Új, gyógyszerrezisztens fertőzés terjed: Candida auris

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

Az amerikai járványügyi szervezet (CDC) klinikai figyelmeztető tájékoztatást adott ki egy újfajta, fertőzést okozó, az antibiotikumoknak ellenálló, kórházban fekvő betegeknél súlyos betegséget okozó élesztőgomba, az úgynevezett Candida auris miatt.

A fertőzés a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, súlyos, invazív fertőzést okozva. Az említett Candida nem reagál az általánosan használt gombaellenes szerekre, ami megnehezíti a kezelést. Legveszélyeztetettebbek azok a betegek, akik hosszabb ideje vannak intenzív osztályon, vagy centrális vénás katéter van a vénájukban, illetve korábban antibiotikumot vagy gombaellenes szert kaptak.

Nem hétköznapi, átlagos gombafertőzésről van szó: a rendelkezésre álló adatok szerint a betegséggel eddig diagnosztizáltak 60%-a hunyt el.

A Candida auris pontos azonosításához speciális laboratóriumi módszerek szükségesek, a hagyományos laboratóriumi technikák téves azonosításhoz és nem megfelelő kezeléshez vezethetnek, ami megnehezíti a fertőzés terjedésének ellenőrzését.

Miért veszélyes a C. auris fertőzés?

  • Gyakran multirezisztens, ellenáll a Candida fertőzésekre általánosan alkalmazott gombaellenes kezelésekre.
  • Nehéz standard laboratóriumi módszerekkel azonosítani, speciális technológia nélkül félreértelmezhető. A téves azonosítás nem megfelelő kezeléshez vezethet.
  • Egészségügyi környezetben a Candida auris járványt okozhat, ezért a kórházakban ápolt betegeknél különösen fontos a kórokozó gyors azonosítása, és különleges óvintézkedésekkel a terjedés megállítása.

Olvasson tovább! A multirezisztens baktériumokról részletesen

Milyen típusú fertőzéseket okozhat a C. auris?

A gomba a véráram fertőzését, sebfertőzést, fülgyulladást okozhat. Légúti és vizeletmintából is izolálták, de nem világos, hogy okoz-e fertőzést a tüdőben vagy a húgyhólyagban.

Hogyan diagnosztizálják?

Akár a többi Candida-fertőzést, ezt is vér vagy egyéb testnedvek gombatenyészetéből mutatják ki. Mindazonáltal nehezebb azonosítani a tenyészetből, mint a Candida más, gyakori típusait. Például könnyen összetéveszthető a Candida haemuloniiés a Saccharomyces cerevisiae fertőzéssel. A C. auris azonosításához molekuláris módszereket használó speciális laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

Kik a veszélyeztetettek?

A rendelkezésre álló adatok szerint a Candida auris fertőzés rizikófaktorai hasonlóak a más típusú Candida-fertőzések kockázati tényezőihez. Ezek közé tartozik:

  • a közelmúltban történt műtét,
  • a cukorbetegség,
  • a széles spektrumú antibiotikumok vagy gombaölők használata
  • a központi vénás katéter,
  • a tartós lélegeztetés.

A fertőzést minden korosztályt érint, a koraszülöttektől az idősekig. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet tudjunk meg a fertőzés egyéb kockázati tényezőiről.

Mikor számoltak be először a C. auris-ról?

A Candida aurist először 2009-ben, Japánban figyelték meg, azóta Dél-Koreában, Indiában, Dél-Afrikában, Kuvaitban, Pakisztánban, Kolumbiában, Venezuelában, az Egyesült Királyságban is megjelent. Valószínűleg más országokban is jelen van, ahol nincsenek meg az eszközök a felismeréséhez, így nem jelentették.

Globálisan mennyire elterjedt a Candida auris?

Kelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is jelen van. Az izolátumok egyes régiókon belül nagyon hasonlóak, ám viszonylag különbözőek az egyes régiókban. Ez arra utal, hogy több területen, nagyjából ugyanakkor, egymástól függetlenül alakult ki.

Elkaphatja a fertőzést, aki az említett területekre utazik?

Nem valószínű, hogy az adott területre történő utazás növelné a fertőzés kockázatát. A fertőzések leginkább olyan betegeknél figyelhetők meg, akik már valamilyen okból a kórházban tartózkodtak. Amennyiben az adott területen hosszabb ideig kell kórházban tartózkodnia, nő a fertőzés kockázata!

Kezelhető a C. auris fertőzés?

A legtöbb C. auris fertőzés az úgynevezett ehinokandinok gombaellenes szerekkel kezelhető, azonban egyes fertőzések rezisztensek a gombaellenes szerek három fő osztályára, így ezeket nehezebb kezelni. Ilyen esetben további gombaellenes szerekre van szükség, nagy dózisban, a fertőzés kezelésére.

Ha fertőzésre gyanakszik, sürgősen forduljon orvoshoz!

Bele lehet halni a C. auris fertőzésbe?

Igen. Bármely Candida faj okozta invazív fertőzés végzetes lehet. Az eddigi információk alapján a C. auris fertőzésben szenvedő betegek 60%-a halt meg, ugyanakkor sokaknak eme betegek közül egyéb súlyos betegsége is volt, ami szintén növelte a halálozási kockázatot.

Hogyan terjed a C. auris? Hogyan előzhető meg a fertőzés?

Ez még nem teljesen tisztázott. A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a fertőzés egészségügyi környezetben terjed, szennyezett felületekkel, tárgyakkal vagy fertőzött személyekkel való érintkezés útján.

Alapos kézmosással, köpeny és kesztyű viselésével, valamint a kórtermek alapos fertőtlenítésével a fertőzés terjedése megelőzhető.

Ez is érdekelheti ÖntCandida-fertőzések (candidiasis)

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító, cdc.gov
Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Majomhimlő - újabb hét embernél...

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlőfertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó...

Emelkedik a szennyvizek koronavírus...

A kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat.

A visszatérő gombafertőzés...

Testünk természetes flórájának részeként mindannyiunkban élnek gombák, a tápcsatornában és bőrünkön megtelepedve. Optimális esetben segítik...

Minek a tünete lehet a lepedékes...

A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb...

Tehetünk a candidiasis ellen

Kellemetlen panaszokat okozhat és a nők életükben legalább egyszer átesnek rajta. A candidiasis egy gombafajta elszaporodásának következménye, amely...

Candida - A leggyakoribb panaszok

Melyek a Candida által okozott leggyakoribb tünetek? Mit lehet ellenük tenni? A diéta elegendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

A Candida-fertőzések (candidiasis)...

A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős...

Candida - Bujtor István halálát is...

Candida gomba okozta Bujtor István pénteki halálát - nyilatkozta az elhunyt színész felesége számos találgatást követően a Blikk című lapnak. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.