• Dr. Fáklya Mónika

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        2273

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Bemutatkozás:


        1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.



        Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.



        2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett. A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.



        Magánrendelés: Debrecen, Bem tér 14.

        Rendelési idő: kedd és csütörtök, 15-18 óra között.

        Időpont kérése: 06-30/645-7664 telefonszámon.

        Honlap: www.gyermekendokrin.hu

      • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
        Tisztelt kérdező! Igen, a jelenlegi gyógyszeradagja kevés, ezt fel kell emelni. Az 50 ug szedhető. Ez után 1 hónappal TSH, fT4 kontroll javasolt, és az akkori eredmény szerint lehet tovább haladni a gyógyszeradag módosításával. a koleszterin szint a kifejezett alulműködés miatt ugrott meg, ha beáll a pajzsmirigy hormon szint, akkor ez is rendbe fog jönni.
        Tisztelt kérdező! Ennyi eredményből nem lehet IR diagnózist felállítani. Egyrészt nincsen mellette inzulin érték, másrészt mind a 0, mind a 120 perces glükóz érték normális. A panaszai nem IR tipikus panaszok.
        Tisztelt kérdező! Nem értem a hét végi szüneteket. a magam részéről úgy javasolnám beállítani a gyógyszert, hogy minden nap azonos adagot szedjen. Hiszen így a hét 2 napján ön hormonálisan nincsen rendben. E mellett, a panaszai miatt a nemi hormonok ellenőrzése is szóba jön véleményem szerint. A panaszai nem vezethetők vissza ahogyan ön írta "sugárhatásra", de a terápia átalakítása véleményem szerint hasznos lenne.
        Tisztelt kérdező! A szója ismert fitoösztrogén tartalmú gyógyszer. Az hogy a gyártás során a belőle készült lecitinben van-e még fitoösztrogén, sajnos nem tudom megmondani. a fitoösztrogén hatással lehet a női emlőszövetre és a pajzsmirigy hormon szintek mérésére is lehet kis befolyása.
        Tisztel kérdező! Ez a hormonszint az ön életkorában normális.
        Tisztelt kérdező! Nem kell aggódnia. Ez nem olyan eltérés, ami gondot okozna. Jódozott sót használjon.
        Tisztelt kérdező, mivel a TSH értéke jó, az enyhe fT4 érték eltérése leginkább mérési hibának tűnik. Ismétlése javasolt. A többi eredmény rendben van.
        Tisztel kérdező! Az ön életkorában ez a TSH nem igényel kezelést. A pajzsmirigy funkciót követni javaslom, és ha a TSH növekvő tendenciát mutat, akkor lehet indokolt a hormonpótlás. Endokrinológus bevonását javaslom.
        Tisztelt kérdező! A göb 1 cm-nél kisebb, így teendő nincsen jelenleg vele a követésen kívül. Az inhomogén echoszerkezet autoimmun gyulladást jelezhet. Mivel a TSH rendben van, egyelőre hormonpótlási igénye nincsen, de a pajzsmirigy működését is követni kell rendszeresen.
        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigyben levő 1 cm alatti göbökkel teendő nincsen, UH-os követés javasolt.
        Tisztelt kérdező! Mivel minden labor más referenciatartományokkal dolgozik, ezek leírása nélkül nem adható korrekt vélemény a leletről. A nemi hormon szinteket egyébként is adott időpontban javasolt levetetni, amely a menses 3.-5. napja között van. (Első nap a menses jelentkezése) A laboreredményei az általam ismert labor referencia értékekhez viszonyítva a ciklus második felének megfelelnek, de a fentiek figyelembe vételével javaslom a következő mintavételt.
        Tisztelt kérdező! Véleményem szerint szedheti együtt a két gyógyszert. (ne egyszerre vegye be őket)
        Tisztelt kérdező! Az L-thyroxin csökkentése megfelelő döntés volt. A petefészek nem merül ki a pajzsmirigy hormonpótlás miatt, e miatt ne aggódjon. A természetes teherbe esésre megvan minden esélye. A TSH ingadozás ebben a betegségben normális, és az aktuális igényekhez kell a hormonpótlást hangolni. A PCO "gyógyszere" a helyes életmód első körben.
        Tisztelt kérdező! Terheléses Prolactin vizsgálatot ma már nem végzünk, mert nem ad semmire információt. A szempanaszait nem magyarázza ez az eredmény.
        Tisztelt kérdező! Ez még nem okozhat tüneteket, de mivel a felső határ közelében van az érték, érdemes lenne további vizsgálatokat végezni, hogy ennek oka kiderüljön. (aTPO, aTg)
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés