• Egy tanulmány szerint a vérhígítók segíthetnek a súlyos COVID-19-fertőzött betegeken

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A vérhígító gyógyszerek segíthetnek megmenteni a legsúlyosabb állapotú koronavírus-fertőzött betegeket, jelentették orvosok szerdán.

    A New York-i Mount Sinai kórház orvosi csapatának felfedezése segíthet abban a kérdésben, ami sokkolta a koronavírusos betegeket kezelő orvosokat világszerte, miszerint a test minden részében kialakuló vérrögök okoznak komplikációt az így is nagyon nehezen kezelhető betegségnél.

    A csapat jelenleg kísérleteket folytat annak érdekében, hogy kiderítsék, mely véralvadásgátlók és milyen dózisban hatnak a legjobban.

    "Azok közül a betegek közül, akik egyéb kezelések mellett véralvadásgátló gyógyszereket is kaptak, lényegesen többen lettek jobban, mint azok közül, akik csak másfajta kezelést kaptak, de véralvadásgátlót nem" - nyilatkozta Dr. Valentin Fuster, a Mount Sinai kórház kardiológiai főorvosa a CNN-nek.

    "Ennek az eredménynek már most jelentősége van. Véleményem szerint ezeknek a betegeknek véralvadásgátló kezelést is kellene kapniuk" - tette hozzá.

    Az eredmények azonban nem elég egyértelműek ahhoz, hogy megalapozott ajánlást lehessen adni. Az orvosi csapat megjegyezte, hogy a súlyosabb állapotú betegek nagyobb valószínűséggel kaptak vérhígítót.

    Hirdetés

    Továbbfejlesztett eredmények

    Fuster és kollégái több mint 2 700 beteg esetét nézték meg a koronavírus-járvánnyal erősen sújtott New Yorkban található Mount Sinai kórházban. Márciustól kezdve néhány beteg véralvadásgátló kezelést kezdett kapni az orvosok egyedi, betegágy mellett hozott döntései alapján.

    A csapat szisztematikusan megvizsgálta, hogy jelentett-e különbséget a véralvadásgátló adása. Az eredmény az, hogy igen, különösképpen a lélegeztetőgépen lévő betegek esetében.

    Azt találták, hogy a vérhígítót kapó, lélegeztetőgépen lévő betegek 29%-a halt meg, azzal szemben, hogy azon betegek 63%-a halt meg, akik lélegeztetőgépen voltak, de nem kaptak vérhígítót.

    "Arra a következtetésre jutottunk, hogy a szisztémás véralvadásgátlók alkalmazása összefüggésbe hozható a kórházban kezelt COVID-19 betegség jobb kimenetelével" - írták a jelentésükben, melyet az Amerikai Kardiológus Társaság Lapjában (JACC-ban) publikáltak.

    A kutatók nem találtak arra utaló jelet, hogy a vérhígítót kapó betegek esetében szignifikánsan nagyobb valószínűséggel alakult volna ki vérzés, ami ezen gyógyszerek alkalmazásának egyik kockázata.

    Különböző betegek különböző dózisokban kaptak eltérő vérhígító gyógyszereket, emiatt fontos rendszerezetten tanulmányozni, mely gyógyszer és dózis kombináció működik a legjobban, mondta Fuster.

    A vérrögképződés megkérdőjelezhetetlenül probléma

    Az orvosi csapat, aki elkezdte ezt a vizsgálatot, folytatja a különböző dózisok tesztelését a klasszikus vérhígítók, a heparinok, és az új orális antikoagulánsok, mint például a dabigatran (direkt thrombininhibitor hatóanyag) esetében is egyaránt.

    Nincs vita azzal kapcsolatban, hogy a vérrögképződés egy jelentős halálozási ok a COVID-19 betegek esetén, mondta Fuster.

    Fuster azt is szeretné vizsgálni, hogy a vérhígítók segíthetnek-e azokon is, akik nem annyira súlyos betegek, hogy bekerüljenek kórházba. Néhány kórház aggasztó stroke eseteket jelentett 50 év alatti betegek esetében, akik normál esetben nem magas kockázatúak ilyen tekintetben. Számos esetben később beigazolódott, hogy koronavírus-fertőzöttek voltak.

    Egyelőre még nem világos, hogy a koronavírus miért okoz vérrögképződést, de azt gondoljuk, hogy súlyos vírusfertőzés esetén számolni lehet a véralvadás fokozódásával.

    Azt szintén meg kell jegyezni, hogy súlyos, akár többszervi elégtelenséggel járó, vagy intenzív ellátást igénylő állapotokban szinte mindig szükséges vérhígító adása a vérrögképződés megelőzésére.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Blood thinners may help patients with severe Covid-19 infections, study finds (edition.cnn.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.10 04:33, Megjelenés: 2020.05.10 04:33
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Koronavírus - Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak

    Hétfőtől ismét szigorításokat vezetnek be az északkelet-olaszországi Veneto tartományban, mert a koronavírus terjedését mutató reprodukciós ráta emelkedett.

    Koronavírus - Az Európai Bizottság engedélyezte a remdesivir forgalomba hozatalát

    Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.