• Dr. Fáklya Mónika

    endokrinológus, gyermekgyógyász

    2223

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    endokrinológus, gyermekgyógyász

    Bemutatkozás:


    1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.    Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.    Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.    2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.    A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.    Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.    Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

   • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
    Tisztelt kérdező! Lehet tetoválása. Nem lesz semmi hatással a pajzsmirigy működésére.
    Tisztelt kérdező! Az ön gyermekének autoimmun pajzsmirigy gyulladása van, és ez pajzsmirigy alulműködést okozott. E miatt hormonpótlás javasolt, ennek érdekében keressen fel gyermekendokrinológust.
    Tisztelt kérdező! A TSH optimális értéke 1-2 mIU/ml a teherbe eséshez. Szerintem a legelső TSH sem volt rossz, a mellett is teherbe eshetett volna. Most a napi 25 ug mellett lett kicsit alacsonyabb ez az érték. Ez sem lesz akadálya a terhességnek, de a gyógyszer szedésének szükségességét az endokrinológusával javaslom átbeszélni.
    Tisztelt kérdező! Az izületi panaszokat a jelenlegi pajzsmirigy túlműködés magyarázhatja. Az inozitol nem okozza. Keressen fel endokrinológus szakembert.
    Tisztelt kérdező! Ezek az értékek rendben vannak.
    Tisztelt kérdező! Rendszeresen javaslom ellenőrizni a pazsmirigye működését, de egyelőre nem szükséges hormonkezelés. Javaslom, hogy Szelént szedjen naponta, legalább 6 hónapig. (pl. Normoxil 1x1)
    Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy göbök követést tesznek szükségessé. Az 1 cm feletti göbök további vizsgálata, és méretváltozásuk követése indokolt. A pajzsmirigy működése rendben van, ezzel jelenleg nincs teendő. A parathormon referencia tartománya laboronként más lehet,így erről nem tudok érdemben nyilatkozni.
    Tisztelt kérdező! Ha jól értem ez egy 2017-es lelet. Ezt az UH-ot javaslom újra elvégeztetni, hogy azóta nőttek-e a göbök. A PTH ismétlése is szükséges. Az eredményekkel vissza kell menni endokrinológus szakorvoshoz. Szóba jön aspiratiós cytológiai vizsgálat végzése az 1 cm feletti méretű göbökböl és a PTH emeelkedés miatt részletesebb vizsgálat.
    Tisztelt kérdező! Mivel a TSH rendben van, nem kell gyógyszeres kezelés. Az alsó határnál levő fT4 a teste nagyobb víztartalma miatt van, ez a kismamáknál gyakori.
    Tisztelt kérdező! Egy mikroadenoma nem változtatja meg a sella méretét. A hormoneltérései miatt javaslom endokrinológiai szakvizsgálatát.
    Tisztelt kérdező! Mivel a pajzsmirigy leletei normálisak, a panaszait nem magyarázzák. Belgyógyásznál javaslom vizsgálatát.
    Tisztelt kérdező! Ezek az eredmények rendben vannak.
    Tisztelt kérdező! Igen, rendben vannak.
    Tisztelt kérdező! Ezek az értékek rendben vannak.
    Tisztelt kérdező! A Letrox nem szokott hányingert okozni. Az fT4 szint alacsony, ez alapján indokolt a hormonpótlás, de a a TSH eredménye rendben van. Ez elég ritkán fordul elő. Javaslom a hormonszint mérések ismétlését a gyógyszer indítása előtt.