• Dr. Fáklya Mónika

    endokrinológus, gyermekgyógyász

    2242

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    endokrinológus, gyermekgyógyász

    Bemutatkozás:


    1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.    Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.    Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.    2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.    A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.    Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.    Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

   • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
    Tisztelt kérdező! Egyetértek a háziorvosával a gyógyszer adagjának emelésében. Az emelt adag hatását 2 hónap múlva történő vérvétellel kellene ellenőrizni. Szakrendelésre évente tanácsos elmennie ellenőrzésre.
    Tisztelt kérdező! Erre azért nem tudok önnek egyértelmű választ adni, mert nem tudom hol tart a betegsége. A pajzsmirigy túlműködés kezdetén nem javasoljuk a fokozott testmozgást. Diétázni viszont tud ilyenkor is. Táplálkozzon egészségesen!
    Tisztelt kérdező! Minden labor a saját referencia tartományit adja meg, az általuk használt labordiagnosztikai módszerekre vonatkoztatva. Mivel a TSH rendben van, nagy gond biztosan nincs, de mivel az fT4 kicsit alacsonyabbnak tűnik, 6 hét múlva érdemes lenne megkontrollálni ezt a vizsgálatot.
    Tisztelt kérdező! Bár kérdést nem tett fel, gondolom a göb körüli teendőkre lenne kíváncsi. Az 1 cm feletti göbök tűbiopsziás vizsgálata javasolt. Ennek a göbnek a mérete határon van. Javaslom, hogy keressen fel endokrinológust.
    Tisztelt kérdező! Hormonpótlásra mindenképpen szüksége van. A pajzsmirigy hormon szintek megfelelő tartományban tartásával a panaszok csökkenni fognak. Mivel nem írta meg, hogy ezek pontosan miben nyilvánulnak meg, nem tudom hogy inkább sok, vagy inkább kevés mennyiségű a szedett hormonpótlás mennyisége, de ezt a laborvizsgálat tisztázni fogja. Létezik másik készítmény is, de a hatóanyag ugyanez. Keresse fel a kezelőorvosát, hogy a vizsgálatokat el tudják végezni.
    Tisztelt kérdező! Ezt az aspiratios cytológia vizsgálat alapján nem lehet megmondani, mert erre ez nem alkalmas. Ezt a műtét során vett mintákból állapítják meg. A pajzsmirigy cc. azonban nem ad gyorsan áttétet szerencsére.
    Tisztelt kérdező! Véleményem szerint nem szükséges sürgős vizsgálat. 6 hét múlva kontroll javasolt.
    Tisztelt kérdező! Az étrendben a gyors felszívódású szénhidrátokat kerülje, és sportoljon. A kalóriabevitelt nem kell csökkentenie, hiszen a súlya normális.
    Tisztelt kérdező! Ezek az apró kolloid cysták nem igényelnek teendőt. A magas TSH miatt fontos a gyermek kivizsgálása pajzsmirigy gyulladás irányában, és ennek birtokában kezelni is kell a gyermeket.
    Tisztelt kérdező! A Hashimotó thyreoiditisre nem jellemző a fájdalom. De vannak fájdalommal járó pajzsmirigy betegségek, így egy kontrollvizsgálatot megér a panasza.
    Tisztelt kérdező! Csak a pajzsmirigy uh eredménye jött át. A műtétet 3 cm feletti göb indokolná, ha más egyéb indok nincs. (nem rosszindulatú, nem működik túl stb.) Mivel önnél a méret még ezt nem éri el, ha egyéb műtéti indok nincs, még lehet várni véleményem szerint.
    Tisztelt kérdező! Igen, jelentkezzen endokrinológusnál.
    Tisztelt kérdező! Vizsgáltassa ki magát, hogy választ kapjon a kérdéseire. A kezelés a kapott eredmények függvénye.
    Tisztelt kérdező! Ezen adatok alapján ezt a betegséget nem lehet diagnosztizálni. A PCOS a túlsúly következtében alakul ki, így ennek megszüntetését mindenképpen javaslom.
    Tisztelt kérdező! Ezeket az eltéréseket túlsúly okozhatja. Ha ön súlyfelesleggel rendelkezik, ezt kellene megszüntetnie. Mozgás és helyes diéta tartásával ez menni fog.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés
   • Infografika és videó