• Dr. Fáklya Mónika

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        2203

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Bemutatkozás:


        1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.



        Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.



        Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.



        2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.



        A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.



        Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.



        Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

      • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
        Tisztelt kérdező! Mivel az Letroxot reggel, étkezés előtt javasolt beszedni, azt javaslom, hogy szedje pl. este az estrafemet. 2 óra különbséget mindenképpen javaslok.
        Tisztelt kérdező! Igen. Fontos lenne a diétáját betartani és a testsúlyát csökkenteni.
        Tisztelt kérdező ! Ezek mellett a terhességnek nincs akadálya, de mivel az adatok hiányosak, ez csak ezen eredmények alapján mondott vélemény.
        Tisztelt kérdező! Szedheti a jódos terhesvitamint. Várandósság esetén mivel a babának szüksége van a jódra ez nem ellenjavallt. Mivel a TSH rendben van, nem kell változtani a gyógyszeren, mert a terhes nők testének víztartalma magasabb és e miatt mérik alacsonyabbnak az fT4 szintet. Terhesség esetén ezért más a normál tartomány.
        Tisztalt kérdező! A laborok különböző módszerekkel mérnek, amihez más-más ref. tartomány tartozik. Mivel ezeket nem mellékelte, így nem lehet korrekt választ adni.
        Tisztelt kérdező! Ez a TSH érték emelkedett, de mivel sem az aTg, sem az aTPO nem magas egyelőre csak jodid tabletta szedését javasolnám napi 50 mikrogram adagban. (recept nélkül kapható)2 hónap múlva ujra TSH és fT4 mérés javasolt. E mellett a diéta batartása fontos.
        Tisztelt kérdező! Ez annyira kicsi eltérés, hogy egyelőre csak ismétlést javaslok. Ha feljebb megy, keressen fel endokrinológust. Gyógyszerrel csökkenthető a prolactin szint.
        Tisztelt kérdező! Az ön leletei rendben vannak. Az étkezése is megfelelő. A pajzsmirigyével nincsen gond.
        Tisztelt kérdező! Panaszait ez a hormonérték nem magyarázza, de kivizsgálását javaslom. Endokrinológust és bőrgyógyászt keressen fel!
        Tisztelt kérdező! Autoimmun gyulladásra jellemző UH lelet. Mivel L-thyroxint is szed a lelet a pajzsmirigy betegségének megfelel.
        Tisztelt kérdező! A szemölcsnek semmi köze a panaszaihoz. Sajnos ezek alapján nem lehet megmondani, hogy szervi eredetű-e a panasz, így belgyógyász felkeresését javaslom.
        Tisztelt kérdező! Ezek a hivatalos értékelés szerint rendben lévő értékek, de a 120 perces glükóz szint elég magasan maradt, ezért a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülését javaslom sporttolás mellett. Ha ön túlsúlyos akkor a fogyás is javasolt.
        Tisztelt kérdező! Egyetértek a kezelő orvosával. A kezelés alatt a gyermeket követni fogják, így ha az említett problémák előfordulnának azt időben észrevehetik.
        Tisztelt kérdező! Ez nem annyira alacsony érték, ne hagyja el a gyógyszert, egy kis csökkentés viszont javasolt. ezt mindenképpen az orvosával kellene megbeszélnie.
        Tisztelt kérdező! A talált elváltozás nem rosszindulatú, de követése javasolt. A mütét nyomási panaszok esetén szóba jön.