Bőrgomba téma

A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellenük védekezni.

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei

WEBBeteg - Dr. Fövényi József

A cukorbetegség térhódítása miatt az egészségügy számos területén számíthatunk a kórkép felbukkanására, legyen az egy szemészeti, egy vese-, egy ideggyógyászati vagy éppen egy bőrgyógyászati szakrendelés.

Harc a gombák ellen - A gombaellenes szerekről

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Bizonyos gombákat ugyanúgy az egészséges szervezet részének tartunk, mint a bélbaktériumokat, melyekkel egészséges immunitású szervezetünk úgy képes együtt élni, hogy számára nem fenyegetnek betegséggel. Az immunrendszer gyengülése vagy egy véletlen sérülés azonban kaput és lehetőséget nyithat a gombafertőzések kialakulásához.

A bőrgomba diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

Az emberek többségének életében legalább egyszer gondot okoz a bőr gombás megbetegedése. Ha már kialakult a probléma, több lehetőség is kínálkozik a kezelésre, de a kellemetlen tünetek megelőzésére is van lehetőség.

Lábgombára gyanakszik? Ezek a tünetek

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Ha lábgombáról (tudományos nevén tinea pedis) beszélünk, akkor térségünk egyik legelterjedtebb fertőző betegsége a téma. Ennek ellenére kevesen ismerik fel a tüneteit, ezért nem is kezelik azt.

A Candida-fertőzések (candidiasis) fajtái

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus

A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el.

Hogyan kezelhető a lábgomba, és hogy előzhető meg a kialakulása?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A lábgomba könnyen kezelhető. Kezelés nélkül azonban csak ritkán szűnik meg, sőt tovább is terjedhet.

Barnuljunk - de hogyan?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

Még nem is olyan régen a napbarnított bőrszín képzeletünkben az egészséggel és a szépséggel asszociálódott, ma új trend van születőben, melynek követői egyenesen kerülik a napfényt és hófehér bőrükkel tiltakoznak a túlzott mértékű napozás és szoláriumozás ellen.

Piros foltok a bőrön

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina

Kedves Doktornő, Néhány hete kezdtek el megjelenni a csatolt képen látható piros foltok a bőrömön. Főleg a belső/felső-combon, illetve ánusz körül. Fontos körülmény lehet, hogy másfél éve baleset miatt műtöttek az ánusz mellett egy sebet. A felépülé

Foltok a combhajlatokban

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina

Tisztelt Doktornő! A képeken látható, combhajlatokban jelentkezett foltokkal kapcsolatban fordulnék Önhöz. Nem tudom mikor kezdődhetett, mert a látottakon kívűl semmiféle tünetet nem okoz (nem viszket, nem váladékozik, stb) Pár napja azért elkez