• Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

    A tájékozódást segíti többek között az orvos részéről az alábbiakra való rákérdezés:

    • a székletürítés gyakorisága
    • a széklet konzisztenciája (állaga), színe, mennyisége, szaga
    • vér, nyák esetleges előfordulása
    • a széklet „tartalma”, pl. bélféreg, véralvadék, emésztetlen táplálék.
    Hirdetés

    Mi okozhatja emésztetlen étel jelenlétét a székletben?

    Abban az esetben, ha az elfogyasztott élelmiszer felismerhető formában, emésztetlenül távozik, a következő okok fennállására gondolhatunk:

    • Nem volt alapos a rágás. Az emésztési folyamat első lépése már a szájüregben megkezdődik. Az ételek feldarabolása segíti elő a gyomorsav, bélnedvek és különböző enzimek bontó munkáját. Amennyiben nem kerül alapos rágásra a falat, akár emésztetlen formában is távozhat. Ennek oka lehet rossz szokás, rohanó-kapkodó táplálkozás is. Előfordulhat fogak hiánya esetén (akár kisgyermeknél, idősnél, vagy egyszerűen hiányos fogsor esetén).
    • Nem megfelelő a táplálék. Olyan összetevő, amit nem tud megemészteni a tápcsatorna, akár érintetlenül is áthaladhat (pl. durva rostozatú zöldség, főleg ha még nyers is, vagy elégtelen rágással társul).
    • Kevés a nyáltermelés vagy a gyomorsav. Előfordulhat egyébként egészségesekben, de betegség jele is lehet (pl. szájüregi szárazság autoimmun betegségben, csökkent nyáltermelés bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, kevés gyomorsav krónikus gyomorbetegségben, túlzott gyógyszerszedés esetén).
    • Funkcionális diszpepszia. Szervi eltérés nélkül fennálló emésztőrendszeri panaszok.
    • Gyors emésztés. Ez alkati kérdés is lehet, vannak kifejezetten gyorsan emésztő emberek, akik bélrendszere már pár óra alatt „túltesz” a táplálékon, ilyenkor nem elég a lebontáshoz és/vagy felszívódáshoz az idő.
    • Csökkent emésztőenzim-termelés. Gyomor-, de akár hasnyálmirigy-betegséget, -károsodást is jelezhet. Az elfogyasztott táplálék mellé nem történik megfelelő mennyiségű emésztőenzim-termelés vagy -kiválasztás. Krónikus betegséget, vagy daganatot is kell keresni a háttérben.
    • A bél bolyhainak károsodása. Bizonyos betegségekben, akár irritábilis bél szindróma (IBS), krónikus gyulladásos bélbetegségek, hasmenéssel és a bél bolyhainak károsodásával járó lisztérzékenység, laktózintolerancia esetén is.
    • A normál bélflóra hiánya esetén. Számos kiváltó ok miatt sérül bélflóránk, többek között akár a túlzott vagy indokolatlan antibiotikumszedés miatt is. Ilyen esetekben mind az emésztési, mind a felszívódási folyamat sérülhet.
    • Kóros bélbaktériumok kolonizációja esetén. Betegségek, fertőzések, de antibiotikumszedés után visszamaradó ellenálló baktérium, a normál flóra pusztulása miatt is kialakulhat.
    • Bizonyos gyógyszerek hatása. Olyanoké, amik fokozzák az emésztőrendszer motilitását, vagy csökkentik az emésztőnedvek, emésztőenzimek elválasztását.

    Mikor kell orvoshoz fordulni?

    • Amennyiben a panaszok gyakran, vagy ismétlődően jelentkeznek.
    • Kisgyermekeknél fontos mielőbb jelezni a gyermekorvosnak.
    • Ha más tünet is társul, pl. hányinger, hányás, láz, véres vagy nyákos széklet, hasi fájdalom, puffadás.

    A kezelőorvos részletes panaszfelvétel után megvizsgálja a beteget. Általános laborvizsgálat mellett sor kerülhet székletminta-vizsgálatra, képalkotó (pl. hasi ultrahang) végzésére, de speciális vizsgálatokra is, hogy súlyos háttérbetegség kizárható legyen.

    Mit tehet emésztetlen ételt tartalmazó széklet ürítése esetén?

    Természetesen első az alapbetegség kezelése. Ez megoldhatja a panaszokat, de szükséges lehet életmódváltás, illetve gyógyszeres kezelés is. Az életmódváltás átfed a megelőzési lehetőségekkel. A gyógyszeres kezelés – az alapbetegség kezelése mellett – magában foglalja az emésztőenzim, de akár a gyomorsav pótlását, a bélmotilitásra ható szerek adását, a probiotikum- vagy célirányos és indokolt antibiotikumszedést is.

    Mit tehet megelőzésképpen?

    • Fontos a megfelelő összetételű és minőségű táplálkozás. Az olyan zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának kerülése, amelyek nehezen emészhető rostokat tartalmaznak. A csípős élelmiszerek fogyasztásának kerülése.
    • Gyakori, kis mennyiségű, inkább több részletre osztott étkezések. A késő esti étkezés kerülése.
    • Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. De ez lehetőleg ne mesterségesen cukrozott vagy szénsavas ital vagy alkohol legyen.
    • Nyugodt, nem kapkodós étkezések biztosítása lehetőség szerint.
    • Rendszeres testmozgás.
    • Az indokolatlan antibiotikumszedés kerülése.
    • A probiotikumfogyasztást sem szabad túlzásba vinni.

    Olvasson tovább!

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.08.27 07:05, Megjelenés: 2020.08.27 07:05
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

    A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

    Székletlazító készítmények

    A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető el gyógyszer alkalmazása. Mit érdemes tudnunk a székletlazító készítményekről?

    A székelési inger hiányának okai és kezelése

    Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mihez vezethet? Mi a teendő ilyen esetben?

    Mit jelenthet a nyálkás széklet?

    A székelési szokások, a széklet állaga, összetétele az élettanin belül is széles határok között mozog. Emellé társul számtalan olyan betegség vagy kórállapot, mely a széklet jellemzőinek megváltozását okozza. Ezek közül az egyik a nyálkás széklet.

    Mire utalhat, ha világos a széklete?

    A normális széklet színe a barna különböző árnyalataival széles skálán mozog, színét elsősorban az elfogyasztott táplálék, esetleg gyógyszerek, valamint az epesavak határozzák meg. Mit jelent, ha megváltozik a normális szín?

    Mi okozhat kemény székletet?

    Gyakran kerül tévesztésre a székrekedés és a kemény széklet ürítésének megnevezése.

    Székletvizsgálaton jártunk

    A tápcsatorna egy nagyon fontos szervünk, így jelzésértékű lehet a széklet állaga, szaga és formája. Számos betegség, kórokozó kimutatható az ürülékből. Dr. Juhász Ágnes laboratóriumi főorvost kérdeztük.

    A kolera tünetei és kezelése

    A kolera fertőződést követő hirtelen folyadékveszteség miatt kiszáradás, vérnyomásesés, sőt akár eszméletvesztés is bekövetkezhet - órákon belül is!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.