• A felfekvés fokozatai és megelőzése

    Dr. Gál Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    A decubitus, más néven felfekvés vagy nyomási fekély sok tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős beteget érint. Az otthonukban ápolt betegeknél nagyon nehéz feladat a felfekvés megelőzése, kivédése. A megelőzés nemcsak a fájdalom kivédése miatt nagyon fontos teendő, hanem azért is, mert a kialakuló mély fekély súlyos fertőzés kialakulásához vezethet, ami veszélyeztetheti a beteg életét.

    A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, körülírt szövetelhalás következménye. Általában súlyos alapbetegség miatt tartósan ágyhoz kötött betegeken alakul ki a keresztcsont és a sarkak feletti bőrben és nagyon rossz gyógyhajlamot mutat.

    A felfekvés súlyossági fokozatai

    A decubitus fekély mérete és mélysége attól függ, hogy a fennálló nyomás ereje mekkora és mennyi ideig áll fenn. Súlyossági fokozatok szerinti felosztásuk a seb mélységén alapul.

    1. stádium: Tartós bőrpír a nyomásnak kitett helyeken. A vörösödés ujjnyomásra sem tűnik el, a bőr vizenyős, tartósan meleg tapintatú, de fájdalmas duzzanatok, keményedések is lehetnek. A bőr elvékonyodott, sérülékeny és fájdalmas.

    2. stádium: A bőr felső rétegei: a hám és az irha sérült. Felületi horzsolás, de az irha felső részéig terjedő felületesebb fekélyek is ide tartoznak. A seb fájdalmas, de ebben a stádiumban még jól kezelhető.

    3. stádium: Ebben a fázisban a bőr teljes rétege elhal, sőt az inak, izmok, ínszalagok is sérültek lehetnek. A szövetelhalás felszíne lehet száraz, barnásvörös vagy feketésen elszínezett, de lehet nedvező és lepedékes is. Ilyenkor általában kellemetlen szagú. Ebben a fázisban már érzéketlen, fájdalmatlan az adott terület, a seb gyógyulási hajlama igen rossz.

    4. stádium: A felfekvés ezen stádiumában osteomyelitis, azaz csontvelőgyulladás jellemző. A csontszövetek láthatóvá válnak, mély sipolyok is kialakulhatnak.

    Léteznek ún. „zárt felfekvések” is, amikor a mélyebb szövetek elhaltak, de a felületüket még borítja egy vékony vagy pörkös, esetleg elhalt bőrfelület. Ilyenek például nagyon hosszú altatással járó műtét során jöhetnek létre.

    Hirdetés

    A felfekvés megelőzése

    Az otthonában ápolt betegnél nagyon fontos, hogy gondoljunk a felfekvés kialakulásának lehetőségére, előzzük meg azt! A megelőzés lényege, hogy csökkentsük a terhelő nyomás mértékét és idejét.

    A nyomás idejét a beteg forgatásával csökkenthetjük. Ne feküdjön mindig hanyatt, rendszeresen 2 óránként forgassuk jobbra és balra is. Puha párnákkal, matracokkal rögzítsük ebben a pozícióban. A terhelő nyomás mértéke is csökkenthető ferde oldalfekvéssel és a sarkak, valamint a keresztcsont alá helyezett puha decubitus párnákkal. Elengedhetetlen természetesen ezzel párhuzamosan a beteg általános állapotának javítása és a felfekvés kockázati tényezőinek csökkentése.

    Tisztítsuk rendszeresen a beteg bőrét és gondoskodjunk róla, hogy az összefekvő területek megfelelően szárazak legyenek. A veszélyeztetett bőrfelületeket pedig hidratáló krémekkel ápoljuk, masszírozzuk be. Legalább naponta egyszer ellenőrizni kell a nyomásnak kitett területeken a bőr állapotát. Az ülő helyzetben töltött időt korlátozni kell. Ne emeljük 30 foknál magasabbra az ágy feji végét, csak az étkezések idejére. Lehetőleg ösztönözni kell a beteget az aktivitásra. Megfelelő ágyfelszínt kell kialakítani, a lepedő legyen mindig gyűrődésmentes és száraz. Ha van rá mód, alkalmazni kell a speciális matracokat, decubitus párnákat. A széklet- és vizelettartási zavarokat kezelni, de legalábbis uralni kell. Fontos a megfelelő fehérjetartalmú, kalóriadús étrend biztosítása.

    A kialakult felfekvés kezelése

    A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell. A kezelés során orvosi feladat az elhalt szövetek sebészi eltávolítása, a seb feltisztításához szükséges ún. „intelligens” kötszerek elrendelése. Jelenleg ilyen kötszereket sebész, bőrgyógyász vagy rehabilitációs szakorvos rendelhet havi rendszerességgel. A sebellátásban otthonápolási szolgálatok nyújthatnak segítséget. Ezt viszont a beteg háziorvosa rendelheti el. Az otthoni ápolás során nagyon fontos, hogy a megelőzés során részletezett teendőket a kezelés során is alkalmazzuk.

    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2020.09.03 20:33, Megjelenés: 2017.07.31 09:41
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Felfekvés megelőzése, kezelése

    A felfekvés (latinul decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Felfekvés gondos ápolás mellett - Az orvos válaszol

    Idős, fekvőbeteg édesanyámat otthon ápolom. Egy kisebb kiterjedésű felfekvés alakult ki nála a hátán, a rendszeres és gondos ápolás mellett is. Milyen tanácsokat, esetleg készítményeket tudnak ajánlani, hogy egyrészt sikerüljön elmulasztani a felfekvést, illetve hogy máshol ne alakuljon ki?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.