A pajzsmirigydaganat 5 rizikófaktora

Szerző: WEBBeteg, Oxygen Medical - Dr. Szabó Andrea, ultrahang-specialista

Az elmúlt években növekedett a pajzsmirigydaganatos betegek száma, bár valószínűleg csak az egyre pontosabb diagnózisok miatt tudunk több esetről. Kiket veszélyeztet a betegség?

A téma cikkei - Pajzsmirigydaganat

7/1 Áttekintés: Pajzsmirigydaganat tünetei és kezelése
7/2
A pajzsmirigyrák rizikófaktorai
7/3 Vizsgálatok pajzsmirigyrákgyanú esetén
7/4 A pajzsmirigyrák terápiája
7/5 A pajzsmirigyműtét menete
7/6 Pajzsmirigyműtét után
7/7 A pajzsmirigyhormon pótlása

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonoknak jelentős szerepe van a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésében. Optimális működésének felborulása olyan szerteágazó tüneteket okozhat, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű, épp ezért fontos a pontos diagnózis.

A JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery című szaklap szerint 1975 óta világszerte megtriplázódott a pajzsmirigydaganatos betegek száma, hiszen míg 40 évvel ezelőtt 100 000 ember közül 4,9-et érintett a betegség, addig ma 14,3 személy szembesül a diagnózissal.

Összesen öt olyan rizikófaktor azonosítható, amely növeli a betegség kialakulásának esélyét. Melyek ezek?

1. A 25 és 65 év közti életkor

A pajzsmirigydaganatos esetek többsége jellemzően a fiatal felnőttek és a középkorúak betegsége. A pajzsmirigyrák kisebb részét kitevő úgynevezett anaplasztikus típus az egyetlen, amely idős korban jellemző. A betegség csaknem 90 százalékát kitevő papilláris és folliculáris formák jellemzően fiatalabb korban jelenhetnek meg.

2. Női nem

A pajzsmirigyrák gyakrabban fordul elő nők körében, mint a férfiaknál, azaz az eltérő hormonháztartással is összefügg a betegség.

3. A családban halmozódó pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigydaganatok egyes típusai (papilláris és medulláris) esetében az tapasztalható, hogy amennyiben a családban a felmenők között fordult már elő hasonló betegség, a leszármazottak körében is magasabb annak az esélye. Az ilyen családi kórelőzményre feltétlenül oda kell figyelni. Az adatok szerint egyéb pajzsmirigybetegségek is kockázati tényezőt jelenthetnek, azaz a pajzsmirgyrákon túl a gyulladás, az alul- vagy túlműködés is növelheti a pajzsmirigydaganat megjelenését.

Bővebben A pajzsmirigybetegségekről bővebben ide kattintva olvashat

4. A nyak vagy a fej korábbi sugárkezelése

A magas fokú sugárterhelés szintén összefüggésben van a pajzsmirigydaganattal, elsősorban a pajzsmirigyet közvetlenebbül érő sugárkezelés növelheti a kockázatot.

5. Ázsiai származás

Pontos diagnózis - egyszerű vizsgálatok

Nem kell azonnal pajzsmirigydaganatra gondolni akkor sem, ha Ön a magasabb rizikójú csoporthoz tartozik, azonban mindenképp érdemes minél hamarabb kivizsgáltatnia a panaszokat, amennyiben a nyakán gyorsan és folyamatosan növekvő göböt tapasztal (akár fájdalmas, akár fájdalmatlan), vagy rekedtséget okoz, nyelési nehézséggel jár és a környező nyirokcsomók megnagyobbodása kíséri.

Bővebben A pajzsmirigydaganat tünetei ide kattintva ismerhetőek meg

Szintén ajánlott, hogy rendszeresen ellenőrizze pajzsmirigyeit, hogy időben felismerje az esetleges elváltozásokat. Fontos tudni, hogy bizonyos pajzsmirigydaganatok idejében felfedezve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők.

A pajzsmirigy önellenőrzés lépései

Pajzsmirigy anatómia
  1. Álljunk szemben egy tükör elé!
  2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét!
  3. Igyunk egy korty vizet!
  4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)!
  5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Lapozzon! Vizsgálatok pajzsmirigyrák gyanúja esetén

Hozzászólás Önnek is van tapasztalata a pajzsmirigy daganatról? Ossza meg másokkal!

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg, Oxygen Medical
Orvos szerző: Dr. Szabó Andrea, ultrahang-specialista

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

Mi köze van az autoimmun...

A krónikus pajzsmirigygyulladások egy speciális fajtája az autoimmun Hashimoto-thyreoiditis, amely első leírójáról a japán Hakaru Hashimotóról...

Pajzsmirigyműtét után - Ezekre...

A pajzsmirigyműtétet követően 2-4 nappal a betegek nagy része hazabocsátható. Figyelni kell azonban a műtét utáni fizikai terhelés...

A pajzsmirigy betegségei - Tünetek...

Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel...

A pajzsmirigydaganat tünetei

Többségük jól kezelhető, időben felismerve és kezelve a gyógyulási arány magasabb, mint más daganatos betegségek esetében. Rendszerint a nyelési...

Egyre gyakoribb a pajzsmirigydaganat

Másfél-kétszeresére nőtt az elmúlt évtizedben a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozásainak előfordulása - mondja Dr. Reismann Péter.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.