• Dr. Fáklya Mónika

    endokrinológus, gyermekgyógyász

    2251

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    endokrinológus, gyermekgyógyász

    Bemutatkozás:


    1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.    Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.    Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.    2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.    A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.    Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.    Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

   • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
    Tisztelt kérdező! Nem vagyok járatos a gyógynövény készítmények alkalmazásában. Hormonhiányt laboratóriumi méréssel lehet bizonyítani, arra kevés az, hogy ritkult a szemöldöke. A férfiak hajhullása ellen igazán hatékony szert jelenleg nem ismerek, a jelenleg forgalomban levő külsőleges készítmények és vitaminok csak lassíthatják a folyamatot, de nem állítják meg. Ha létezne igazán hatékony gyógyszer, akkor azt bevizsgált és igazolt tesztek után hivatalosan is gyártanák a gyógyszergyárak, hiszen ha jobban belegondol, ennek óriási piaca lenne.
    Tisztelt kérdező! Hormonzavart az endokrinológiai szakrendelésen lehet kizárni. Amennyiben itt nem találnak eltérést pánikbetegég irányában javaslom további vizsgálatait.
    Tisztelt kérdező! Véleményem szerint nem lesz baj a brokkolikivonattól. Az onkológiai szerekben sajnos nem vagyok járatos, így ennek a kérdésnek a megválaszolását az onkológusára bíznám.
    Tisztelt kérdező/ Igen, szedheti.
    Tisztelt kérdező! Ezek a női hormon szintek valóban alacsonyak. A koleszterin szintje viszont kifejezetten magas. Feltétlenül javaslom a kivizsgálását. Ki kellene zárni a pajzsmirigy esetleges működészavarát is a nemi működés részletesebb vizsgálata mellett. Amennyiben itt nem derül fény a magas koleszterinszint okára, lipid szakrendelés felkeresése is javasolt.
    Tisztelt kérdező! A göb növekedése nem állítható meg sajnos, és az orvosának igaza van a műtétet illetően. Van radiofrekvenciás kezelés a jóindulatú göbökre, de ez csak magánellátásban érhető el, meglehetősen magas áron. Interneten erről tud tájékozódni.
    Tisztelt kérdező! Ebben az esetben hormonpótlás javasolt az ön életkorában. Ezt nem fogja tudni fűvel megoldani.
    Tisztelt kérdező! Követése javasolt mind a hormonszintek, mind a göbök tekintetében. legalább egy alkalommal jó lenne, ha látná endokrinológus szakorvos is, de ha nem romlik, ezt követően a háziorvos is tudja követni.
    Tisztelt kérdező! Kis mennyiségű pajzsmirigy hormon pótlás javasolt. Ilyen kis emelkedéstől nem lett baja a magzatnak, de a továbbiakban javaslom a hormonpótlást.
    Tisztelt kérdező! A betegsége szempontjából teljesen mindegy melyik készítményt választja. Remélem megtalálja a kedvére valót, amitől nincs panasza. Olyan nincs, hogy hatástalan, mert ezeket a készítményeket bevizsgálják.
    Tisztelt kérdező! Egyetértek a háziorvosával a gyógyszer adagjának emelésében. Az emelt adag hatását 2 hónap múlva történő vérvétellel kellene ellenőrizni. Szakrendelésre évente tanácsos elmennie ellenőrzésre.
    Tisztelt kérdező! Erre azért nem tudok önnek egyértelmű választ adni, mert nem tudom hol tart a betegsége. A pajzsmirigy túlműködés kezdetén nem javasoljuk a fokozott testmozgást. Diétázni viszont tud ilyenkor is. Táplálkozzon egészségesen!
    Tisztelt kérdező! Minden labor a saját referencia tartományit adja meg, az általuk használt labordiagnosztikai módszerekre vonatkoztatva. Mivel a TSH rendben van, nagy gond biztosan nincs, de mivel az fT4 kicsit alacsonyabbnak tűnik, 6 hét múlva érdemes lenne megkontrollálni ezt a vizsgálatot.
    Tisztelt kérdező! Bár kérdést nem tett fel, gondolom a göb körüli teendőkre lenne kíváncsi. Az 1 cm feletti göbök tűbiopsziás vizsgálata javasolt. Ennek a göbnek a mérete határon van. Javaslom, hogy keressen fel endokrinológust.
    Tisztelt kérdező! Hormonpótlásra mindenképpen szüksége van. A pajzsmirigy hormon szintek megfelelő tartományban tartásával a panaszok csökkenni fognak. Mivel nem írta meg, hogy ezek pontosan miben nyilvánulnak meg, nem tudom hogy inkább sok, vagy inkább kevés mennyiségű a szedett hormonpótlás mennyisége, de ezt a laborvizsgálat tisztázni fogja. Létezik másik készítmény is, de a hatóanyag ugyanez. Keresse fel a kezelőorvosát, hogy a vizsgálatokat el tudják végezni.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés