Veszélyes az időskori dehidratáció

Comlab
megjelent: 2015.03.19.

Magyarország is részt vesz a nemzetközi megelőző mozgalomban. A 85-99 éves kor közötti idősek hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba dehidratáció miatt, mint a 65-69 év közöttiek. Az időskori kiszáradás gyakran súlyos, esetenként életveszélyes lehet.

Ausztráliától Svédországig világszerte 12 ország, köztük számos helyi, valamint európai, illetve nemzetközi szervezet hívja fel a figyelmet a problémára a Nemzetközi Táplálkozás és Hidratáció Héten (Nutrition and Hydration Week) március 16 és 22 között. A kezdeményezéshez idén először Magyarország is csatlakozott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) képviseletében.

Időskori táplálkozás

Ahogy idősödik az ember, úgy nem csak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is. Időskori táplálkozás

Az időskori dehidratáció rengeteg veszéllyel jár. Súlyos, sokszor életveszélyes sérüléseket okozhat egy-egy kiszáradás miatti esés. Emellett a dehidratáció húgyúti fertőzéseket, tüdő- és fogproblémákat, vesekövet, székrekedést eredményez, illetve csökkenti az agyműködést.

Időskorban, elviekben ugyanúgy kb. napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, mint egy átlagos felnőttnek, mégis, néhány, a korral járó változás miatt sokkal gyakrabban lép fel náluk kiszáradás. Az idősek több gyógyszert szednek, ami növelheti a vizelettel távozó folyadék mennyiségét a szervezetből, blokkolhatja a szomjúságérzetet és egyéb módokon is befolyásolhatja a hidratáltságot. Sok idős valamilyen formában akadályoztatva van a mozgásban, ezért szándékosan korlátozza a vizelési gyakoriságot és kevesebb folyadékot iszik. A vese folyadékmegtartó képessége csökken, így a vizelettel több víz ürül ki. Mivel az idősek memóriája is általában romlik, gyakran megfeledkeznek az ivásról.

„Ez egy olyan probléma, amelynek megoldásában folyamatos figyelemfelhívásra, oktatásra, és az összes érintett – család, gondozó, szakmai szervezetek – segítségére szükség van. Ezért csatlakoztunk a Nemzetközi Táplálkozás és Hidratáció Hét programsorozathoz, melynek részeként március 18-án egy teadélután keretében szeretnénk felhívni a figyelmet az időskori folyadékfogyasztás fontosságára az egészségügyben és a szociális ellátásban.

A kiszáradás

Kiszáradásnak (dehidráció) nevezzük azt az állapotot, mikor a szervezet víztartalma csökken. Háromféle formában fordulhat elő, amelyeket az alapján különíthetők el, hogy a víztartalom csökkenését kíséri-e az ásványi anyag egyensúly felborulása, és milyen irányban. A kiszáradás - Vigyázat, csökkenhet a szomjúságérzet!>>

Első lépésként idén a XVII. kerületi Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 550 lakója számára tartunk előadást egy délutáni tea és egy kis sütemény kíséretében” – mondta Kubányi Jolán, a MDOSZ elnöke.

A szövetség porcelán bögréket és teáskanalakat is adományoz az otthon részére a folyadékfogyasztás serkentése érdekében, továbbá a teadélutánhoz a Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) és az Unilever Food Solutions nyújt támogatást.

Mit tehetünk idős családtagjaink megfelelő folyadékbevitele érdekében?

Sok időskori betegség és állapot speciális étrendet igényel – mint a cukorbetegség, emésztési problémák, nyelési nehézségek – fontos, hogy ehhez is igazítsuk a napi folyadékbevitel mennyiségét és milyenségét.

Az időseknek sokszor nehezükre esik az ivás, a nagyobb víztartalmú ételeket – levest, főzeléket, joghurtot – viszont szívesebben fogyasztják.

Ha rágási-, nyelési nehézségek miatt nem tudnak megbirkózni a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, készítsük el ezeket párolva, rakott vagy töltött formában; áttörve-pürésítve mártásnak, levesnek vagy turmixnak.

A hőség többlet vízveszteséggel jár, ezért figyeljünk arra, hogy a szobában mindig megfelelő hőmérséklet legyen.

Az MDOSZ évek óta szakmai partnere az Európai Hidratációs Intézetnek (EHI), amely együttműködés keretén belül folyamatosan juttatjuk el a szakemberek és a lakosság részére a folyadékfogyasztással összefüggő információkat. 2015-ben az EHI is Szövetségünkkel egy időben csatlakozott a Táplálkozás és Hidratáció Héthez. Szándékunkban áll az elkövetkezendő évben is folytatni a kezdeményezést, és a lehetőségeinkhez mérten tovább bővíteni.

(Comlab)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdet...

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető...

Fehér liszt és fehércukor - Mi az...

A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Kit fenyeget leginkább a kiszáradás?...

Az egészséges életmód részét képzi a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. A felnőtt szervezet napi folyadékigénye 2-2,5...

Tippek a napi folyadékmennyiség...

A megfelelő folyadékfogyasztás alapvető az élethez. Nélkülözhetetlen a szellemi-fizikai teljesítőképességünk fenntartásához, a tanuláshoz...

Kiszáradás - Mik a tünetek? Mi...

Ha a szervezet folyadéktartalma sokkal nagyobb mértékben csökken, mint amilyen mértékben az elveszített folyadék pótlásra kerül, akkor...

A kiszáradás - Vigyázat, csökkenhet...

Kiszáradásnak (dehidráció) nevezzük azt az állapotot, mikor a szervezet víztartalma csökken. Háromféle formában fordulhat elő, amelyek az alapján...

Mire figyelmeztet a szomjúságérzet?

A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.