• Dr. Fáklya Mónika

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        2236

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Bemutatkozás:


        1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.



        Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.



        Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.



        2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.



        A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.



        Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.



        Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

      • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
        Tisztelt kérdező! Ezt az aspiratios cytológia vizsgálat alapján nem lehet megmondani, mert erre ez nem alkalmas. Ezt a műtét során vett mintákból állapítják meg. A pajzsmirigy cc. azonban nem ad gyorsan áttétet szerencsére.
        Tisztelt kérdező! Véleményem szerint nem szükséges sürgős vizsgálat. 6 hét múlva kontroll javasolt.
        Tisztelt kérdező! Az étrendben a gyors felszívódású szénhidrátokat kerülje, és sportoljon. A kalóriabevitelt nem kell csökkentenie, hiszen a súlya normális.
        Tisztelt kérdező! Ezek az apró kolloid cysták nem igényelnek teendőt. A magas TSH miatt fontos a gyermek kivizsgálása pajzsmirigy gyulladás irányában, és ennek birtokában kezelni is kell a gyermeket.
        Tisztelt kérdező! A Hashimotó thyreoiditisre nem jellemző a fájdalom. De vannak fájdalommal járó pajzsmirigy betegségek, így egy kontrollvizsgálatot megér a panasza.
        Tisztelt kérdező! Csak a pajzsmirigy uh eredménye jött át. A műtétet 3 cm feletti göb indokolná, ha más egyéb indok nincs. (nem rosszindulatú, nem működik túl stb.) Mivel önnél a méret még ezt nem éri el, ha egyéb műtéti indok nincs, még lehet várni véleményem szerint.
        Tisztelt kérdező! Igen, jelentkezzen endokrinológusnál.
        Tisztelt kérdező! Vizsgáltassa ki magát, hogy választ kapjon a kérdéseire. A kezelés a kapott eredmények függvénye.
        Tisztelt kérdező! Ezen adatok alapján ezt a betegséget nem lehet diagnosztizálni. A PCOS a túlsúly következtében alakul ki, így ennek megszüntetését mindenképpen javaslom.
        Tisztelt kérdező! Ezeket az eltéréseket túlsúly okozhatja. Ha ön súlyfelesleggel rendelkezik, ezt kellene megszüntetnie. Mozgás és helyes diéta tartásával ez menni fog.
        Tisztelt kérdező! Mivel a neurológus is javasolja a vizsgálatot, érdemes kizárni a pm. betegséget.
        Tisztelt kérdező! A minimálisan emelkedett pajzsmirigy működés hátterében akár jódhiány is állhat, amit az egyoldalú táplálkozás okozhat. De természetesen ki kell zárni a pajzsmirigy gyullasását is. Ezt aTPO és aTg méréssel teheti meg. Ha ezek nem magasak, akkor jód pótlása javasolt, eltérés nélküli pajzsmirigy UH esetén.
        Tisztelt kérdező! A cysták folyadákkal telt képletek a pajzsmirigyben. A növekedésüket követni érdemes, és ennek függvényében leszívás és az esetleg nyert sejtek citológiai vizsgálata szükséges. Ezt az orvosa mondani fogja. A magasabb prolactin szint gyógyszerekkel jól kezelhető.
        Tisztelt kérdező! Lehet tetoválása. Nem lesz semmi hatással a pajzsmirigy működésére.
        Tisztelt kérdező! Az ön gyermekének autoimmun pajzsmirigy gyulladása van, és ez pajzsmirigy alulműködést okozott. E miatt hormonpótlás javasolt, ennek érdekében keressen fel gyermekendokrinológust.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó