Emésztőszervek - Panaszok cikkek

Emésztőszervek - Panaszok cikkek

Mi okozza a rossz leheletemet? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
2019-02-28 04:05

23 éves férfi vagyok, és rendkívül kellemetlen szájszaggal küszködöm már évek óta - válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Antibiotikumok okozta bélgyulladás

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
2018-07-28 22:12

Az antibiotikumok a bélben található normális baktériumflóra megbontása és más mechanizmusok révén gyakran okoznak hasmenéssel járó gyulladásos bélbetegséget. A lefolyás az enyhétől a nagyon súlyosig a legkülönbözőbb lehet.

Mire utalhat, ha magasak a májenzim értékek? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2018-06-03 14:55

Vérvizsgálat során magas lett a GGT (gamma-glutamil-transzferáz) értékem: 51,0 U/l. Sajnos a referenciaértékeket nem tudom, de az orvosom azt mondta, hogy ez magas. Aztán viszont nem említette, hogy kellene tenni vele valamit. A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Az antibiotikumok nem csak jótékony hatásairól

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2017-12-16 13:10

Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is elpusztítja. Jobb, ha az antibiotikum használattal kapcsolatos negatív hatásokkal tisztában vagyunk, és megfelelő óvintézkedésekkel próbáljuk elkerülni a problémákat.

Véres széklet - Mire utalhat?

Rákgyógyítás
2017-12-03 14:41

A székletben látható vér ijesztő lehet, de tudnunk kell, hogy nem csak súlyos, hanem jóindulatú, jól gyógyítható betegségre is utalhat. A tüneteket ugyanakkor nem szabad elbagatellizálni, mert súlyos kór jelei is lehetnek.

Székletvizsgálaton jártunk

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2017-11-19 09:41

A tápcsatorna egy nagyon fontos szervünk, így jelzésértékű lehet a széklet állaga, szaga és formája. Számos betegség, kórokozó kimutatható az ürülékből. Dr. Juhász Ágnes laboratóriumi főorvost kérdeztük.

Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2017-10-02 11:25

A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Az érett termés gyümölcscukor (fruktóz) tartalma azonban nagyon magas, ami miatt a fruktózintoleranciában és fruktózmalabszorpcióban szenvedőknek le kell mondaniuk a fogyasztásáról. Magas fruktóztartalmánál fogva a kalóriadúsabb gyümölcsök közé tartozik.

Étrendi tanácsok epeműtét vagy epeköves roham után

Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém
2017-07-28 07:38

Görcsösen fáj a jobb oldala a bordák alatt? A fájdalom a lapockába sugárzik? Hányingere, esetleg hasmenése van? Gondolt már, arra, hogy ez epekő is lehet?

Zollinger-Ellison-szindróma

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
2017-05-10 07:38

A Zollinger-Ellison-szindróma gyomor-bélrendszeri fekélyképződéssel járó megbetegedés, amelynek oka az emésztőrendszerben kialakult gasztrint termelő tumor, a gasztrinóma.

Székrekedés: pszichés vagy szervi ok? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
2017-03-18 17:25

Bipoláris affektív zavarban és borderline személyiségzavarban szenvedek jelenleg mindkettő tünetmentes állapotban. Mióta a pszichoterápiáról hazatértem krónikus székrekedéssel küszködöm. Mi oka lehet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.