• Új, gyógyszer rezisztens fertőzés terjed: Candida auris

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

    Az amerikai járványügyi szervezet (CDC) klinikai figyelmeztető tájékoztatást adott ki egy újfajta, fertőzést okozó, az antibiotikumoknak ellenálló, kórházban fekvő betegeknél súlyos betegséget okozó élesztőgomba, az úgynevezett Candida auris miatt.

    A fertőzés a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, súlyos, invazív fertőzést okozva. Az említett Candida nem reagál az általánosan használt gombaellenes szerekre, ami megnehezíti a kezelést. Legveszélyeztetettebbek azok a betegek, akik hosszabb ideje vannak intenzív osztályon, vagy centrális vénás katéter van a vénájukban, illetve korábban antibiotikumot vagy gombaellenes szert kaptak.

    Nem hétköznapi, átlagos gombafertőzésről van szó: a rendelkezésre álló adatok szerint a betegséggel eddig diagnosztizáltak 60%-a hunyt el.

    A Candida auris pontos azonosításához speciális laboratóriumi módszerek szükségesek, a hagyományos laboratóriumi technikák téves azonosításhoz és nem megfelelő kezeléshez vezethetnek, ami megnehezíti a fertőzés terjedésének ellenőrzését. 

    Hirdetés

    Miért veszélyes a C. auris fertőzés?

    • Gyakran multirezisztens, ellenáll a Candida fertőzésekre általánosan alkalmazott gombaellenes kezelésekre.
    • Nehéz standard laboratóriumi módszerekkel azonosítani, speciális technológia nélkül félreértelmezhető. A téves azonosítás nem megfelelő kezeléshez vezethet.
    • Egészségügyi környezetben a Candida auris járványt okozhat, ezért a kórházakban ápolt betegeknél különösen fontos a kórokozó gyors azonosítása, és különleges óvintézkedésekkel a terjedés megállítása.

    Olvasson tovább! A multirezisztens baktériumokról részletesen

    Milyen típusú fertőzéseket okozhat a C. auris?

    A gomba a véráram fertőzését, sebfertőzést, fülgyulladást okozhat. Légúti és vizeletmintából is izolálták, de nem világos, hogy okoz-e fertőzést a tüdőben vagy a húgyhólyagban.

    Hogyan diagnosztizálják?

    Akár a többi Candida-fertőzést, ezt is vér vagy egyéb testnedvek gombatenyészetéből mutatják ki. Mindazonáltal nehezebb azonosítani a tenyészetből, mint a Candida más, gyakori típusait. Például könnyen összetéveszthető a Candida haemuloniiés a Saccharomyces cerevisiae fertőzéssel. A C. auris azonosításához molekuláris módszereket használó speciális laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

    Kik a veszélyeztetettek?

    A rendelkezésre álló adatok szerint a Candida auris fertőzés rizikófaktorai hasonlóak a más típusú Candida-fertőzések kockázati tényezőihez. Ezek közé tartozik:

    • a közelmúltban történt műtét,
    • a cukorbetegség,
    • a széles spektrumú antibiotikumok vagy gombaölők használata
    • a központi vénás katéter,
    • a tartós lélegeztetés.

    A fertőzést minden korosztályt érint, a koraszülöttektől az idősekig. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet tudjunk meg a fertőzés egyéb kockázati tényezőiről.

    Mikor számoltak be először a C. auris-ról?

    A Candida aurist először 2009-ben, Japánban figyelték meg, azóta Dél-Koreában, Indiában, Dél-Afrikában, Kuvaitban, Pakisztánban, Kolumbiában, Venezuelában, az Egyesült Királyságban is megjelent. Valószínűleg más országokban is jelen van, ahol nincsenek meg az eszközök a felismeréséhez, így nem jelentették.

    Globálisan mennyire elterjedt a Candida auris?

    Kelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is jelen van. Az izolátumok egyes régiókon belül nagyon hasonlóak, ám viszonylag különbözőek az egyes régiókban. Ez arra utal, hogy több területen, nagyjából ugyanakkor, egymástól függetlenül alakult ki.

    Elkaphatja a fertőzést, aki az említett területekre utazik?

    Nem valószínű, hogy az adott területre történő utazás növelné a fertőzés kockázatát. A fertőzések leginkább olyan betegeknél figyelhetők meg, akik már valamilyen okból a kórházban tartózkodtak. Amennyiben az adott területen hosszabb ideig kell kórházban tartózkodnia, nő a fertőzés kockázata!

    Kezelhető a C. auris fertőzés?

    A legtöbb C. auris fertőzés az úgynevezett ehinokandinok gombaellenes szerekkel kezelhető, azonban egyes fertőzések rezisztensek a gombaellenes szerek három fő osztályára, így ezeket nehezebb kezelni. Ilyen esetben további gombaellenes szerekre van szükség, nagy dózisban, a fertőzés kezelésére.

    Ha fertőzésre gyanakszik, sürgősen forduljon orvoshoz!

    Bele lehet halni a C. auris fertőzésbe?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Igen. Bármely Candida faj okozta invazív fertőzés végzetes lehet. Az eddigi információk alapján a C. auris fertőzésben szenvedő betegek 60%-a halt meg, ugyanakkor sokaknak eme betegek közül egyéb súlyos betegsége is volt, ami szintén növelte a halálozási kockázatot.

    Hogyan terjed a C. auris? Hogyan előzhető meg a fertőzés?

    Ez még nem teljesen tisztázott. A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a fertőzés egészségügyi környezetben terjed, szennyezett felületekkel, tárgyakkal vagy fertőzött személyekkel való érintkezés útján.

    Alapos kézmosással, köpeny és kesztyű viselésével, valamint a kórtermek alapos fertőtlenítésével a fertőzés terjedése megelőzhető.

    Ez is érdekelheti Önt Candida-fertőzések (candidiasis)

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Cs. K., fordító, cdc.gov
    Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

    Legutóbb frissült: 2016.07.06 20:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

    Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Miből áll, és hogyan őrizhető meg a természetes állapota?

    Tehetünk a candidiasis ellen

    Kellemetlen panaszokat okozhat és a nők életükben legalább egyszer átesnek rajta. A candidiasis egy gombafajta elszaporodásának következménye, amely ellen azonban lehet védekezni. A témáról dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza beszélt.

    Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

    Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. - A kórházi fertőzéseket érintő kérdésekben érdeklődtünk a debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékes osztályán.

    Elkészült a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos miniszteri rendelet

    Kásler Miklós a Semmelweis-napi központi ünnepségen azt mondta, a dokumentum az egyeztetések után néhány napon belül részleteiben is megismerhető lesz. A témával kapcsolatban a miniszter elmondta, egy komplex cselekvési programot készítettek elő. Kidolgozták az elméletet, a gyakorlatba való átültetést, azt, hogy ezzel kapcsolatban mi a feladata a kórházaknak és a tisztiorvosi hivatalnak.

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.

    Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

    A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.