• Új, gyógyszer rezisztens fertőzés terjed: Candida auris

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

    Az amerikai járványügyi szervezet (CDC) klinikai figyelmeztető tájékoztatást adott ki egy újfajta, fertőzést okozó, az antibiotikumoknak ellenálló, kórházban fekvő betegeknél súlyos betegséget okozó élesztőgomba, az úgynevezett Candida auris miatt.

    A fertőzés a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, súlyos, invazív fertőzést okozva. Az említett Candida nem reagál az általánosan használt gombaellenes szerekre, ami megnehezíti a kezelést. Legveszélyeztetettebbek azok a betegek, akik hosszabb ideje vannak intenzív osztályon, vagy centrális vénás katéter van a vénájukban, illetve korábban antibiotikumot vagy gombaellenes szert kaptak.

    Nem hétköznapi, átlagos gombafertőzésről van szó: a rendelkezésre álló adatok szerint a betegséggel eddig diagnosztizáltak 60%-a hunyt el.

    A Candida auris pontos azonosításához speciális laboratóriumi módszerek szükségesek, a hagyományos laboratóriumi technikák téves azonosításhoz és nem megfelelő kezeléshez vezethetnek, ami megnehezíti a fertőzés terjedésének ellenőrzését. 

    Hirdetés

    Miért veszélyes a C. auris fertőzés?

    • Gyakran multirezisztens, ellenáll a Candida fertőzésekre általánosan alkalmazott gombaellenes kezelésekre.
    • Nehéz standard laboratóriumi módszerekkel azonosítani, speciális technológia nélkül félreértelmezhető. A téves azonosítás nem megfelelő kezeléshez vezethet.
    • Egészségügyi környezetben a Candida auris járványt okozhat, ezért a kórházakban ápolt betegeknél különösen fontos a kórokozó gyors azonosítása, és különleges óvintézkedésekkel a terjedés megállítása.

    Olvasson tovább! A multirezisztens baktériumokról részletesen

    Milyen típusú fertőzéseket okozhat a C. auris?

    A gomba a véráram fertőzését, sebfertőzést, fülgyulladást okozhat. Légúti és vizeletmintából is izolálták, de nem világos, hogy okoz-e fertőzést a tüdőben vagy a húgyhólyagban.

    Hogyan diagnosztizálják?

    Akár a többi Candida-fertőzést, ezt is vér vagy egyéb testnedvek gombatenyészetéből mutatják ki. Mindazonáltal nehezebb azonosítani a tenyészetből, mint a Candida más, gyakori típusait. Például könnyen összetéveszthető a Candida haemuloniiés a Saccharomyces cerevisiae fertőzéssel. A C. auris azonosításához molekuláris módszereket használó speciális laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

    Kik a veszélyeztetettek?

    A rendelkezésre álló adatok szerint a Candida auris fertőzés rizikófaktorai hasonlóak a más típusú Candida-fertőzések kockázati tényezőihez. Ezek közé tartozik:

    • a közelmúltban történt műtét,
    • a cukorbetegség,
    • a széles spektrumú antibiotikumok vagy gombaölők használata
    • a központi vénás katéter,
    • a tartós lélegeztetés.

    A fertőzést minden korosztályt érint, a koraszülöttektől az idősekig. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet tudjunk meg a fertőzés egyéb kockázati tényezőiről.

    Mikor számoltak be először a C. auris-ról?

    A Candida aurist először 2009-ben, Japánban figyelték meg, azóta Dél-Koreában, Indiában, Dél-Afrikában, Kuvaitban, Pakisztánban, Kolumbiában, Venezuelában, az Egyesült Királyságban is megjelent. Valószínűleg más országokban is jelen van, ahol nincsenek meg az eszközök a felismeréséhez, így nem jelentették.

    Globálisan mennyire elterjedt a Candida auris?

    Kelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is jelen van. Az izolátumok egyes régiókon belül nagyon hasonlóak, ám viszonylag különbözőek az egyes régiókban. Ez arra utal, hogy több területen, nagyjából ugyanakkor, egymástól függetlenül alakult ki.

    Elkaphatja a fertőzést, aki az említett területekre utazik?

    Nem valószínű, hogy az adott területre történő utazás növelné a fertőzés kockázatát. A fertőzések leginkább olyan betegeknél figyelhetők meg, akik már valamilyen okból a kórházban tartózkodtak. Amennyiben az adott területen hosszabb ideig kell kórházban tartózkodnia, nő a fertőzés kockázata!

    Kezelhető a C. auris fertőzés?

    A legtöbb C. auris fertőzés az úgynevezett ehinokandinok gombaellenes szerekkel kezelhető, azonban egyes fertőzések rezisztensek a gombaellenes szerek három fő osztályára, így ezeket nehezebb kezelni. Ilyen esetben további gombaellenes szerekre van szükség, nagy dózisban, a fertőzés kezelésére.

    Ha fertőzésre gyanakszik, sürgősen forduljon orvoshoz!

    Bele lehet halni a C. auris fertőzésbe?

    Igen. Bármely Candida faj okozta invazív fertőzés végzetes lehet. Az eddigi információk alapján a C. auris fertőzésben szenvedő betegek 60%-a halt meg, ugyanakkor sokaknak eme betegek közül egyéb súlyos betegsége is volt, ami szintén növelte a halálozási kockázatot.

    Hogyan terjed a C. auris? Hogyan előzhető meg a fertőzés?

    Ez még nem teljesen tisztázott. A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a fertőzés egészségügyi környezetben terjed, szennyezett felületekkel, tárgyakkal vagy fertőzött személyekkel való érintkezés útján.

    Alapos kézmosással, köpeny és kesztyű viselésével, valamint a kórtermek alapos fertőtlenítésével a fertőzés terjedése megelőzhető.

    Ez is érdekelheti Önt Candida-fertőzések (candidiasis)

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Cs. K., fordító, cdc.gov
    Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

    Módosítva: 2016.07.06 20:01, Megjelenés: 2016.07.06 20:01
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    Tehetünk a candidiasis ellen

    Kellemetlen panaszokat okozhat és a nők életükben legalább egyszer átesnek rajta. A candidiasis egy gombafajta elszaporodásának következménye, amely ellen azonban lehet védekezni. A témáról dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza beszélt.

    Candida - A leggyakoribb panaszok

    Melyek a Candida által okozott leggyakoribb tünetek? Mit lehet ellenük tenni? A diéta elegendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A Candida-fertőzések (candidiasis) fajtái

    A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el.

    Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

    A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.

    A visszatérő gombafertőzés immunhiányos állapotot jelezhet

    Testünk természetes flórájának részeként mindannyiunkban élnek gombák, a tápcsatornában és bőrünkön megtelepedve. Optimális esetben segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.

    Candida - Bujtor István halálát is ez okozta

    Candida gomba okozta Bujtor István pénteki halálát - nyilatkozta az elhunyt színész felesége számos találgatást követően a Blikk című lapnak. A candida a legyengült immunrendszerű szervezetet támadja meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.