A szteroidok csökkentik a halálozási rátát a kritikus állapotú COVID-19-betegek esetében

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Egy szeptember 2-án közzétett új kutatás megerősíti, hogy a gyakran alkalmazott, megfizethető árú szteroidok csökkenthetik a halálozást a kritikus állapotú COVID-19-betegek esetében.

A ’JAMA’ orvosi folyóiratban közzétett elemzés górcső alá vett több mint 1 700 beteg részvételével készített, számos randomizált vizsgálatot. Azok a betegek, akik szteroidokat kaptak, nagyobb valószínűséggel maradtak életben, és náluk nem volt jele a súlyos, nemkívánatos események fokozott kockázatának.

A 678 fő szteroidokkal kezelt beteg közül a betegek 32,7%-a hunyt el, míg az 1 025 fő általános ellátásban részesülő, vagy placebót kapó beteg közül a betegek 41,5%-a halt meg.

„A lényeg az, hogy a legsúlyosabb állapotú betegek azok, akik kortikoszteroid kezelést kapnak ezekben a vizsgálatokban, és a kortikoszteroid kezelés hiánya esetén a halálozás nagyon magas, 40% körüli” – mondta Jonathan A. C. Sterne, a Bristoli Egyetem munkatársa, a szeptember 2-án közzétett cikk egyik szerzője. „A kortikoszteroidokkal végzett kezelés a 40%-os halálozást 32%-ra csökkenti, ami egy 20%-os relatív csökkentést jelent, azaz minden 100 betegből, akit kortikoszteroiddal kezelnének, további nyolc maradna életben.”

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a szteroidoknak a kritikus állapotú COVID-19-betegek sztenderd ellátásának részét kellene képezniük – írták a kutatók.

„Ezek a vizsgálatok bizonyítékkal szolgálnak és némiképp reményt adnak arra vonatkozóan, hogy egy hatékony, olcsó és biztonságos kezelést sikerült azonosítani" – írta Dr. Hallie Prescott, a Michigani Egyetem munkatársa és Dr. Todd Rice, a Vanderbilt Egyetem munkatársa egy kapcsolódó cikkben.

Az új elemzés megerősíti azokat az előzetes eredményeket, amelyeket korábban kutatók az Egyesült Királyságban lefolytatott ’Recovery’ elnevezésű vizsgálattal kapcsolatosan megosztottak, és ezeket az eredményeket az új elemzés is tartalmazza. Júniusban azok a kutatók úgy nyilatkoztak, hogy a vizsgálat során a dexametazon alacsony dózisú, 10 napon át történő alkalmazásáról kiderült, hogy egyharmadával csökkentette a halálozás kockázatát azoknál a kórházban kezelt betegeknél, akiknél gépi lélegeztetésre volt szükség.

A WHO javasolja a COVID-19 kezelésére a kortikoszteroidokat

Az új kutatás publikálását követően szeptember 2-án az Egészségügyi Világszervezet a kortikoszteroidok alkalmazását ajánlotta a súlyos és kritikus állapotú COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek kezelésére.

Nem javasolja azonban ezen szteroidok alkalmazását az enyhe COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek esetén, valamint hangsúlyozták, hogy ez az a terület, ahol további kutatásokra van szükség.

További kutatásokra van szükség, hogy a kortikoszteroidok halálozásra és a COVID-19-megbetegedésből történő felépülésre gyakorolt hosszú távú hatását, valamint a más gyógyszerekkel való kölcsönhatásait feltárjuk.

A WHO megjegyezte, hogy a szteroidok szerepelnek azoknak az alapvető gyógyszereknek a listáján, amelyek „világszerte alacsony áron és könnyen hozzáférhetők.”

A WHO már régóta tudta, hogy érdemes tanulmányozni a kortikoszteroidokat – nyilatkozta a kutatásról Dr. Janet Diaz, a WHO egészségügyi vészhelyzetekkel kapcsolatos programjának munkatársa egy, a ’JAMA’ által megrendezett szeptember 2-i eseményen. Ezek a gyógyszerek széles körben elérhetők és tisztában voltak vele, hogy az emberek használnák ezeket.

Szerencsére sok kutató elkezdte vizsgálni ezeket a terápiákat, akik úgy látták, hogy „ez egy nagyszerű lehetőség” arra, hogy összehozzák a kutatókat a metaanalízishez – mondta.

’A COVID-19 kezelésének egyik fontos pillére’

Dr. Michelle Gong, a ’Montefiore Egészségügyi Központ’ vezető tüdőgyógyásza és intenzív osztályának vezetője szerint a ’JAMA’ szaklapban megjelent publikációk az elérhető legerősebb bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a kortikoszteroidok segíthetnek a COVID-19-megbetegedésben szenvedő betegeken.

Gong elmondta, hogy úgy gondolja, hogy a legtöbb helyen a COVID-19-megbetegedésben szenvedő betegeknél – különösképp a legsúlyosabb állapotú betegeknél – a kortikoszteroidok alkalmazása felé mozdultak el, miután júniusban beszámoltak a ’Recovery’ vizsgálat eredményeiről, de a ’JAMA’ szaklapban megjelent publikációk ezt „tovább erősítették”.

Azokat a COVID-19-betegeket, akik kórházba kerülnek, mindig lehetne kortikoszteroidokkal kezelni. Azok esetében azonban, akiknek nincsenek olyan alapbetegségeik, amiket jellemzően szteroidokkal kezelnek, felmerült a kérdés, hogy mennyire lehet előnyös számukra az ilyen kezelés. Az új adatok azt mutatják, hogy még azon betegek számára is előnyösek lehetnek a kortikoszteroidok, akiknek nincsenek olyan alapbetegségeik, amelyekre jellemzően ezeket a készítményeket alkalmazzák.

„Ez jól megalapozott bizonyítékként szolgál mindannyiunk számára arra vonatkozóan, hogy a kortikoszteroidokat a COVID-19 kezelésének egyik fontos pilléreként alkalmazzuk” – mondta Gong, aki a kutatás során tapasztalt együttműködést egy „igazán figyelemreméltó nemzetközi erőfeszítésnek” nevezte.

Ez továbbra sem jelenti azt, hogy minden kérdés megválaszolásra került. Számolni kell a szteroidok okozta mellékhatásokkal, másodlagos fertőzés, szepszis esetén okozott immunszupressziós hatásuk következményeivel.

Még nem egyértelmű, hogy mely betegek számára jár a legnagyobb, és mely betegek számára jár a legkisebb előnnyel a kezelés, illetve hogy mekkora a megfelelő dózis vagy hogy milyen kezelési időtartamot kellene alkalmazni.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Common steroids reduce deaths among critically ill Covid-19 patients, new analysis confirms (edition.cnn.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.