Emésztőrendszeri megbetegedések

Emésztőrendszeri megbetegedések

GPT (glutamát-piruvát-transzamináz)

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2021-08-28 04:03

A glutamát-piruvát-transzamináz, hivatalos nevén alanin-aminotranszferáz (ALAT vagy ALT) túlnyomóan a májsejtekben termelődő enzim, amely az ott bekövetkező károsodások mutatója.

KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért

Rákgyógyítás
2009-07-26 10:48

A betegek számára leghatékonyabb, személyre szabott kezelések kiválasztásához molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra van szükség. Ezáltal nyerhetnek képet az orvosok arról, hogy a hagyományos kemoterápia mellett eredménnyel lehet-e különböző célzott kezeléseket is alkalmazni.

Hogyan működik a kórházi szuperbaktérium?

Független Hírügynökség
2009-03-02 13:38

Amerikai tudósok felfedték az egyik legrettegettebb kórházi szuperbaktérium működésének lényegét. Ezzel megnyílt az út a kórokozó elleni gyógyszer vagy oltás kidolgozása felé. Erről a Nature című természettudományi folyóirat közölt cikket a hétvégén.

Az Aspirin csökkentheti a gyomorrák kockázatát

Független Hírügynökség
2009-02-06 15:40

Az Aspirin csökkentheti a gyomorrák egyik fajtájának kockázatát - állapította meg egy amerikai tanulmány, amelyről pénteken adott hírt a BBC brit közszolgálati hírportál.

Kövérség és vastagbélrák

Független Hírügynökség
2008-10-01 11:56

Amerikai kutatók hármas összefüggést találtak a vastagbélrák, a kövérség és a genetikai örökség között. Kiderítették, hogy akinek genetikai okból magas a vérében a "zsírhormon", annak 30 százalékkal kisebb valószínűséggel lesz vastagbélrákja.

Vakbélműtét a vaginán keresztül

WEBBeteg - bild.de
2008-08-18 09:34

Egy újfajta sebész eljárásnak köszönhetően a hasfalon ejtett seb nélkül is kivitelezhető a vakbélműtét. Hogy a hason megmaradó műtéti heget elkerüljék, nők esetében a vakbelet a vaginán keresztül is el tudják távolítani.

Lisztérzékenyek Világnapja

Független Hírügynökség
2008-05-17 08:15

A lisztérzékenység csaknem minden századik embert érinti Magyarországon, ám tíz betegből csak kettő diagnosztizált. Európa számos országához hasonlóan hazánkban is május 17-18-án tartják idén a Lisztérzékenyek Világnapját az Európai Lisztérzékeny Egyesületek Szövetségének szervezésében.

Vakbélműtét szájon át

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2008-03-29 18:11

Jeff Scholz San Diego-i lakos volt az első olyan beteg, akinek a száján át vették ki a vakbelét - közölte WebMD amerikai egészségügyi portál. Egy kis torokfájást leszámítva a páciens kitűnően érzi magát, és pár nappal a beavatkozás után már vissza is térhetett megszokott életéhez.