Milyen probiotikumok jók a gombás fertőzések kezelésére?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek egészségesek a befogadó szervezet számára. Ezek a jótékony baktériumok jelen vannak a bélrendszerben, de megtalálhatóak élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben is, hiszen segítik az emésztést és javítják az általános egészségi állapotot, hatékonyan csökkentik a betegségek és fertőzések előfordulását.

Lactobacillus Acidophilus

A Lactobacillus Acidophilust az orális-, a gyomor-és hüvelyflóra normalizálására alkalmazzák azoknál, akik antibiotikumot használnak, vagy gombás fertőzésük van. Az ilyen élő kultúrákat tartalmazó termékek (élőflórás joghurt vagy probiotikus étrend-kiegészítők) versenyre kelnek a kórokozókkal, és segítenek helyreállítani a normál baktériumflórát.

A Lactobacillus acidophilus gátolja az E. coli, a Candida albicans és a Gardenerela vaginalis növekedését.

Lactobacillus bifidus

A Lactobacillus bifida a baktériumoknak egy olyan csoportja, mely természetesen megtalálható a belekben, és eredményesnek bizonyult a hasmenés, irritábilis bél szindróma kezelésében, valamint a Lactobacillus acidophilius-sal együtt használva kiváló a gombás hüvelyi fertőzésekre. Mindemellett csökkenti a fertőzésekért és gyulladásokért felelős baktériumok számát a bélrendszerben.

A legtöbb felnőtt és gyermek számára biztonsággal használható, legfeljebb egy éven át. Ugyanakkor a terhes vagy szoptató nők, valamint a legyengült immunrendszerűek használat előtt kérjék ki orvosuk véleményét.

Lactobacillus Bulgaricus

A bolgár joghurtban és svájci sajtban található probiotikum hatékonyan csökkenti a bélfertőzéseket, azáltal, hogy olyan savakat bocsátanak ki, melyek megváltoztatják az emésztőrendszer pH értékét.

Emellett természetes védőréteget von a bél nyálkahártyájára, ezáltal csökkenti a gombás fertőzések mellékhatásaként jelentkező gyulladást.

Az alapfogalmakról

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

(WEBBeteg - Cs.K. Forrás: Livestrong)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.