• A gyakran alkalmazott szteroidok csökkentik a halálozási rátát a kritikus állapotú COVID-19-betegek esetében

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy szeptember 2-án közzétett új kutatás megerősíti, hogy a gyakran alkalmazott, megfizethető árú szteroidok csökkenthetik a halálozást a kritikus állapotú COVID-19-betegek esetében.

    A ’JAMA’ orvosi folyóiratban közzétett elemzés górcső alá vett több mint 1 700 beteg részvételével készített, számos randomizált vizsgálatot. Azok a betegek, akik szteroidokat kaptak, nagyobb valószínűséggel maradtak életben, és náluk nem volt jele a súlyos, nemkívánatos események fokozott kockázatának.

    A 678 fő szteroidokkal kezelt beteg közül a betegek 32,7%-a hunyt el, míg az 1 025 fő általános ellátásban részesülő, vagy placebót kapó beteg közül a betegek 41,5%-a halt meg.

    „A lényeg az, hogy a legsúlyosabb állapotú betegek azok, akik kortikoszteroid kezelést kapnak ezekben a vizsgálatokban, és a kortikoszteroid kezelés hiánya esetén a halálozás nagyon magas, 40% körüli” – mondta Jonathan A. C. Sterne, a Bristoli Egyetem munkatársa, a szeptember 2-án közzétett cikk egyik szerzője. „A kortikoszteroidokkal végzett kezelés a 40%-os halálozást 32%-ra csökkenti, ami egy 20%-os relatív csökkentést jelent, azaz minden 100 betegből, akit kortikoszteroiddal kezelnének, további nyolc maradna életben.”

    Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a szteroidoknak a kritikus állapotú COVID-19-betegek sztenderd ellátásának részét kellene képezniük – írták a kutatók.

    Hirdetés

    „Ezek a vizsgálatok bizonyítékkal szolgálnak és némiképp reményt adnak arra vonatkozóan, hogy egy hatékony, olcsó és biztonságos kezelést sikerült azonosítani" – írta Dr. Hallie Prescott, a Michigani Egyetem munkatársa és Dr. Todd Rice, a Vanderbilt Egyetem munkatársa egy kapcsolódó cikkben.

    Az új elemzés megerősíti azokat az előzetes eredményeket, amelyeket korábban kutatók az Egyesült Királyságban lefolytatott ’Recovery’ elnevezésű vizsgálattal kapcsolatosan megosztottak, és ezeket az eredményeket az új elemzés is tartalmazza. Júniusban azok a kutatók úgy nyilatkoztak, hogy a vizsgálat során a dexametazon alacsony dózisú, 10 napon át történő alkalmazásáról kiderült, hogy egyharmadával csökkentette a halálozás kockázatát azoknál a kórházban kezelt betegeknél, akiknél gépi lélegeztetésre volt szükség.

    A WHO javasolja a COVID-19 kezelésére a kortikoszteroidokat

    Az új kutatás publikálását követően szeptember 2-án az Egészségügyi Világszervezet a kortikoszteroidok alkalmazását ajánlotta a súlyos és kritikus állapotú COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek kezelésére.

    Nem javasolja azonban ezen szteroidok alkalmazását az enyhe COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek esetén, valamint hangsúlyozták, hogy ez az a terület, ahol további kutatásokra van szükség.

    További kutatásokra van szükség, hogy a kortikoszteroidok halálozásra és a COVID-19-megbetegedésből történő felépülésre gyakorolt hosszú távú hatását, valamint a más gyógyszerekkel való kölcsönhatásait feltárjuk.

    A WHO megjegyezte, hogy a szteroidok szerepelnek azoknak az alapvető gyógyszereknek a listáján, amelyek „világszerte alacsony áron és könnyen hozzáférhetők.”

