Újabb COVID-gyógyszer bizonyította, hogy életmentő lehet

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Brit kutatók a koronavírus miatt megbetegedettek kezelésére újabb gyógyszer hatásosságát erősítették meg - adta hírül a BBC. A gyulladáscsökkentő hatóanyag (baricitinib) eredeti alkalmazási helye a reumatoid artritisz (RA) terápiája.

A hatékonyságát vizsgáló gyógyszerpróbák tanúsága szerint a baricitinib használata révén a súlyos állapota miatt kórházi ápolásra szoruló minden ötödik COVID-betegnél meg lehet előzni a halál kockázatát. Ez a szer más COVID-ellenes terápia, így tehát az olcsó dexametazon szteroidkezelés mellett is alkalmazható, és tovább lehet növelni az életmentési esélyeket – mondják a kutatók. Akár a felére lehet csökkenteni ezáltal az elhalálozást.

Bár a vakcinák igen jó eredményt értek el a fertőzések visszaszorításában és sok élet megmentésében, mégis, még mindig vannak olyanok, akik megfertőződnek, és egyeseknél nagyon súlyos koronavírus betegség alakul ki. Most úgy látszik, hogy néhány nagyon súlyos állapotú, lélegeztetőgépen lévő beteg sokkal jobban lett, miután baricitinib tablettát kapott.

A korábban már igazolt hatású dexametazon, tocilizumab és ronapreve kezelés szakértők szerint világszerte megváltoztatták a klinikai gyakorlatot, és százezrek, ha nem milliók köszönhetik életüket ezen terápiáknak. A baricitinib esetében javulás ahhoz képest mutatkozott, hogy milyen hatással volt rájuk a többi már igazoltan sikeres, életmentő COVID-elleni gyógyszer. A Recovery Trial elnevezésű gyógyszerpróba több mint 47 ezer résztvevővel zajlott az Egyesült Királyságban, és ezzel a COVID-19 kezelése terén ez minősül a világon a legnagyobb hasonló kutatásnak.

Mely kezelések a leghatékonyabbak a COVID-19 ellen?

Napjainkban sokféle gyógyszer segíti a koronavírus okozta megbetegedés elleni küzdelmet. Gyulladásgátlók, amelyek az immunrendszer halálos következménnyel járó túlzó reakciójátt állítják le. Antivirális szerek, amelyek a koronavírus duplázódásának folyamatát nehezítik a szervezeten belül. Ellenanyag terápiák, amelyek a vírus elleni támadásra serkentik az immunrendszert.

A súlyos állapotuk miatt kórházba kerülő COVID-betegeknél a tüdőkárosodás előidézéséért elsősorban a túlzott immunválasz (citokinvihar) a felelős. A mostani friss eredmények nem csak azt mutatják, hogy a baricitinib kezelés javítja ezen betegek túlélési esélyeit, hanem azt is, hogy a többi szer (a dexametazon és a tocilizumab) hatását tovább növelve csillapítják a túlzott immunválaszt. „Ez pedig azt a lehetőséget nyitja ki, hogy némely vég-állapotban lévő betegnél a gyulladásgátlók kombinációjának alkalmazásával még tovább csökkenhet az elhalálozás kockázata.” nyilatkozta a vizsgálat főfelügyelője, Sir Martin Landray epidemiológus orvosprofesszor (Oxford Population Health).

A legújabb gyógyszer, a baricitinib felfedezésében a DNS-hez kapcsolódóan végzett kutatás is segítséget jelentett. A Genomicc elnevezésű vizsgálat azt próbálta megérteni, hogy mi állhat annak hátterében, hogy egyes koronavírus-fertőzötteknél még tünet sem jelentkezik, vagy csak alig, miközben mások igen súlyosan megbetegszenek. A választ az emberi génekben keresték, amikor az intenzív ellátás pácienseinek génkészletét hasonlították össze egészségesek DNS-ével. Végeredményként pedig néhány kulcsfontosságú genetikai különbséget találtak, egy ilyen eltérés a TYK2 génben mutatkozott. Ha ez a gén hibás, akkor az immunválasz kontroll nélkülivé válhat. Ez a genetikai felfedezés volt az, ami elvezetett a baricitinib terápia kidolgozásához.

Lásd még A COVID-19 kezelési lehetőségei

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró; lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus
Forrás: Another life-saving Covid drug identified (BBC News)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.