• Dr. Fáklya Mónika

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        2215

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Bemutatkozás:


        1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.



        Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.



        Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.



        2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.



        A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.



        Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.



        Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

      • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
        Tisztelt kérdező! Mivel a TSH rendben van, nem kell gyógyszeres kezelés. Az alsó határnál levő fT4 a teste nagyobb víztartalma miatt van, ez a kismamáknál gyakori.
        Tisztelt kérdező! Egy mikroadenoma nem változtatja meg a sella méretét. A hormoneltérései miatt javaslom endokrinológiai szakvizsgálatát.
        Tisztelt kérdező! Mivel a pajzsmirigy leletei normálisak, a panaszait nem magyarázzák. Belgyógyásznál javaslom vizsgálatát.
        Tisztelt kérdező! Ezek az eredmények rendben vannak.
        Tisztelt kérdező! Igen, rendben vannak.
        Tisztelt kérdező! Ezek az értékek rendben vannak.
        Tisztelt kérdező! A Letrox nem szokott hányingert okozni. Az fT4 szint alacsony, ez alapján indokolt a hormonpótlás, de a a TSH eredménye rendben van. Ez elég ritkán fordul elő. Javaslom a hormonszint mérések ismétlését a gyógyszer indítása előtt.
        Tisztelt kérdező! Ezek az értékek autoimmun pajzsmirigy gyulladásra utalnak, amely önnél már alulműködést okozott. Feltétlenül szükséges a hormonpótlás mind a teherbe eséshez, mind a terhesség alatt.
        Tisztelt kérdező! A prolactin szintet a stressz megemelheti. Mivel a 2. eredmény rendben van, jelenleg nem szükséges az MRI vizsgálat véleményem szerint.
        Tisztelt kérdező! Emelje lassan a gyógyszer adagját, akár 12,5 ug-onként. A hatóanyag mindegyik gyógyszernél ugyanaz, így a készítmények közül mindegy mit választanak. (bár a Syntroxine-t nem lehet osztani)jRemélem, így fogja tudni szedni a gyógyszert.
        Tisztelt kérdező! Ezek az eredmények rendben vannak, önnek nincs szüksége gyógyszeres kezelésre.
        Tisztelt kérdező! Mivel az Letroxot reggel, étkezés előtt javasolt beszedni, azt javaslom, hogy szedje pl. este az estrafemet. 2 óra különbséget mindenképpen javaslok.
        Tisztelt kérdező! Igen. Fontos lenne a diétáját betartani és a testsúlyát csökkenteni.
        Tisztelt kérdező! Ezek mellett a terhességnek nincs akadálya, de mivel az adatok hiányosak, ez csak ezen eredmények alapján mondott vélemény.
        Tisztelt kérdező! Szedheti a jódos terhesvitamint. Várandósság esetén mivel a babának szüksége van a jódra ez nem ellenjavallt. Mivel a TSH rendben van, nem kell változtani a gyógyszeren, mert a terhes nők testének víztartalma magasabb és e miatt mérik alacsonyabbnak az fT4 szintet. Terhesség esetén ezért más a normál tartomány.