• Dr. Fáklya Mónika

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        2259

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Bemutatkozás:


        1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.



        Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.



        2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett. A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.



        Magánrendelés: Debrecen, Bem tér 14.

        Rendelési idő: kedd és csütörtök, 15-18 óra között.

        Időpont kérése: 06-30/645-7664 telefonszámon.

        Honlap: www.gyermekendokrin.hu

      • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
        Tisztelt kérdező! Terheléses Prolactin vizsgálatot ma már nem végzünk, mert nem ad semmire információt. A szempanaszait nem magyarázza ez az eredmény.
        Tisztelt kérdező! Ez még nem okozhat tüneteket, de mivel a felső határ közelében van az érték, érdemes lenne további vizsgálatokat végezni, hogy ennek oka kiderüljön. (aTPO, aTg)
        Tisztelt kérdező! A microadenoma egy kis képlet az agyalapi mirigyben, ami termelhet hormont is. Ekkora méretben teendő nincsen vele. A Bromocriptin szedése elegendő, és időnként indokolt kontroll MRI- vel megnézni, hogy változik-e a nagysága.
        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy működésére a legtöbb göb nincsen hatással, ezért nem befolyásolja a hormonszintek eredményeit. Az 1 cm feletti göböket annak megítélésére, hogy jó vagy rosszindulatú sejteket tartalmaznak, aspiratios citólógiával lehet vizsgálni. Ebbe ön egyezik, vagy nem egyezik bele, de ha elmarad, annak következményeit is önnek kell viselnie. A beavatkozás igen igen ritkán jár bármilyen problémával.
        Tisztelt kérdező! Referencia tartományt nem adott meg, a lelet értékeléséhez ez szükséges. A panaszai miatt mindenképpen javaslom, hogy keressen fel endokrinológust.
        Tisztelt kérdező! Panaszait a pajzsmirigy statusa nem magyarázza. Pszichiátriai gondozása javasolt.
        Tisztelt kérdező! Önmagában a TSH érték alapján, főként, hogy csak minimálisan emelkedett, nem javasolnék hormonpótlást. Ki kell deríteni, hogy mi okozza, mert ha pl. jódhiány, akkor jódpótlás elegendő. Ha autoimmun gyulladás,akkor jöhet szóba a szelén pótlása, súlyosbodás esetén a hormonpótlás.
        Tisztelt kérdező! A laboreredmény nem volt a leveléhez csatolva, így ezt nem tudom megnézni. Ha a TSH rendben van, akkor nincs pm túlműködése, de a tünetei kivizsgálást indokolnak.
        Tisztelt kérdező! Az ön pajzsmirigye normálisan működik. Az enyhe aTg emelkedés nagyon kicsi, véleményem szerint nem jelentős. Ez az érték autoimmun gyulladásokban emelkedik meg, de ez olyan kisfokú emelkedés, hogy nem igényel teendőt. Egy kis szelénpótlás jót tehet, szelénkészítményeket recept nélkül lehet vásárolni a gyógyszertárakban.
        Tisztelt kérdező! Ha a pajzsmirigy működése normális, a gyermeke nincs veszélyben. Ez a pajzsmirigy méret nem igazán nagy, véleményem szerint nincs oka aggodalomra.
        Tisztelt kérdező! Igen, ez az érték magasabb a kívánatosnál. Azt, hogy ezt mi okozhatja a megadott információk birtokában nem lehet eldönteni.
        Tisztelt kérdező ! Ez olyan minimális eltérés, hogy nincs oka e miatt aggodalomra. Időnként a mellből nyomásra ürülhet kis mennyiségű váladék, ez főleg a ciklus második felében fordulhat elő. Ennek ellenére azért ezt a panaszt érdemes megnézetni emlőcentrumban. A prolactin szintet csak ismételteni javaslom.
        Tisztelt kérdező! A fogamzásgátló szedése mellett levett pajzsmirigy hormon szintek megbízhatóak, így nincs oka aggodalomra. Ezek a tünetetek fokozott szorongása miatt vannak, ha nem javul, javaslom, hogy pszichológust vagy pszichiátert keressen fel, hogy kezelést kapjon,
        Kedves édesapa! Ezen laborértékek egyike sem ad magyarázatot ilyen mértékű hajhullásra. Érdemes lenne bőrgyógyásznak megmutatni, hogy nincs-e fertőzés a fejbőrön, (pl. gomba) illetve még a góckutatás ami ilyen esetben javasolt. Ez torokváladék tenyésztés, fogászati vizsgálat és vizelettenyésztést jelent. A tesztoszteron szint is megmérethető, de ha a férfias típusú szőrösödés nincs a panaszok között, akkor ezt nem tartom valószínűnek.
        Tisztelt kérdező! A cukorterhelésénél a 120 perces cukorértéke magas. Mindenképpen javaslom, hogy diabetológushoz menjen el, mivel csökkent glükóztoleranciája van, ami a cukorbetegség "előszobája", kezelést tesz szükségessé. Ennek nem elhanyagolható része a testsúly csökkentése. Mivel a megadott eredmények nem támasztják alá a hormonzavart, hiszen mind a pajzsmirigy, mind a mellékvese hormonszintje rendben van, az étkezését, és a mozgását kell megváltoztatni. Érdemes lenne dietetikussal is beszélnie ez ügyben. Ha nem megy így sem, létezik a fogyást elősegítő gyógyszeres kezelés is, ezt belgyógyász, obezitológus, vagy endokrinológus tudja beállítani önnek.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés