Egészséges élet - Betegségek megértése: tünet cikkek

Egészséges élet - Betegségek megértése: tünet cikkek

Hiánybetegségek és tüneteik

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2018-12-16 17:36

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek, és mikor van szükség vitaminpótlásra?

Milyen betegségre utalhat a viszketés?

Ötvenentúl
2018-11-07 20:52

A viszketés élettani okainak kérdése borzasztóan összetett: helyi vérbőség és vérellátási zavarok, a bőr extrém felmelegedése vagy lehűlése, biológiailag aktív anyagok, például hisztamin felszabadulása is állhat a hátterében.

Közeleg a tél: Dr. Móri István Péter fül-orr-gégész tanácsai

Dr. Móri István Péter
2018-10-24 17:25

Akik ismerik és szeretik a Trónok harca című sorozatot, azok számára bizonyára ismerősként cseng a fenti idézet. Bizony, az utóbbi napok időjárása drámaian megváltozott. A forró nyárból napok alatt szinte téli hideg lett.

Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

WEBBeteg - T. A., újságíró
2018-08-23 13:01

A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

Rejtett betegségek jelei a lábon

WEBBeteg, otvenentul.hu
2018-07-13 13:01

A lábfejeken és a lábujjakon látható elszíneződésről, duzzanatról mielőtt cipődbe rejtve megfeledkezne, járjon utána, mi lehet kialakulásának oka!

Mit kell tudni a liszteriózisról?

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2018-07-10 11:25

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró
2018-07-04 11:25

A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be szervezetébe, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A WEBBeteg kérdéseire Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke adott választ.