi szemcsék, homokszemcse, porszemek), amelyet szakorvosnak érzéstelenítő csepp alkalmazása mellett minél hamarabb, már a vizsgálat során el kell távolítani Ha szükséges, a váladékból steril vattapálcával mintát is vesznek.

Orvosi kezelés és házi praktikák

Kamillatea a szemre?

A kamillateás borogatás száríthatja a bőrt, az apró szemcsék és szennyeződések pedig allergizálhatják a babát, ezért gyerekeknél nem javasolható a használata.

Bakteriális kötőhártya-gyulladás esetén antibiotikumos szemcseppet, szemkenőcsöt fog felírni orvosa. Előfordul, hogy a kórokozó ellenálló az adott antibiotikummal szemben, így a mintavételt követő tenyésztés eredménye alapján változtatni kell az alkalmazott gyógyszeren. Ha szükséges, gyulladáscsökkentővel is kiegészíthető a kezelés. Hámhiány esetén műkönnyeket, hámosító géleket írhat fel orvosa, ritkán indokolttá válhat tabletták, vagy intravénás injekciók alkalmazása is.

A kezelés akkor eredményes, ha betartjuk a sterilitás és cseppentés szabályait! A szemcseppet előírt ideig és adagban használjuk, felbontás után hűtőben tároljuk. Fontos a szavatossági idő betartása, mert lejárt szavatosságú cseppel többet árthatunk, mint használunk. A szemcseppet érdemes fekvő helyzetben a szemhéjak szétnyitása mellett a külső szemzugba cseppenteni, mert innen a kötőhártya teljes felületén egyenletesen eloszlik, majd a belső szemzugban lévő könnycsatornán át hagyja el a szem környékét. A váladékot steril gézlappal, a leragadt szemhéjakat pedig felforralt és lehűtött vízbe mártott gézlappal kell letörölgetni. Családtagok sem használhatják az egymásnak felírt szemcseppet! Fontos, hogy a gyermek a szemét ne piszkálja, hiszen a kórokozót az egyik szemből a másikba, vagy egyéb testtájakra viheti át.

Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész

Bethesda Gyermekkórház logóOrvos szerzőnk: Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
Aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Belsőleges antihisztaminok

Az antihisztamin allergiás reakció esetén segít, amikor hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az allergiás reakció okozói az adott szervezetre...

Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az...

Kiütéses gyermekkori betegségek

A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan...

Praktikus tanácsok allergiásoknak

Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk, vizsgáltassuk ki...

Allergiás nátha és kötőhártya-gyulladás

Az allergiás eredetű nátha a fejlett országokban igen gyakori, nagyjából az asztmások számának 2-3-szorosa. A krónikus betegség egyik leggyakoribb...

Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás leginkább baktériumok vagy vírusok által okozott fertőzés, ám kialakulásának hátterében egyre gyakrabban allergiás...

Az asztma diagnosztizálása

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, mely a hörgők változó súlyosságú szűkületét okozza. A pontos diagnózis felállítása a...

Eozinofil granulocita

Az eozinofil granulociták (eosinophil granulocyták) a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotják. A csontvelőben képződnek, az érési folyamat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.