Candida - A leggyakoribb panaszok

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Melyek a Candida által okozott leggyakoribb tünetek? Mit lehet ellenük tenni? A diéta elegendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A Candida gomba normális körülmények között más baktériumokkal és gombákkal együtt egészséges egyensúlyban él a szervezetben. Ha azonban meggyengül az immunrendszer, megnő az esély a candidiasisnak nevezett betegség kialakulására. Leggyakrabban a szájban, a gyomor-béltraktusban és a hüvelyben (hüvelygomba) találkozhatunk kóros elszaporodásával.

Változatos tünetek

A panaszok is rendkívül sokfélék lehetnek. Ilyenek a hasmenés, vastagbélgyulladás, has- és fejfájás, impotencia, prosztatagyulladás, mellkasi égő fájdalom (nyelőcső), akne, éjszakai verejtékezés, tűrhetetlen viszketés, kellemetlen lehelet, végbélviszketés, égő nyelv, fehér foltok a nyelven és a szájban, hüvelyváladékozás, hüvelygyulladás, ízületi gyulladás.

Hangsúlyozandó, hogy a candidiasis egészséges emberben csak úgy, nem alakul ki, mindenképpen immunrendszeri gyengeség kell hozzá (autoimmun betegség, antibiotikum kúra, tumoros betegség).

A diéta csak részmegoldás a candidiasis gyógyításában. Az alapvető probléma mindig az immunrendszer gyengesége. Így elsődlegesen ennek a megerősítése javasolt. A diétát amúgy is fokozatosan bővíteni kell, mert azon a pár dolgon nem lehet tartósan élni.

Tovább A Candidia-fertőzés tüneteiről, okairól részletesen

Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőnk: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Cikkajánló

Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Candida
A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.