A szteroidok csökkentik a halálozási rátát a kritikus állapotú COVID-19-betegek esetében

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Egy szeptember 2-án közzétett új kutatás megerősíti, hogy a gyakran alkalmazott, megfizethető árú szteroidok csökkenthetik a halálozást a kritikus állapotú COVID-19-betegek esetében.

A ’JAMA’ orvosi folyóiratban közzétett elemzés górcső alá vett több mint 1 700 beteg részvételével készített, számos randomizált vizsgálatot. Azok a betegek, akik szteroidokat kaptak, nagyobb valószínűséggel maradtak életben, és náluk nem volt jele a súlyos, nemkívánatos események fokozott kockázatának.

A 678 fő szteroidokkal kezelt beteg közül a betegek 32,7%-a hunyt el, míg az 1 025 fő általános ellátásban részesülő, vagy placebót kapó beteg közül a betegek 41,5%-a halt meg.

„A lényeg az, hogy a legsúlyosabb állapotú betegek azok, akik kortikoszteroid kezelést kapnak ezekben a vizsgálatokban, és a kortikoszteroid kezelés hiánya esetén a halálozás nagyon magas, 40% körüli” – mondta Jonathan A. C. Sterne, a Bristoli Egyetem munkatársa, a szeptember 2-án közzétett cikk egyik szerzője. „A kortikoszteroidokkal végzett kezelés a 40%-os halálozást 32%-ra csökkenti, ami egy 20%-os relatív csökkentést jelent, azaz minden 100 betegből, akit kortikoszteroiddal kezelnének, további nyolc maradna életben.”

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a szteroidoknak a kritikus állapotú COVID-19-betegek sztenderd ellátásának részét kellene képezniük – írták a kutatók.

„Ezek a vizsgálatok bizonyítékkal szolgálnak és némiképp reményt adnak arra vonatkozóan, hogy egy hatékony, olcsó és biztonságos kezelést sikerült azonosítani" – írta Dr. Hallie Prescott, a Michigani Egyetem munkatársa és Dr. Todd Rice, a Vanderbilt Egyetem munkatársa egy kapcsolódó cikkben.

Az új elemzés megerősíti azokat az előzetes eredményeket, amelyeket korábban kutatók az Egyesült Királyságban lefolytatott ’Recovery’ elnevezésű vizsgálattal kapcsolatosan megosztottak, és ezeket az eredményeket az új elemzés is tartalmazza. Júniusban azok a kutatók úgy nyilatkoztak, hogy a vizsgálat során a dexametazon alacsony dózisú, 10 napon át történő alkalmazásáról kiderült, hogy egyharmadával csökkentette a halálozás kockázatát azoknál a kórházban kezelt betegeknél, akiknél gépi lélegeztetésre volt szükség.

A WHO javasolja a COVID-19 kezelésére a kortikoszteroidokat

Az új kutatás publikálását követően szeptember 2-án az Egészségügyi Világszervezet a kortikoszteroidok alkalmazását ajánlotta a súlyos és kritikus állapotú COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek kezelésére.

Nem javasolja azonban ezen szteroidok alkalmazását az enyhe COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek esetén, valamint hangsúlyozták, hogy ez az a terület, ahol további kutatásokra van szükség.

További kutatásokra van szükség, hogy a kortikoszteroidok halálozásra és a COVID-19-megbetegedésből történő felépülésre gyakorolt hosszú távú hatását, valamint a más gyógyszerekkel való kölcsönhatásait feltárjuk.

A WHO megjegyezte, hogy a szteroidok szerepelnek azoknak az alapvető gyógyszereknek a listáján, amelyek „világszerte alacsony áron és könnyen hozzáférhetők.”

A WHO már régóta tudta, hogy érdemes tanulmányozni a kortikoszteroidokat – nyilatkozta a kutatásról Dr. Janet Diaz, a WHO egészségügyi vészhelyzetekkel kapcsolatos programjának munkatársa egy, a ’JAMA’ által megrendezett szeptember 2-i eseményen. Ezek a gyógyszerek széles körben elérhetők és tisztában voltak vele, hogy az emberek használnák ezeket.

Szerencsére sok kutató elkezdte vizsgálni ezeket a terápiákat, akik úgy látták, hogy „ez egy nagyszerű lehetőség” arra, hogy összehozzák a kutatókat a metaanalízishez – mondta.

’A COVID-19 kezelésének egyik fontos pillére’

Dr. Michelle Gong, a ’Montefiore Egészségügyi Központ’ vezető tüdőgyógyásza és intenzív osztályának vezetője szerint a ’JAMA’ szaklapban megjelent publikációk az elérhető legerősebb bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a kortikoszteroidok segíthetnek a COVID-19-megbetegedésben szenvedő betegeken.

Gong elmondta, hogy úgy gondolja, hogy a legtöbb helyen a COVID-19-megbetegedésben szenvedő betegeknél – különösképp a legsúlyosabb állapotú betegeknél – a kortikoszteroidok alkalmazása felé mozdultak el, miután júniusban beszámoltak a ’Recovery’ vizsgálat eredményeiről, de a ’JAMA’ szaklapban megjelent publikációk ezt „tovább erősítették”.

Azokat a COVID-19-betegeket, akik kórházba kerülnek, mindig lehetne kortikoszteroidokkal kezelni. Azok esetében azonban, akiknek nincsenek olyan alapbetegségeik, amiket jellemzően szteroidokkal kezelnek, felmerült a kérdés, hogy mennyire lehet előnyös számukra az ilyen kezelés. Az új adatok azt mutatják, hogy még azon betegek számára is előnyösek lehetnek a kortikoszteroidok, akiknek nincsenek olyan alapbetegségeik, amelyekre jellemzően ezeket a készítményeket alkalmazzák.

„Ez jól megalapozott bizonyítékként szolgál mindannyiunk számára arra vonatkozóan, hogy a kortikoszteroidokat a COVID-19 kezelésének egyik fontos pilléreként alkalmazzuk” – mondta Gong, aki a kutatás során tapasztalt együttműködést egy „igazán figyelemreméltó nemzetközi erőfeszítésnek” nevezte.

Ez továbbra sem jelenti azt, hogy minden kérdés megválaszolásra került. Számolni kell a szteroidok okozta mellékhatásokkal, másodlagos fertőzés, szepszis esetén okozott immunszupressziós hatásuk következményeivel.

Még nem egyértelmű, hogy mely betegek számára jár a legnagyobb, és mely betegek számára jár a legkisebb előnnyel a kezelés, illetve hogy mekkora a megfelelő dózis vagy hogy milyen kezelési időtartamot kellene alkalmazni.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Common steroids reduce deaths among critically ill Covid-19 patients, new analysis confirms (edition.cnn.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Továbbra is emelkedik a szennyvízben...

Országos átlagban tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Koronavírus - 18 078 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 414 563 fő, közülük 6 201 022 fő a második, 3 890 728 fő a harmadik, 324 187...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Meddig maradhatnak fertőzőképesek a...

Vajon mennyi ideig marad(hat)nak fertőzőképesek a koronavírusos emberek? A tudományos módszerekkel erre vonatkozóan összegyűjtött adatokat vesszük...

Amit a koronavírus...

A legtöbb COVID-19-ből felépülő ember rendelkezik valamilyen védelemmel a COVID-19 ellen az antitesteknek és egyéb immunválaszoknak köszönhetően....

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.