    A WHO már régóta tudta, hogy érdemes tanulmányozni a kortikoszteroidokat – nyilatkozta a kutatásról Dr. Janet Diaz, a WHO egészségügyi vészhelyzetekkel kapcsolatos programjának munkatársa egy, a ’JAMA’ által megrendezett szeptember 2-i eseményen. Ezek a gyógyszerek széles körben elérhetők és tisztában voltak vele, hogy az emberek használnák ezeket.

    Szerencsére sok kutató elkezdte vizsgálni ezeket a terápiákat, akik úgy látták, hogy „ez egy nagyszerű lehetőség” arra, hogy összehozzák a kutatókat a metaanalízishez – mondta.

    ’A COVID-19 kezelésének egyik fontos pillére’

    Dr. Michelle Gong, a ’Montefiore Egészségügyi Központ’ vezető tüdőgyógyásza és intenzív osztályának vezetője szerint a ’JAMA’ szaklapban megjelent publikációk az elérhető legerősebb bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a kortikoszteroidok segíthetnek a COVID-19-megbetegedésben szenvedő betegeken.

    Gong elmondta, hogy úgy gondolja, hogy a legtöbb helyen a COVID-19-megbetegedésben szenvedő betegeknél – különösképp a legsúlyosabb állapotú betegeknél – a kortikoszteroidok alkalmazása felé mozdultak el, miután júniusban beszámoltak a ’Recovery’ vizsgálat eredményeiről, de a ’JAMA’ szaklapban megjelent publikációk ezt „tovább erősítették”.

    Azokat a COVID-19-betegeket, akik kórházba kerülnek, mindig lehetne kortikoszteroidokkal kezelni. Azok esetében azonban, akiknek nincsenek olyan alapbetegségeik, amiket jellemzően szteroidokkal kezelnek, felmerült a kérdés, hogy mennyire lehet előnyös számukra az ilyen kezelés. Az új adatok azt mutatják, hogy még azon betegek számára is előnyösek lehetnek a kortikoszteroidok, akiknek nincsenek olyan alapbetegségeik, amelyekre jellemzően ezeket a készítményeket alkalmazzák.

    „Ez jól megalapozott bizonyítékként szolgál mindannyiunk számára arra vonatkozóan, hogy a kortikoszteroidokat a COVID-19 kezelésének egyik fontos pilléreként alkalmazzuk” – mondta Gong, aki a kutatás során tapasztalt együttműködést egy „igazán figyelemreméltó nemzetközi erőfeszítésnek” nevezte.

    Ez továbbra sem jelenti azt, hogy minden kérdés megválaszolásra került. Számolni kell a szteroidok okozta mellékhatásokkal, másodlagos fertőzés, szepszis esetén okozott immunszupressziós hatásuk következményeivel.

    Még nem egyértelmű, hogy mely betegek számára jár a legnagyobb, és mely betegek számára jár a legkisebb előnnyel a kezelés, illetve hogy mekkora a megfelelő dózis vagy hogy milyen kezelési időtartamot kellene alkalmazni.

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Common steroids reduce deaths among critically ill Covid-19 patients, new analysis confirms (edition.cnn.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.09.08 11:03, Megjelenés: 2020.09.08 11:03
   • Cikkajánló

    Térdfájdalom

    Térdfájdalom

    B. M., szakfordító

    Hogyan előzheti meg ezt a gyakori panaszt? Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    NNK

    Ezekben a magyar városokban robbanhat be még jobban a járvány az előrejelzés szerint.

    Koronavírus - az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból kerül ki

    A koronavírus-járvány második hullámának második sajtótájékoztatóját tartotta ma az operatív törzs. Elhangzott: 186 iskolában került már sor digitális oktatás bevezetésére, ebből 177-ben nem a teljes intézményben. Az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból került ki eddig a második hullámban - írja a portfolio.hu.

    Koronavírus - a gyerekeknél is fontos az influenza elleni oltás

    Bense Tamás házi gyermekorvos fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé teszi a pontosabb diagnózist, illetve a koronavírus-fertőzés felismerését.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.